Mărturiile unor români prinși în mijlocul terorii din Viena. „Cine a apucat să scape, a scăpat atunci”

×
Codul embed a fost copiat

A fost o noapte de teroare în Viena, unde mai mulți indivizi înarmaţi au tras fără milă în locuitorii capitalei austriece. Cel puţin patru civili au fost uciși şi alți 14 au fost răniți, din care șase sunt în stare gravă.

Actele de cruzime au fost comise de atacatori în șase locaţii diferite, spun autoritățile. Unul dintre suspecţi a fost anihilat de forţele de ordine, dar cel puţin unul este încă în libertate.

Ministrul austriac de Interne a declarat că atacatorul ucis era simpatizant al ISIS și purta o centură falsă de explozivi. El era înarmat cu o armă de asalt automată, un pistol și o macetă, a precizat Karl Nehammer.

Pentru siguranţa lor, locuitorii Vienei au fost avertizaţi să rămână în case până când operaţiunea antitero de amploare va lua sfârşit.

Centrul oraşului a intrat sub asediu după ce alarma a fost dată în jurul orei 8 seara. Atunci au început să curgă apelurile disperate ale martorilor către serviciul de urgenţă. Anunţau, într-o primă fază, un atac armat la o sinagogă. Lăcaşul de cult era închis în acel moment. Totuşi, agentul care îl păzea a căzut pradă gloanţelor.

Citește și
Focuri de armă la Kabul
Cel puţin 19 persoane ucise într-un atac armat la Universitatea din Kabul
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Liviu Ionce, asistent medical stabilit în Viena: "S-a deschis focul unui poliţist care era acolo, dar şi persoanele de pe terase spun că s-a tras asupra lor."

Poliţia austriacă a anunţat ulterior pe Twitter că mai mulţi indivizi înarmaţi au comis atacuri în şase zone din Viena, după cum povestesc și românii stabiliți acolo.

Andi Radiu, jurnalist stabilit în Viena: "Zona interioară a oraşului, vorbim de centrul oraşului, unde au fost cele 6 locuri unde au fost schimburi de focuri, unde au fost răniţii şi morţii s-a creat un fel de zonă de triaj pentru a se putea clasifica persoanele rănite în funcţie de gravitatea rănilor şi de urgenţele care sunt. Din cauza atacului centrul Vienei este înconjurat e poliție, transportul public oprit în toată zona, practic centrul Vienei este sigilat."

Unul dintre atacatori a fost filmat de un martor. Avea în mână o armă de tip Kalaşnikov, cu care trăgea "cu sălbăticie", după cum afirmă cel care l-a înregistrat.

Poliţia a ajuns la faţa locului şi a ripostat, anihilându-l pe unul dintre atacatori. Alţii erau încă în libertate. Pe reţelele de socializare au circulat o serie de filmuleţe cu un bărbat înarmat alergând prin centrul oraşului.

În imagini se vede cum unul dintre agresori trage fără milă într-un trecător. Mai mult, se întoarce pentru a se asigura că victima rămâne fără suflare.

Schlomo Hofmeister, rabin: "Când am auzit mai multe împușcături afară, m-am uitat pe fereastră și l-am văzut pe atacator alergând în diferite baruri și restaurante aflate pe strada noastră. Oamenii au început să fugă încotro au văzut cu ochii, dar în spatele lor erau unul sau doi atacatori care i-au urmărit pe toată strada."

Fiind ultima noapte înainte ca resturantele şi barurile să se închidă pentru o lună în Austria, localurile erau destul de animate. O parte dintre clienţi au devenit ţinte vii pentru atacatori.

Schlomo Hofmeister, rabin: "A fost o noapte caldă, au fost în jur de 20 de grade Celsius, aşa că oamenii stăteau afară la terase. Dar atacatorul a tras direct în ei. Armele erau de calibru mare. Numai în faţa clădirii noastre s-au tras în jur de 100 de gloanţe. "

În mijlocul terorii au fost prinşi şi români.

Laura Hanţ, româncă stabilită în Viena: "Eu personal şi cu colegii mei ne aflam izolaţi într-un restaurant din sectorul 11 al Vienei. Nu putem să părăsim localul, stăm efectiv cu lumina stinsă şi autorităţile ne roagă să nu ieşim pe stradă până la urmatarea ştire a dânşilor. Este efectiv o teroare în acest oraş în acest moment. Se pare că situaţia este atât de gravă încât autorităţile au hotărât ca armata să intervină pentru a proteja populaţia."

Daniela Giugle, româncă stabilită în Viena: "Nu ştiu cine, ce, se trage dintr-o parte în alta, de-abia am apucat să ajung la maşină, încă nu se adunase poliţia, deci cine-a apucat să scape a scăpat atunci, restul toţi sunt închişi acolo."

Cu alerta ridicată la gradul zero, cel mai înalt nivel, trupele SWAT au împânzit străzile Vienei. Până la miezul nopţii, centrul oraşului era deja baricadat. Locuitorilor li s-a cerut să nu iasă sub nicio formă pe străzi.

Nicu Cinta, român stabilit în Viena: "Ne spunea şi ministrul, cancelarul, să nu ieşim din case, ca oamenii ăia sunt foarte periculoşi, au arme automate, au bombe, au tot felul de chestii din astea la ei."

Ioana Negulescu, româncă stabilită în Viena: "Restaurantele şi barurile din apopiere şi din centru s-au închis, s-a închis şi metroul în centru, au început să vină maşini de poliţie. Vin constant, una la câteva minute, sunt câteva elicoptere."

Într-o primă fază, au existat speculații legate de o luare de ostatici: într-un restaurant japonez, într-un magazin şi într-un hotel.

Confirmarea că a fost vorba de un atac terorist a venit din partea ministrului de Interne, dar până acum nicio grupare nu l-a revendicat.

Karl Nehammer, ministru austriac de Interne: "Este cea mai grea zi pentru Austria după mulți ani. Avem de-a face cu un atac terorist a cărui intensitate nu am mai experimentat-o în Austria de foarte mult timp."

Mai mulţi şefi de stat, printre care şi preşedintele României, Klaus Iohannis, au condamnat atacul din capitala Austriei şi au transmis un mesaj de solidaritate către locuitorii Vienei.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Atac terorist în Viena: 4 civili au murit şi 14 sunt răniţi. Un atacator a fost ucis
Atac terorist în Viena: 4 civili au murit şi 14 sunt răniţi. Un atacator a fost ucis

Patru persoane au fost ucise și mai multe sunt rănite, după un schimb de focuri în centrul orașului Viena, ministrul de Interne vorbind despre un atac terorist.

Cel puţin 19 persoane ucise într-un atac armat la Universitatea din Kabul
Cel puţin 19 persoane ucise într-un atac armat la Universitatea din Kabul

Cel puţin zece studenţi au fost ucişi luni într-un atac al unor bărbaţi înarmaţi la Universitatea din Kabul, au declarat o sursă de rang înalt din guvernul afgan şi martori ai tragediei, relatează Reuters.

Cine este preotul ortodox împușcat în atacul de la Lyon. Se află în stare gravă
Cine este preotul ortodox împușcat în atacul de la Lyon. Se află în stare gravă

Preotul ortodox grec împușcat sâmbătă la Luon a fost identificat ca fiind Nikolaos Kakavelakis, un cetățean grec în vârstă de 52 de ani. El a fost grav rănit în urma atacului.

Atac de Halloween la Quebec. Un bărbat în haine medievale a ucis 2 persoane cu sabia
Atac de Halloween la Quebec. Un bărbat în haine medievale a ucis 2 persoane cu sabia

Două persoane au fost ucise şi alte cinci au fost rănite în atacuri cu armă albă comise în noaptea de sâmbătă spre duminică la Quebec, estul Canadei, a anunţat poliţia canadiană, informează AFP.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.