Marea Britanie nu va apăra Ucraina în cazul unei invazii a Rusiei. Motivul invocat

Ultima actualizare: 19-12-2021 12:40
soldati britanici
Getty

Este "foarte puțin probabil" ca Marea Britanie și aliații săi să trimită trupe pentru a apăra Ucraina în cazul în care Rusia invadează țara, a declarat secretarul britanic al Apărării.

"Nu ar trebui să-i amăgim pe oameni că am face acest lucru. Ucrainenii sunt conștienți de acest lucru", a declarat Ben Wallace pentru revista Spectator, potrivit BBC.

Rusia a trimis mii de trupe în apropierea granițelor estice ale Ucrainei, ceea ce a determinat puterile occidentale să îl îndemne pe președintele Vladimir Putin să detensioneze situația.

Moscova a negat planurile de atac și a cerut discuții urgente cu SUA.

Vineri, Rusia a cerut limite stricte pentru activitățile alianței militare NATO conduse de SUA în țările din Europa de Est.

Alianța a fost creată inițial pentru a apăra Europa de posibile amenințări din partea fostei Uniuni Sovietice.

Ucraina nu este membră NATO

Într-un interviu acordat publicației The Spectator, Ben Wallace a declarat că Ucraina "nu este membră a NATO, așa că este foarte puțin probabil ca cineva să trimită trupe în Ucraina pentru a provoca Rusia".

"De aceea, facem tot ce putem din punct de vedere diplomatic pentru a-i spune lui Putin să nu facă acest lucru", a spus el, adăugând că "sancțiuni economice severe" au fost cea mai probabilă formă de descurajare.

Ben Wallace a declarat anterior că Marea Britanie este "umăr la umăr cu poporul ucrainean" și rămâne hotărâtă să îl sprijine.

La începutul acestei săptămâni, premierul britanic Boris Johnson l-a avertizat pe Vladimir Putin cu privire la "consecințele semnificative" ale oricărei "acțiuni destabilizatoare" în regiune.

Ucraina are granițe atât cu UE, cât și cu Rusia, dar, ca fostă republică sovietică, are legături sociale și culturale profunde cu Rusia.

Kremlinul a acuzat Ucraina de provocare prin ambiția sa de a adera la NATO.

În propunerile anunțate vineri, Rusia a prezentat o serie de cerințe radicale, printre care și aceea de a cere țărilor care au aderat la NATO după căderea Uniunii Sovietice să nu desfășoare trupe sau arme în zone în care ar putea fi considerate o amenințare pentru Rusia.

În cadrul propunerilor, bombardierele grele și navele de război nu ar fi permise în zone din afara spațiului aerian sau a apelor naționale din care ar putea lansa un atac.

Moscova vrea să discute cu SUA

Acest lucru ar însemna că NATO nu va juca niciun rol în niciuna dintre cele trei republici baltice sau în Polonia, precum și că va trebui să renunțe la orice plan de aderare a Ucrainei și Georgiei la alianța occidentală.

Adjunctul ministrului rus de externe, Alexander Grushko, a declarat sâmbătă că propunerile au fost o încercare de a evita un posibil conflict militar.

Acesta a declarat că Moscova este pregătită să poarte discuții cu SUA în efortul de "a transforma un scenariu militar sau tehnico-militar de confruntare într-un proces politic care va consolida cu adevărat securitatea militară", a relatat agenția rusă de știri Interfax.

SUA a declarat că este deschisă la discuții, dar că își va pune pe masă și propriile preocupări.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a declarat, de asemenea, vineri, că nu vor exista "discuții privind securitatea europeană fără aliații și partenerii noștri europeni".

Rusia s-a împotrivit mult timp demersului Ucrainei de a se apropia de instituțiile europene.

Aceasta a invadat Georgia în timpul unui scurt război în 2008 și a confiscat Crimeea de la Ucraina în 2014, înainte de a susține separatiștii din estul Ucrainei.

Conflictul din estul țării a început în aprilie 2014 și a făcut peste 14.000 de victime, iar victimele continuă să fie raportate.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO