Masuri de securitate fara precedent la finala Superbowl. Ce sunt de fapt "cutiile" misterioase aparute in San Francisco

Ultima actualizare: 02-02-2016 07:09

Se apropie cel mai mare eveniment sportiv la Americii, Superbowl, finala campionatului profesionist de fotbal american. Autoritatile din California au mobilizat unul dintre cele mai importante dispozitive de securitate din cate au fost vreodata.
 

Dar avertizeaza ca nu poate fi garantata suta la suta siguranta, cand un milion de oameni sunt asteptati sa participe la marea finala si la alte evenimente legate de Superbowl.

Localnicii au fost intrigati de aparitia unor misterioase "cutii", conectate la surse de curent electric, care au aparut in centrul orasului San Francisco.

Dispozitivele s-au dovedit a fi unitati mobile cu senzori pentru depistarea unui eventual atac biologic. Departamentul pentru securitate interna le-a instalat ca parte a masurilor de securitate pentru Super Bowl, finala campionatului de fotbal american.

Nu exista amenintari concrete - insista autoritatile - dar nimic nu este lasat la voia intamplarii. Echipele de elita ale politiei se antreneaza intens de o luna.

John Lightfoot, FBI: "Nu vrem sa avem o atitudine intimidanta. Nimeni n-ar vrea sa vada politisti amenintarori care agita arme. Dar trebuie sa fim acolo. Trebuie sa fim aproape de locurile aglomerate sau de orice ar putea reprezenta o amenintare".

FBI-ul stie la ce pericol trebuie sa fie atent, in primul rand.

Jason Dwyer, politia din San Jose: "Cred ca, pentru noi, "calcaiul lui Ahile" ar fi un atac armat sau un terorist din categoria celor pe care ii numim "lupi singuratici".

90 de unitati cu caini, special dresati, sunt pregatite cu ocazia celui mai mare eveniment sportiv din America. De asemenea, 80 de echipe ale genistilor sunt gata de interventie.

Acesta este un vehicul mobil de comanda. Iata si un robot teleghidat, cu senzori si camere video de termoviziune, care pot analiza explozivi dar si amenintari chimice.

In apropierea stadionului din Santa Clara, unde, peste o saptamana, va avea loc Super Bowl, FBI a pregatit un imens centru de coordonare a operatiunilor de securitate. Este impartit pe sectiuni, pentru fiecare gen de amenintare. Si va reuni responsabili din zeci de agentii locale, statale si federale.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO