Milioane de americani se tem că vor muri de foame. Trump: ”Avem cea mai grozavă economie din istorie”
În acest moment, 21 de milioane de americani sunt șomeri strict din cauza pandemiei. Mulți dintre ei se văd siliți să ceară ajutor ca să nu moară de foame.
Problema este că 75 % dintre donațiile făcute în mod obișnuit de marile rețele de magazine au încetat.
De aceea, organizații vitale precum băncile de alimente nu fac față cererii. Aceeași situație o întâlnim și în Europa. Contrastul este izbitor:
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Donald Trump, președinte SUA: ”Avem cea mai grozavă economie din istorie. Cea mai formidabilă redresare economică din istoria Americii.”
În timp ce Casa Albă anunță că economia își revine fulgerător, milioane de americani se zbat să supraviețuiască de azi pe mâine, pentru că nu-și pot procura hrana.
Larry Threatt: Până primesc ajutorul necesar, aș putea fi deja mort.
O mamă a 4 copii din Maryland și-a pierdut slujba de vânzătoare în aprilie, din cauza restricțiilor impuse de pandemie: ”De fiecare dată când deschizi frigiderul și vezi că sulfă vântul prin el, când nici măcar lapte nu mai ai, e greu. Nu e ca atunci când ai loc de muncă și, dacă iți lipsește ceva, doar dai fuga la magazin.”
Băncile de alimente ajută cu 60% mai mulți oameni
Băncile de alimente s-au trezit brusc că trebuie să ajute cu 60% mai mulți oameni decât în mod normal. Asta în medie, pentru că în unele cazuri e vorba de o creștere cu 400% a cererii.
Reporter: Cererea este atât de copleșitoare încât produsele nici nu apuca să ajungă pe rafturi?
Radha Muthiah, președinte Capital Area Food Bank:
Exact. Puteți vedea rafturile goale. Noi provizii sosesc, dar dispar aproape imediat, așa că inventarul nostru e la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii. Numai în aprilie, am achiziționat de 3 ori mai mult decât în tot anul trecut.
2,4 milioane de familii au depus cereri pentru ajutor social în Marea Britanie
Situația e la fel de sumbră și pentru britanicii rămași de azi pe mâine fară locuri de muncă. 2,4 milioane de familii au depus cereri pentru ajutor social.
De când și-a pierdut slujba de educatoare din cauza pandemiei, Sonia plănuiește meticulos fiecare masă. Are 3 adolescenți mereu înfometați și preferă să-și ascundă chipul. Îi e rușine că nu-și poate hrăni copiii.
Reporter: Aveați o slujbă, vă plăteați chiria, totul era în regulă. Totul s-a schimbat brusc?
Sonia: Da. Peste noapte, la propriu. Cumpăram mâncare și donam săptămânal băncilor de alimente și apoi totul s-a răsturnat.
Sonia primește ajutor guvernamental, dar după plata chiriei și a altor facturi îi rămân 50 de lire pe lună.
Și nu e nici pe departe un caz singular. Două treimi din familiile care primesc ajutor social se văd silite să împrumute bani.
Merkel se teme de partidele extremiste
E de înțeles de ce cancelarul german a simțit nevoia să atragă atenția asupra riscului ca mișcările populiste și extremiste să profite de pe urma situației economice tot mai dificile.
Angela Merkel, cancelarul Germaniei: Pandemia și colapsul economic asociat pandemiei reprezintă cele mai mari provocări în istoria Uniunii Europene. Nu trebuie să permitem pandemiei să destrame perspectivele economice ale țărilor membre și, implicit, să fragilizeze piață comună, un element fundamental al UE. Și trebuie să combatem cu fermitate riscul oricărei dezbinări în interiorul UE. Să nu fim naivi, forțele anti-democratice, mișcările radicale autoritare, abia așteaptă o criză economică pentru a o exploata politic.
Sursa: Pro TV
Etichete: SUA, Marea Britanie, germania, donald trump, somaj,
Dată publicare:
18-06-2020 19:55