Medic italian: Vom trăi cu virusul Sars-Cov-2 pe tot parcursul anului 2021

×
Codul embed a fost copiat

“Vom trăi cu virusul Sars-Cov-2 pe tot parcursul anului 2021. Singura armă pe care o are acum omenirea este aplicarea măsurilor preventive”, avertizează un medic italian, specialist în boli infecţioase.

Şi ţară după ţară confirmă zilnic agravarea pandemiei. Chiar şi Suedia, a cărei strategie de evitare a unei carantine stricte a atras atenția întregii lumi, a raportat ieri peste 4.000 de cazuri noi, cel mai mare bilanț zilnic de până acum.

În ultimele 24 de ore, Franţa a înregistrat un nivel record de infectări - peste 58 de mii. Pentru comparaţie, cu o zi înainte, au fost doar 40 de mii.

În schimb, britanicii sunt de joi, din nou, în carantină naţională.

Boris Johnson, prim ministru: " Informaţiile pe care le-am primit sugerează că patru săptămâni sunt suficiente pentru ca aceste măsuri să aibă un impact real, astfel încât aceste reguli să expire și, pe 2 decembrie, ne vom întoarce la o abordare graduală. Se vede o lumină la capătul tunelului".

Citește și
ambulanta
Îndemnul salvatorilor care se luptă zilnic cu virusul: ”Alegeți, ori purtați masca, ori o să primiți oxigen sub presiune"

În schimb, Italia pare tot mai mult pe o pantă ascendentă. În ultimele 24 de ore au fost peste 34 de mii de noi cazuri şi 445 de decese, cele mai multe în regiunea Veneto. Recent, guvernul de la Roma a decis să înăsprească restricţiile în zonele cu focare majore.

Giuseppe Conte, premierul italian: "Regiunele din zona roşie, de risc ridicat, sunt Calabria, Lombardia, Piemont şi Valle D'Aosta. Acolo vor fi impuse măsuri şi mai stricte: circulaţia va fi interzisă, inclusiv în propria localitate şi la orice oră, cu excepţia mersului la muncă, la cumpărături esenţiale şi la medic".

Însă impactul masurilor asupra economiei este tot mai dificil de suportat.

La o populaţie de numai 5 milioane şi jumătate de oameni, Slovacia a ajuns să raporteze peste 1.700 de cazuri noi zilnic. Sistemul medical este deja la limită, în primul rând din cauza lipsei de personal.

Tomáš Šulík, medic: "Avem suficiente paturi complet echipate, dar nu putem gestiona decât 10 paturi cu pacienţi ventilaţi mecanic din cauza lipsei de personal".

Ivana Ondrejková, asistentă-şef: "Când m-a auzit la telefon pentru prima oară după o săptămână, fiul meu a izbucnit în plâns".

Tomáš Šulík, medic: "Din păcate, această boală atacă simultan şi în mod diferit mai multe organe. Pacienţii care sunt trecuţi la timp pe ventilaţie artificială, în primele stadii, au şanse de recuperare. Dar în cazul celor peste 70 de ani, mai ales bărbaţi, prognosticul e foarte îndoielnic".

Pentru a evita o astfel de situaţie dramatică, Grecia ia noi măsuri.

Kyriakos Mitsotakis, prim ministru: "Creşterea exponenţială a cazurilor din ultimele 5 zile mă obligă să iau măsuri acum. Există posibilitatea ca măsurile anunţate sâmbăta trecută să fi dat rezultate. Dar, dacă nu ar fi fost eficiente, atunci în 15 zile presiunea asupra spitalelor ar deveni insuportabilă şi nu pot risca asta. De aceea am decis să iau din nou măsuri drastice. Mai bine mai devreme decât prea târziu".

Începând de sâmbătă dimineaţă, până la sfârşitul lunii, în Grecia vor rămâne deschise doar magazinele alimentare, farmaciile, benzinăriile şi şcolile primare. Dacă vor să iasă din case, grecii trebuie să trimită un SMS autorităţilor, explicând motivul.

Localnic: "Situaţia este dificilă. Încercăm să ne adaptăm."

Localnic: "E bine, era necesar. Ar fi trebuit s-o facă mai devreme chiar."

O situaţie aparte este şi în Danemarca. În condiţiile în care ţara nordică este principalul producător mondial de blăni de nurcă, guvernul de la Copenhaga a decis sacrificarea tuturor acestor animale din nordul ţării, după ce aproximativ jumătate dintre cele 783 de persoane testate pozitiv în acea parte a ţării, au fost infectate cu o tulpină de virus provenită din fermele de nurci.

Mette Frederiksen, prim ministru: "Trecut la nurci, virusul COVID-19 a suferit mutaţii, iar versiunea respectivă s-a întors la om. E un aspect foarte, foarte serios. Experţii danezi au descoperit în laborator 5 forme de virus la nurci şi 12 cazuri la om, care prezintă sensibilitate redusă la anticorpi (de la pacienţi vindecaţi). Aşadar, această versiune nouă a virusului implică riscul ca viitorul vaccin să nu aibă rezultatele scontate."

Potrivit institutului danez de boli infecţioase, noua tulpină prezintă mutaţii în aşa-numita proteină spike, acea parte a virusului care infectează şi invadează celulele sănătoase. Or vaccinul se bizuie tocmai pe neutralizarea proteinei spike.

Sacrificarea celor 17 milioane de nurci va costa statul danez circa 800 de milioane de dolari, şi unii parlamentari au cerut „dovezi” care să justifice măsura.

În plus, în nordul Danemarcei vor fi instituite şi restricţii de deplasare, dincolo de limitele comitatelor, iar barurile şi restaurantele vor fi închise.

 

Citește și...
Noua metodă prin care escrocii își înșală victimele. Ce este „metoda Covid”
Noua metodă prin care escrocii își înșală victimele. Ce este „metoda Covid”

Escrocii s-au adaptat rapid vremurilor de pandemie. Acum, ei nu mai apelează la celebra metodă „Accidentul”, ci se folosesc de noul coronavirus pentru a-și păcăli victimele și a le fura banii.

Îndemnul salvatorilor care se luptă zilnic cu virusul: ”Alegeți, ori purtați masca, ori o să primiți oxigen sub presiune
Îndemnul salvatorilor care se luptă zilnic cu virusul: ”Alegeți, ori purtați masca, ori o să primiți oxigen sub presiune"

”Alegeți, ori purtați masca, ori o să primiți oxigen sub presiune", e îndemnul disperat a doi soți din Baia Mare, pentru care ziua de muncă este o cursă contracronometru pentru viață.

Ce pieţe ar putea fi închise începând de luni în toată țara
Ce pieţe ar putea fi închise începând de luni în toată țara

Piețele care funcționează în spații închise vor fi închise începând de luni, aceasta fiind una dintre măsurile anunțate de Guvern pentru evitarea răspândirii coronavirusului.

Recomandări
Procurorul general al Rusiei i-a spus în față lui Putin că peste 9.000 de ruși au fost mobilizați și trimiși ilegal la război
Procurorul general al Rusiei i-a spus în față lui Putin că peste 9.000 de ruși au fost mobilizați și trimiși ilegal la război

Procurorul general al Rusiei i-a spus în față lui Vladimir Putin că peste 9.000 de ruși au fost mobilizați și trimiși ilegal în războiul din Ucraina, adăugând că există, de asemenea, probleme cu plata soldaților de pe front.

 

Avocata fraților Andrew și Tristan Tate afirmă că detenția lor în România „încalcă dreptul internațional” | VIDEO
Avocata fraților Andrew și Tristan Tate afirmă că detenția lor în România „încalcă dreptul internațional” | VIDEO

Avocata fraților Andrew și Tristan Tate acuză autoritățile române că „încalcă dreptul international”, după ce au decis ca cei doi să rămână în arest preventiv.

Afacere cu produse petroliere prin firme fantomă, destructurată de polițiști. S-a descoperit un depozit clandestin
Afacere cu produse petroliere prin firme fantomă, destructurată de polițiști. S-a descoperit un depozit clandestin

O afacere ilegală cu produse petroliere a fost închisă de polițiști și procurori, care au efectuat joi dimineață mai multe percheziții, în șase județe. Sunt cercetate fapte de evaziune fiscală, cu un prejudiciu de peste două milioane de euro.