Mărturia unui tată yazidit: „Am plătit 90.000 de dolari să-mi eliberez familia din mâinile jihadiștilor”

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Duminica 08 Aprilie 2018 17:30
Categorie: Internaţional
Yazidi

Un bărbat din Irak, care a fugit cu familia din calea jihadiștilor, atunci când le-au atacat orașul în 2014, povestește că a fost nevoit să plătească 90.000 de dolari pentru ca 10 membrii ai familiei care fuseseră luați ostatici să fie eliberați.

Khalid Taalo Khudhur al-Ali a fugit din orășelul irakian Sinjar în care locuia cu soția și copiii în 2014. Cu toate acestea, alți 19 membri ai familiei sale au fost capturați de jihadiști. Pe parcursul a patru ani, bărbatul a fost nevoit să plătească 90.000 de mii de dolari pentru ca aceștia să scape din captivitate. După înfrângerea grupării Stat Islamic, el se teme pentru viețile celorlalte rude rămase ostatice, scrie BBC News.

Khalid își amintește și acum ziua în care militanții grupării Stat Islamic au intrat în orășelul irakian Sinjar. În noaptea zilei de 2 august 2014, nimeni nu a reușit să doarmă.

„Multe dintre bătălii începuseră în sud, la periferie. Ne-a fost frică. În dimineața următoare, înainte de micul dejun, am auzit țipete și voci pe stradă. Când am deschis ușa, am văzut oameni fugind. I-am întrebat ce se întâmplă și mi-au răspuns „ISIS este aici.” Tuturor ne-a fost frică. Cei care aveau o mașină au fugit în munți, însă eu nu aveam o mașină”, a mărturisit el.

Astfel, Khalid a scos patru litri de benzină din generatorul electric și i-a dat-o recipientul unui vecin, cu care căzuse de acord să îi ia cu mașina pe soția sa însărcinată și cei șase copii. Însă când a ajuns în Munții Sinjar, a realizat că și-a uitat acasă laptopul, documentele personale și banii. Așa că soții s-au dat jos din mașină și au început să discute despre ce este de făcut. Soția lui Khalid s-a opus ideii ca acesta să se întoarcă acasă după documentele uitate, dar i-a dat permisiunea unuia dintre fii.

Pe drum, tânărul s-a întâlnit cu fratele lui Khalid, Dakheel, iar unul dintre verii săi a decis să-l însoțească în această călătorie. La scurt timp, Dakheel și familia sa au fost reținuți de militanții grupării Stat Islamic, în timp ce cei doi tineri au scăpat în siguranță.

Toți cei care au rămas la baza muntelui au fost arestați de ISIS. Doar cei care au urcat au supraviețuit”, a povestit Khalid. Acesta a încercat să își strige fratele, dar o voce i-a răspuns: „Noi suntem din gruparea Stat Islamic.”

Fiul și nepotul său au reușit, însă, să se întoarcă în siguranță la familia lor. În cele din urmă, Khalid a găsit un tractor care să îi transporte familia la granița cu Siria, trecând prin localități care erau pe punctul de a fi cucerite de jihadiști. După 24 de ore, familia bărbatului a ajuns în orașul Sharya din Kurdistan.

Gândul că fratele său a fost capturat nu i-a dat pace lui Khalid. Familia sa face parte din grupul religios yazidit, pe care gruparea Stat Islamic îl consideră „adulatori ai diavolului”. Astfel, în mâinile jihadiștilor, soarta acestora părea pecetluită: sclavia sau moartea.

În mai 2015, Khalid a aflat că jihadiștii au decis să mute în Siria femeile și copiii pe care i-au luat captivi. Cu toate acestea, militanții au început și să îi vândă pe aplicațiile de mesagerie. Astfel, bărbatul a realizat că există o cale de a își salva familia, așa că a început să contacteze diverși traficanți de persoane. Până în 2017, el a reușit să strângă 90.000 de dolari, cu ajutorul cărora a răscumpărat 10 dintre cei 19 membri ai familiei extinse.

Ultima salvată este Shaima, o tânără de 16 ani. Ea a ajuns la unchii ei în 26 septembrie 2016, după trei ani în captivitate, în care a fost vândută ca sclavă lupătorilor ISIS. Pentru a o aduce înapoi acasă, unchiul ei a plătit 16.000 de dolari.

Bărbatul povestește că deși a reușit să își salveze o parte a familiei, nu a vorbit niciodată în mod direct cu militanții ISIS, întrucât aceștia acționeau printr-o rețea complexă de intermediari. Eliberarea Shaimei, de exemplu, a durat trei luni.

„Am aflat că intermediarii au fost prinși de jihadiști, care i-au aruncat în închisoare și torturat”, a spus Khalid. Ulterior, operațiunea de salvare a fost întreprinsă de un alt grup de traficanți.

„Mediatorul Irakian mi-a zis să mă duc la Dohuk să retrag banii. După o săptămână, m-a sunat din nou și mi-a spus că operațiunea va avea loc în șapte zile. N-am putut dormi toată săptămâna”.

Bărbatul a mai fost nevoit să strângă sume mari de bani și pentru alte rude. Ca sora și cumnata sa să fie eliberate, omul a trebuit să plătească 38.500 de dolari. Pentru eliberarea unui nepot a mai fost nevoie de 29.000 de dolari.

„Nu aveam bani, așa că am împrumutat de la prieteni. Unii mi-au dat câte 50 de dolari, ații 100. Un prieten care e deputat în Parlament mi-a dat 3.000 de dolari. Frații cumnatei mele mi-au trimis bani din Germania. În cele din urmă, am adunat 90.000 de dolari”.

Acum, bărbatul riscă să fie acuzat de finanțarea unei grupări teroriste, însă el vede întreaga tranzacție ca pe o măsură prin care și-a răscumpărat 10 membri ai familiei, dintre care nouă fete și femei. Cu toate acestea, fratele său Dakheel, patru nepoți și un cumnat sunt încă încă dați dipăruți. Există o posibilitate ca aceștia să fi fost uciși de militanții ISIS sau de raidurile aeriene ale coaliției internaționale, însă Khalid încă speră ca ei să fie încă în viață.

„Sunt multe posibilități, dar nimic nu e 100% sigur. Chiar dacă sunt morți, vrem să ni se confirme printr-un test ADN. Când o persoană răpită moare, familia nu știe nimic despre ea, ceea ce e foarte greu. Mi-aș dori să îi văd chiar și dacă nu mai sunt în viață”, a mai mărturisit bărbatul care lucrează ca profesor de biologie într-o tabără pentru refugiați.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Yazidi Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: BBC NEWS

Femeie ucisă de soț sub ochii copiilor, din cauză că nu a vrut să se alăture grupării Stat Islamic
Femeie ucisă de soț sub ochii copiilor, din cauză că nu a vrut să se alăture grupării Stat Islamic
Un bărbat și-a cucerit iubita pe Internet, după ce a realizat că-l va ajuta să comită un atentat cu bombă
Un bărbat și-a cucerit iubita pe Internet, după ce a realizat că-l va ajuta să comită un atentat cu bombă
Fost luptător jihadist: Erdogan folosește membrii ISIS pentru atacurile asupra kurzilor din Siria
Fost luptător jihadist: Erdogan folosește membrii ISIS pentru atacurile asupra kurzilor din Siria
Cum s-au îmbogățit jihadiștii din vânzarea de copii
Cum s-au îmbogățit jihadiștii din vânzarea de copii
VIDEO PROTVPLUS.RO
Charles Michel
Premierul belgian Charles Michel şi-a anunţat demisia
Țara membră NATO care și-a deconspirat accidental toți agenții secreți
Fetiță diagnosticată cu o formă rară de cancer, vindecată miraculos. Reacția medicilor
Recompensă record oferită de o companie pentru a trăi un an fără smartphone
Ce a pățit un tânăr care și-a încurajat iubita să-și decapiteze părinții „păcătoși”
Braconier obligat de judecător să se uite o dată pe lună la filmul de animație Bambi
Carabinieri
O româncă a drogat și jefuit un pensionar, în Italia. Suma cu care a dispărut din țară
Televiziunea publică, noua ţintă a ungurilor scoşi în stradă de măsurile guvernului Orban
Un constănțean a fost extrădat din Canada, la peste 20 de ani de la comiterea unei crime
Lovitură pentru unul dintre cei mai puternici șefi din televiziunea americană, acuzat de hărțuire
Ce a pățit un bărbat care și-a rugat prietenul să-i trimită ulei de canabis „pentru artrită”
Studentă șantajată de profesor. A amenințat-o că o pică dacă nu întreține relații sexuale cu el