Un milion de români, în şomaj tehnic. Domeniile în care au reînceput angajările

×
Codul embed a fost copiat

Un milion de români sunt astăzi în șomaj tehnic, potrivit ultimelor estimări. Pentru a-i ajuta, ministrul Muncii a anunțat miercuri un nou pachet de măsuri care să relanseze mediul de afaceri.

Statul va plăti 41,5% din salariul brut al oricărui român căruia îi va fi reactivat contractul suspendat ori care va fi angajat în perioada următoare.

E o gură de oxigen pentru mulți patroni, unii aflați încă în situația de a-și ține salariații în șomaj.

Șefii de la Dacia au anunțat că din cei 18.000 de angajați de la Mioveni, în jur de 1.100 au intrat în șomaj tehnic.

Ion Iordache, vicelider Sindicat Dacia: ”Uzinele Franța sunt într-o restructurare masivă, avem probleme la uzina de mecanică, cea care face motoare, cutii de viteze și alte componente. Nu avem comenzi din afară, lucrează doar pentru Dacia în momentul de față și am găsit soluția împreună, cea prevăzută în contract, că angajații care nu au de lucru să intre în șomaj tehnic pentru o lună de zile. Plata este 85% din salariu, o soluție grea de luat, dar s-a luat”.

Citește și
Protest SUA
Americanii protestează pentru reluarea activităților economice. Aproape 27 de milioane sunt șomeri
Mărturia unui turist șocat de hoția angajaților Castelului Peleș: „Am mers cu un grup de amici străini să vizităm castelul și la casa de bilete, șoc”

Ministrul Muncii a anunțat o nouă măsură: angajatorul va primi de la stat aproape jumătate din venitul brut al salariatului, timp de 3 luni, din momentul revenirii acestuia la lucru, pentru orice angajat care a fost cel puțin 15 zile în șomaj tehnic.

Violeta Alexandru, ministrul Muncii: ”Îl ajută pe angajat și pe angajator să revină în activitate, oferindu-i 41,5% din salariul de bază al persoanei. Condiția cerută angajatorului e să mențină relațiile contractuale cu angajatul până la sfârșitul anului”.

Șerban Radu este unul dintre cei doi antreprenori care dețin lanțul de librării ”Cărturești”.

Afacerea a cunoscut anul trecut cea mai mare expansiune de la înființare până în prezent.

În 2019 au fost înființate 11 librării în mai multe orașe, inclusiv una la Chișinău. Însă, la începutul crizei sanitare au fost închise toate.

Recent au redeschis librăriile stradale și o parte din angajați au fost rechemați la serviciu. Însă rămân închise librăriile aflate în marile centre comerciale.

Șerban Radu, antreprenor: ”În cele deschise mergem cu 41% să fie toată lumea la muncă înapoi, la celelate nu ai cum să îi aduci din șomaj tehnic că sunt închise spațiile, mallurile. Legea e puțin ambiguă dar sper să se clarifice. Am înțeles că spiritul legii e să poți și și, dar nu e clar acum, în forma actuală a legii”.

Ce înseamnă o piață greu încercată? Chirii întârziate, furnizori amânați și plăți neonorate. Și pentru toate ar trebui să existe o colaborare, jucătorii mici depind de cei mari și invers.

Și nu este suficient doar ajutorul statului, susțin antreprenorii. 

Cele mai afectate în acest moment sunt industria ospitalității, cu hoteluri și restaurante, industria ușoară și marile centre comerciale.

 

Mediul de afaceri e dezbinat

 

Iar salvarea depinde de buna înțelegere între furnizorii de bunuri și materiale, de vânzători, de cei care au spații închiriate, dar și de cei ce care încasează chiriile.

Șerban Radu, antreprenor: ”Din păcate în mediul de afaceri fiecare se zbate să iasă cât mai bine, în detrimentul celorlalți. Totul depinde de comunitate, să ne ajustăm puțin condițiile, nu avem pretenția să facem profit anul ăsta, la anul, dar să salvăm joburile și activitatea. Dacă de exemplu vine proprietarul depozitului nostru și zice nu, mie trebuie să îmi plătești la full, nu mă interesează că ai fost închis, și atunci unul singur poate să debalanseze situația celorlalți. De asta e important să avem acest ”fair practice”, să mergem pe valori, pe bun simț, ”common sense”, formele au căzut în perioada asta, ne întoarcem la valori, și împreună ieșim comunitate din povestea asta, nu ne bazăm doar pe stat”.

Ministrul Muncii a anunțat și un stimulent pentru cei care fac noi angajări.

Violeta Alexandru, ministrul Muncii: ”Constă în acordarea unei sume de maximum 50% din salariul unui angajat, până la 2.500 de lei, se acordă angajatoruilui pentru fiecare angajat care intră în categoria de vârstă 16-29 de ani sau peste 50 de ani. Se angajează și celor care au avut contracte de muncă în străinătate și le-au avut întrerupte pentru cazuri care nu au ținut de voința lor”.

Pe litoral au început angajările. Sunt căutați barmani, ospătari, recepționeri și cameriste.

Georgiana Popa, recepționer hotel: ”Mie nu mi-a fost greu să găsesc de lucru, primul loc în care am aplicat l-am și luat”.

Silviu Miulescu, administrator terasă: ”Cred că toată nebunia cu coronavirus ne-a ajutat să putem avea mai mulți angajați din rândul celor veniți din alte țări”.

Reprezentanții guvernului anunță că pentru a face toate plățile către angajatori vor apela și la fonduri europene.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Ungaria îi cheamă în armată pe cei rămași șomeri din cauza Covid-19
Ungaria îi cheamă în armată pe cei rămași șomeri din cauza Covid-19

Ministrul ungar al apărării a anunțat că va fi introdus serviciul militar voluntar special pentru cei care şi-au pierdut locul de muncă în timpul epidemiei de coronavirus, scrie hirado.hu.

Americanii protestează pentru reluarea activităților economice. Aproape 27 de milioane sunt șomeri
Americanii protestează pentru reluarea activităților economice. Aproape 27 de milioane sunt șomeri

Peste Ocean, numărul cazurilor de îmbolnăvire se apropie de pragul de un milion, iar criza medicală este dublată de una economică - mulți americani, nu mai au venituri și așteaptă ca autoritățile să repornească economia.

De ce Germania angajează români pentru cules de sparanghel.
De ce Germania angajează români pentru cules de sparanghel. "Nemții se plâng imediat de dureri de spate"

Fermele din Germania au un deficit puternic de angajați în această perioadă, însă exclud să angajeze nemții rămași șomeri din cauza crizei Covid-19 și preferă să aducă lucrători din Europa de Est, potrivit Bild.de.

Recomandări
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat două decizii foarte importante pentru contribuabilii din România
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat două decizii foarte importante pentru contribuabilii din România

Ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș, a anunțat, joi, că a luat două decizii foarte importante pentru contribuabilii din România.

România trece la salariul minim european. Ciolacu susține că nu mai există obstacole pentru adoptarea majorării în 2025
România trece la salariul minim european. Ciolacu susține că nu mai există obstacole pentru adoptarea majorării în 2025

Marcel Ciolacu a declarat după ce legea privind introducerea salarului minim european a fost promulgată, că poate face pasul final spre majorarea salariului minim, la 4050 de lei, din 1 ianuarie.

Record de migrație în 2023, în statele europene dezvoltate. Situația particulară a Germaniei
Record de migrație în 2023, în statele europene dezvoltate. Situația particulară a Germaniei

Un record al migrației în țările europene dezvoltate s-a înregistrat în 2023, 6,5 milioane de persoane în țările OCDE.