Marea Britanie „accelerează” pregătirile pentru Brexit


Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Marti 31 Octombrie 2017 21:17
Categorie: Stiri externe
brexit

Marea Britanie grăbește ritmul pregătirii pentru „orice situație” care ar putea să apară odată cu ieșirea din Uniunea Europeană, a anunțat purtătorul de cuvânt al premierului Theresa May.

La rândul său, negociatorul-șef al Uniunii Europene, Michel Barnier, a precizat că și Bruxelles-ul este gata să „accelereze negocierile”, notează Reuters.

Cu numai 17 luni rămase până când Marea Britanie va părăsi oficial blocul comunitar, oamenii de afaceri sunt tot mai îngrijorați că Brexitul va avea loc fără niciun acord cu Bruxelles-ul, din cauza ritmului lent cu care au loc negocierile.

În acest context, Guvernul Theresei May este supus unor presiuni, care îl împinge spre opțiunea de a-și face planuri pentru scenariul în care nu va exista un acord cu UE.

„În paralel cu negocierile de la Bruxelles este crucial să ne punem în ordine și chestiunile domestice, astfel încât, la momentul Brexitului, să fim pregătiți. În ultimele luni, pregătirile pentru ieșirea din UE au înregistrat un ritm accelerat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Theresei May.

Și ministrul pentru Brexit, David Davis, a vorbit despre „accelerarea semnificativă” a ritmului cu care Guvernul se pregătește pentru ieșirea din UE.

La rândul său, negociatorul-șef al UE a precizat că și Bruxelles-ul este gata să accelereze ritmul negocierilor.

„Am propus trei date diferite pentru noi runde de negocieri. În următoarele ore sau zile, vom colabora cu delegațiile britanice pentru stabili exact când vor avea loc, pentru că este nevoie să muncim intens, astfel încât să ajungem la o înțelegere până în decembrie”, a spus Michel Barnier.

Pregătirile pentru ieșirea Marii Britanii din UE au generat, deja, costuri de jumătate de million de lire, scrie The Guardian.

 

Sursa: Reuters

VIDEO PROTVPLUS.RO