Mii de persoane au participat la funeraliile primarului Zagrebului. FOTO

Dată publicare: 03-03-2021 18:39
Dată actualizare: 03-03-2021 19:08


Mii de persoane, sfidând restricţiile antiepidemice, au asistat miercuri la Zagreb la funeraliile lui Milan Bandic, primar din 2000 al capitalei croate, decedat duminică în urma unui infarct la 65 de ani, transmite AFP.

"A trăit pentru oraşul său Zagreb şi cetăţenii săi (...) pentru munca pe care a depus-o vreme de 21 de ani cu dragoste şi energie", a scris municipalitatea într-un comunicat.

Milan Bandic a fost un politician controversat, cu un traseu presărat de scandaluri, anchete de presupusă corupţie şi de procese.

Mai multe imagini găsiți în galeria foto de la finalul articolului.

În 2018 a fost achitat într-un proces pentru abuz de putere, în care parchetul îl acuza că a permis grupului 'În numele familiei', susţinut de puternica biserică catolică croată, să instaleze standuri pe străzi, fără a plăti vreo taxă către primărie.

Bandic a trebuit să facă faţă şi unui proces pentru corupţie, împreună cu 16 colaboratori, acuzaţi de deturnarea a circa 3 milioane de euro din bugetul capitalei.

Miercuri, în ciuda unei măsuri care limitează la 25 numărul maxim de participanţi la funeralii, câteva mii de oameni s-au adunat în cimitirul Migoroj pentru a-şi lua adio de la el.

Autorităţile au dat însă asigurări că totul a fost organizat "în mod responsabil", potrivit Agerpres.

Majoritatea celor prezenţi purtau mască, însă nu au păstrat distanţa.

La ceremonie au asistat şi şeful guvernului croat, Andrej Plenkovic, şi primarii mai multor localităţi din regiune.

Milan Bandic, născut în 1955 la Grude (Bosnia şi Herţegovin), era primar al Zagrebului din anul 2000, cu o scurtă întrerupere în 2002, când a fost constrâns să-şi părăsească postul după un scandal de conducere în stare de ebrietate şi fugă de la locul faptei.

A fost membru al Partidului Social-Democrat până în 2009, când a fost dat afară din această formaţiune.

Milan Bandic a fost ales de şase ori la conducerea Zagrebului, care îşi va alege noul primar în alegerile municipale din luna mai.

Sursa: Agerpres

Tags: zagreb, funeralii,