Maia Sandu, numită premier al R. Moldova. Curtea a invalidat decretul

Maia Sandu, premier Republica Moldova
Facebook/ Maia Sandu

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunţat pe pagina sa de Facebook că a semnat decretul de numire în funcţia de prim-ministru a liderei Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu.

"În conformitate cu prevederile Constituţiei Republicii Moldova, ca urmare a consultării fracţiunilor parlamentare am decis sa desemnez la funcţia de Prim-ministru al Republicii Moldova pe Dna Maia SANDU", a scris Dodon, într-o postare care conţine şi versiunea în limba rusă.

„Astăzi am obţinut o victorie asupra fricii. Astăzi deputaţii s-au unit în ciuda tuturor diferenţelor, pentru a pune capăt unui regim odios. Astăzi începe procesul de curăţare a Republicii Moldova”, a declarat Maia Sandu, după votul de încredere.

Ea a precizat că programul Guvernului se va axa pe trei priorităţi: eliberarea statului din captivitate; scoaterea ţării din izolare internaţională; crearea condiţiilor pentru creşterea calităţii vieţii.

„Oamenii au încetat să mai creadă în instituţii şi în legi şi au ales să plece. Avem o ţară golită de cei mai activi cetăţeni. Dezbinarea a luat locul unităţii. Nu suntem siguri de durata mandatului acestui Guvern, dar echipa are suficient curaj şi dragoste de ţară ca să înceapă schimbări profunde şi necesare pentru cetăţeni. Nu ştim cât va dura acest mandat, dar indiferent de durată, ne vom da străduinţa ca la sfârşit să putem spune că ne-am făcut datoria”, a precizat Maia Sandu.

Citește și
Curtea Constitutionala a Republicii Moldova
Criză politică în Republica Moldova. Parlamentul nu mai funcționează, urmează anticipate

Curtea Constituţională a invalidat guvernul condus de Maia Sandu

 

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a invalidat sâmbătă decretele preşedintelui Igor Dodon privind desemnarea ca premier a liderei Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, şi numirea guvernului condus de aceasta, transmite Radio Chişinău.

Noul guvern depusese deja jurământul în faţa Parlamentului.

Anterior, Curtea a decis că Parlamentul nu îşi mai poate exercita atribuţiile constituţionale, inclusiv cele de control asupra executivului, întrucât mandatul său a expirat. Conform instanţei, toate actele adoptate de legislativ în şedinţa de sâmbătă sunt neconstituţionale.

Structura noului Guvern

 

Parlamentul de la Chişinău a acordat votul de încredere Guvernului Maiei Sandu. Noul cabinet de miniştri a fost aprobat unanim, de cei 61 de deputaţi.

Structura noului Guvern, potrivit Ziarul de gardă, este:

Maia Sandu – prim-ministru
Andrei Năstase – viceprim-ministru, Ministerul Afacerilor Interne
Vasile Şova – viceprim-ministru pentru Reintegrare
Natalia Gavriliţă – ministrul Finanţelor
Georgeta Mincu – ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Regionale
Nicu Popescu –ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene
Pavel Voicu – ministrul Apărării
Vadim Brânzan – ministrul Economiei şi Infrastructurii
Stanislav Pavlovschi – ministrul Justiţiei
Liliana Nicolaescu-Onofrei – mininstrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării
Ala Nemerenco – ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale

Învestirea în funcţie a noului Guvern urmează să aibă loc în cursul serii de sâmbătă.

Anterior, Parlamentul a adoptat Declaraţia cu privire la recunoaşterea caracterului captiv al statului Republica Moldova.

Curtea Constituţională a cerut dizolvarea Parlamentului pentru că vineri, 7 iunie, a expirat termenul pentru crearea unei majorităţi pentru a forma guvernul după alegerile din 24 februarie 2019.

Curtea susţine că termenul de 90 de zile de la data validării alegerilor – 9 martie 2019 - a expirat la 7 iunie 2019, ora 00:00. Astfel, preşedintele Igor Dodon este obligat acum să dizolve Parlamentul şi să convoace alegeri anticipate, conform Deutsche Welle (DW).

Anunţul vine după ce Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) - cel care deţine cele mai multe locuri în Parlament după alegerile din februarie – a decis să nu formeze o alianţă nici cu PDM, nici cu blocul ACUM.

Cu toate acestea, parlamentul moldovean s-a întrunit, pe întuneric, deoarece angajaţii tehnici nu au venit la serviciu, sâmbătă. Deputaţii ACUM şi PSRM au semnat un acord intitulat „Înţelegere politică temporară”. Documentul prevede demiterea imediată a şefilor instituţiilor de forţă şi instituirea comisiilor de anchetă pentru investigarea fraudei bancare şi a spălătoriei ruseşti, conform DW.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citește și...
Parlamentul de la Chișinău s-a întrunit pe întuneric, ignorând o decizie constituțională
Parlamentul de la Chișinău s-a întrunit pe întuneric, ignorând o decizie constituțională

Parlamentul din Republica Moldova a început sâmbătă la ora 13:00 o şedinţă extraordinară, ignorând decizia Curţii Constituţionale de a fi dizolvat, relatează Ziarul de Gardă, potrivit News.ro. 

Criză politică în Republica Moldova. Parlamentul nu mai funcționează, urmează anticipate
Criză politică în Republica Moldova. Parlamentul nu mai funcționează, urmează anticipate

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis sâmbătă, că actualul Parlament nu mai are dreptul să desfăşoare activitate legislativă, întrucât mandatul său se consideră expirat, anunță Radio Chişinău, potrivit Agerpres.

Recomandări
The Economist: România, pe ultimul loc în UE la capitolul democrație. Care sunt cele mai consolidate democrații din lume
The Economist: România, pe ultimul loc în UE la capitolul democrație. Care sunt cele mai consolidate democrații din lume

România are o democrație deficitară și se află pe ultimul loc în UE la acest capitol, arată indexul anual al democrațiilor realizat de The Economist. Potrivit acestuia, mai mult de o treime din populația lumii trăiește într-un regim autoritar.  

Avocata fraților Andrew și Tristan Tate afirmă că detenția lor în România „încalcă dreptul internațional” | VIDEO
Avocata fraților Andrew și Tristan Tate afirmă că detenția lor în România „încalcă dreptul internațional” | VIDEO

Avocata fraților Andrew și Tristan Tate acuză autoritățile române că „încalcă dreptul international”, după ce au decis ca cei doi să rămână în arest preventiv.

Procurorul general al Rusiei i-a spus în față lui Putin că peste 9.000 de ruși au fost mobilizați și trimiși ilegal la război
Procurorul general al Rusiei i-a spus în față lui Putin că peste 9.000 de ruși au fost mobilizați și trimiși ilegal la război

Procurorul general al Rusiei i-a spus în față lui Vladimir Putin că peste 9.000 de ruși au fost mobilizați și trimiși ilegal în războiul din Ucraina, adăugând că există, de asemenea, probleme cu plata soldaților de pe front.