Mesajul de amenințare primit de doi români cu afaceri în UK: „Să vă întoarceți în România, cu țiganii voștri”

13-02-2020 10:48


Firmoa romaneasca din Londra

Românii din Marea Britanie au fost din nou ținta unor atacuri xenofobe. Doi conaționali cu afaceri în nordul Londrei au primit mesaje de amenințare în care li se cerea să se întoarcă în România, potrivit RFI.

O stradă din cartierul Burnt Oak, un fel de Mică Românie în capitala britanică, găzduiește trei firme românești: un birou de contabilitate, o covrigărie și un magazin alimentar. Patronul covrigăriei a prezentat pentru sursa citată un mesaj în care era amenințat că afacerea sa va fi boicotată de britanicii care locuiesc în zonă.

"Nu v-ați îndepărtat destul de mult. Ar fi trebuit să vă întoarceți în România – cu țiganii voștri. Nu sunteți bineveniți aici - Și niciodată nu veți fi. Sperăm ca Brexit va opri mai mulți dintre voi să vină aici. Suntem sătui să nu mai auzim limba noastră în propria noastră țară.", scrie în mesajul primit de Andrei Liviu Chiroșcă.

Același mesaj l-a primit și patronul biroului de contabilitate.

Reacția ambasadorului României la Londra, Dan Mihalache:

„Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord urmărește cu atenție și, în context Brexit, cu prioritate respectarea drepturilor cetățenilor români și se află în contact permanent cu autoritățile britanice pentru a gestiona eventuale incidente în care cetățeni români ar putea fi ținta unor amenințări xenofobe sau rasiste.

Regret și condamn situații de genul celor semnalate în mass-media și reiterez faptul că autoritățile britanice ne-au asigurat că cetățenii români, asemeni celorlalți cetățeni europeni, se bucură de dreptul de a locui, munci sau studia în Regatul Unit în conformitate cu prevederile Acordului de Retragere al Marii Britanii din Uniunea Europeană și potrivit prevederilor legislației britanice.

Reamintesc că Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord derulează o campanie de informare a cetățenilor români în vederea conștientizării de către aceștia a necesității de a sesiza de îndată autoritățile britanice și misiunea diplomatică a României la Londra cu privire la orice situație în care consideră că, din cauza naționalității, rasei, etniei, categoriei sociale, au făcut obiectul restrângerii unui drept, al unei excluderi sau restricții.

În acest context, reiterez îndemnul nostru ca cetățenii români să sesizeze incidente din categoria celor menționate mai sus atât autorităţilor britanice competente, cât şi Ambasadei României la Londra, având la dispozție adresa de email londra.sesizari@mae.ro sau numărul de telefon 07738716335 (disponibil 24/7)”, scrie în comunicatul postat pe pagina de Facebook a ambasadei.

Mesaje xenofobe apărute într-un bloc, după Brexit

 

Hârtii de notificare cu titlul “Happy Brexit Day” care îi informau pe locatari că “nu tolerăm” oamenii care vorbesc alte limbi decât engleza au fost afişate la ]nceputul lunii februarie într-un bloc al municipalităţii din Norwich, informează BBC.

Un locatar din Winchester Tower din Norwich a văzut prima dată afişul vineri, la ora 06:00 GMT, după cum a relatat prima dată Eastern Daily Press.

Bărbatul, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a sesizat existenţa acestor hârtii, care fuseseră afişate la fiecare etaj, la poliţie, transmite Agerpres.

“Este incredibil că cineva poate gândi aşa”, a spus el.

Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europenă vineri, la ora 23.00 GMT, după 47 de ani de apartenenţă, şi la peste trei ani după votul în favoarea Brexit-ului.

″În cele din urmă ne-am luat ţara înapoi... nu tolerăm oamenii care vorbesc alte limbi decât engleza în apartamente”, menţionează textul afişului.

Sursa: Pro TV

Tags: romani, xenofobie,

VIDEO PROTVPLUS.RO