Atac in Londra, soldat cu un mort si zece raniti. Suspectul, acuzat de terorism, a fost identificat drept Darren Osborne

×
Codul embed a fost copiat

Cel putin zece persoane au fost ranite, iar una ucisa, dupa ce o duba a intrat intr-o multime aflata in proximitatea unei moschee din Londra, Politia britanica tratand incidentul ca pe un atac terorist.

O duba a intrat intr-un grup de oameni aflati langa o moschee, luni dimineata. Potrivit unui prim bilant, o persoana a murit iar alte 10 au fost ranite. Politistii din departamentul de la contra-terorism au fost trimisi la fata locului, iar un suspect, in varsta de 47 de ani, a fost arestat si pus oficial sub acuzare pentru acte de terorism, relateaza AP. Un jurnalist a scris pe Twitter ca atacatorul ar fi de nationalitate romana. Informatiile nu au fost confirmate oficial.

Potrivit presei britanice, suspectul a fost identificat drept Darren Osborne, din Tara Galilor.

Consiliul Musulman din Marea Britanie a declarat ca atacul a fost comis intentionat, ca este o "manifestare violenta a islamofobiei" si ca moscheile trebuie sa fie protejate mai bine.

Cititi in articol:
Imagini cu momentul in care suspectul este pus la pamant
Neonazistii saluta atacul
Mesajul premierului Theresa May
Mesajul primarului Londrei
Momentul in care suspectul este arestat

Suspectul, pus oficial sub acuzare pentru acte de terorism
Presa: Suspectul a fost identificat drept Darren Osborne

Desfasurarea evenimentelor livetext:

Citește și
soldat american
Sapte militari americani, raniti de un soldat afgan la o baza militara din Afganistan. Initial, se credea ca sunt morti
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

UPDATE 19:10 Potrivit presei britanice, suspectul a fost identificat drept Darren Osborne. Este tatal a patru copii si e din Tara Galilor, relateaza Daily Mail.

UPDATE 19:00 Premierul britanic Theresa May a vizitat luni moscheea din Finsbury Park si a declarat ca forte de politie suplimentare au fost desfasurate la moscheile britanice pentru a-i proteja pe musulmani dupa atacul comis in noaptea de duminica spre luni in capitala britanica.

Atacul comis asupra unor pietoni in apropiere de moscheea din Finsbury Park a fost o "incercare bolnava" de a distruge libertatea de a te ruga, a afirmat premierul May la Downing Street.  "A fost un atac care s-a indreptat inca o data impotriva oamenilor obisnuiti, nevinovati... de data aceasta impotriva musulmanilor britanici", a spus ea, adaugand ca "ura si raul de acest gen nu vor reusi niciodata".

UPDATE 18:30 Barbatul de 47 de ani, retinut in acest caz  a fost pus oficial sub acuzare pentru acte de terorism, relateaza AP.

UPATE 17:00 Atacul a fost in mod clar un atac impotriva musulmanilor, a declarat comandanta Politiei din Londra Cressida Dick, relateaza The Associated Press. Membrii comunitatilor musulmane vor observa, in zilele urmatoare, un numar suplimentar de politisti care-i vor proteja, a anuntat Dick in cartierul Finsbury Park.

Primarul Londrei Sadiq Khan a adus, in paralel, un omagiu comunitatii locale, care l-a prins pe atacator in apropiere de moschee. El i-a adus un omagiu liderului religios care l-a aparat pe atacator de multimea furioasa. Toate aceste incidente din ultima perioada sunt atacuri la adresa valorilor impartasite ale orasului, a declarat Khan.

”Noi nu le vom permite acestor teroristi sa reuseasca”, a indemnat primarul capitalei britanice. ”Vom ramane un oras puternic”, a promis Khan. Primarul Londrei a subliniat ca autoritatile britanice dau dovada de o ”toleranta zero” fata de infractiunile motivate de ura.

UPDATE 16:30  Jurnalistul Andre Walker‏ a relatat pe Twitter, citand informatii neconfirmate oficial, ca atacatorul ar avea nationalitate romana. Este vorba de editorialistul New York Observer, care dupa atacurile teroriste din Londra de la inceputul lunii, a starnit controversa pe retelele de socializare, provocand jihadistii ISIS sa-l ucida pentru suma de 50.000 de lire.

The Guardian scrie ca atacatorul nu era cunoscut serviciilor de informatii.

UPDATE 14:50 Firma de care apartine duba folosita in atac a dat publicitatii un comunicat de presa:

"Suntem socati de incidentul care a avut loc in Parcul Finsbury noaptea trecuta. Cooperam cu politia iar gandurile noastre sunt alaturi de victime.

Nu vom mai face si alte declaratii, deoarece investigatia este in curs, dar vom asista politia cu tot ce putem."

UPDATE 14:20 Premierului Marii Britanii, Theresa May, a declarat luni, la Downing Street, ca atacul de la moscheea Finsbury Park este „la fel de dezgustator” ca si celelate atacuri teroriste cu care s-a confruntat Regatul Unit in ultima perioada, relateaza The Guardian.

„Si acesta a fost un atac care a vizat oamenii obisnuiti si nevinovati, in viata lor de zi cu zi. Terorismul incearca sa ne divizeze”, a spus prim-ministrul.

„Acesta a fost un atac asupra musulmanilor, langa locul lor de rugaciune (...) si, ca orice act de terorism, urmareste sa ne divizeze”, a subliniat ea.

Atacatorul, un barbat alb, arata ca extremismul si urma pot lua multe forme.

Sefa Guvernului a precizat ca politia a declarat incidentul „terorist” in numai opt minute de cand a ajuns la locul faptei.

May a adus un omagiu poporului „extraordinar” al Londrei si a laudat civilii care l-au retinut „cu curaj” pe autorul in varsta de 48 de ani, asa cum altii i-au oprit pe atacatorii de la London Bridge si cum comunitatea s-a unit dupa incendiul de la Grenfell Tower.

UPDATE 14:00 Noi imagini cu momentul in care suspectul a fost pus la pamant de multime au fost postate de BBC.

Un imam a avut grija ca acesta sa nu fie linsat de multimea furioasa, pana la sosirea politiei.

UPDATE 13:35 Grupurile neonaziste care cred in suprematia albilor au sarbatorit atacul din noaptea de duminica spre luni, de la moscheea Finsbury Park, in timp ce sustinatorii islamistilor au folosit incidentul pentru a indemna musulmanii sa se razbune, anunta centrul american de monitorizare a activitatii extremiste online SITE, citat de The Guardian.

Unul dintre nenonazisti a declarat ca atacul arata ca exista inca „speranta pentru britanici”, scrie SITE. 

UPDATE 13:00Compania de care apartine duba care a intrat in pietoni, langa moschee, refuza sa faca orice fel de comentariu. "Nu avem voie, reveniti mai tarziu", a comunicat o femeie la telefon.

East Side Cambrian Industrial Estaet se ocupa cu inchiriatul de masini.

UPDATE 12:00 Bilantul ranitilor a crescut la 10.

UPDATE 10:30 Politia britanica a anuntat ca suspectul arestat a fost pus sub acuzare pentru omor. De asemenea, a precizat si ca in duba nu se mai afla nimeni.

UPDATE 10:12 Politia a anuntat ca incidentul este tratat ca un atac terorist, potrivit AP.

UPDATE 9:50 Canalele pro-islamice se folosesc de incidentul din Londra pentru a-i incita pe musulmani.

"Musulmanii trebuie sa porneasca razboiul pe strazile lor", este unul dintre mesaje.

Alt mesaj intreaba de ce politia nu l-a impuscat direct pe atacator.

UPDATE 9:25 Politia britanica a reiterat ca nu exista, deocamdata, alti suspecti in afara de sofer pentru incidentul de la moscheea Finsbury Park, in care o masina a intrat intr-un grup de soferi, relateaza The Guardian.

“In aceasta etapa initiala nu sunt alti suspecti, insa ancheta continua”, a anuntat Politia Metropolitana pe Twitter.

Anterior, martori au spus ca in masina se aflau trei persoane, dar doua dintre ele au fugit inainte de sosirea fortelor de ordine.

UPDATE 8:30 Potrivit Sky News, un imam l-a protejat pe suspect de furia multimii pana la sosirea politiei, care l-a arestat.

UPDATE 8:09 Departamentul de Politie din New York a anuntat ca a desfasurat ofiteri care sa pazeasca moscheile din oras, dupa atacul de la Finsbury Park, relateaza The Guardian.

UPDATE 7:55 Primarul Londrei, Sadiq Khan, a condamnat pe Facebook "atacul terorist" din Londra, asa cum l-a numit.

Primarul afirma ca, desi nu se cunosc toate detaliile, a fost in mod clar un atac intentionat asupra oamenilor nevinovati.

UPDATE 7:40 Politia Metropolitana anunta ca are doar un suspect momentan, care a fost arestat, si ca nu au fost reclamati si altii la politie, asa cum aparusera informatii initial.

UPDATE 07.20 Prim-ministrul Theresa May a declarat ca Politia trateaza incidentul "ca pe un potential atac terorist".

"Voi prezida o reuniune de urgenta in aceasta dimineata (luni - n.r.). Toate gandurile mele sunt alaturi de victime, de familiile lor si de serviciile de interventie in situatii de urgenta de la fata locului", a adaugat ea.

UPDATE 07.00 Politia a confirmat ca o persoana a murit, iar alte 8 sunt ranite, conform The Guardian. Ranitii au fost transportati la trei spitale diferite, iar doua persoane au fost tratate la fata locului, prezentant rani minore.

UPDATE 06.50 Consiliul musulman britanic a oferit un comunicat in care precizeaza ca incidentul a fost motivat de islamofobie.

Consiliul a condamnat incidentul sustinand faptul ca sugereaza ideea de "atac terorist”. Harun Khan, secretarul general al Consiliului, a declarat: “In timpul noptii, cetatentii britanici isi vedeau de vietile lor, participand la rugaciune. Gandurile mele merg catre victime si famiile lor. Se pare, din relatarile martorilor, ca suspectul a recurs la acest gest fiind motivat de principii islamofobe”.
 

UPDATE 06.30 Momentul in care unul dintre suspecti a fost arestat. Politia a facut apel la oameni ca sa se indeparteze.

UPDATE 06.05 Prim-ministrul al Marii Britanii, Thersa May, a descris incidentul ca fiind unul "teribil"-"Toate gandurile mele se indreapta catre cei raniti si celor dragi lor. Autoritatile se afla la fata locului".

UPDATE 06.00 Jeremy Corbyn, liderul partidului Laburist, a transmis un mesaj de incurajare pe Twitter: "Vestea incidentului din Finsbury Park m-a socat. Tin legatura cu politia, reprezentatii moscheilor si consiliul municipal Islington. Gandurile mele se indreapta catre cei raniti si catre comunitatea afectata de acest eveniment tragic".

UPDATE 05.55 Un alt martor a declarat pentru Sky News ca s-ar fi aflat trei suspecti in duba: "Au fost trei, iar doi dintre ei au fugit. Unul dintre ei a fost retinut de catre practicantii musulmani, pana cand au sosit politistii, dar mi-e teama ca ceilalti doi inca se afla in proximitatea parcului Fisbury. Am vazut sase, sapte persoane intinse pe jos, majoritatea barbati".

A second man has told Sky News that there were three men in the van. He said one was held by members of the public until police arrived but the other two ran away.

UPDATE 05.40 Un oficial al Politiei Metropolitane a declarat ca este prematur de precizat daca incidentul este "un atac terorist"

UPDATE 05.30 Un martor a declarat: "Toata lumea striga ca o duba a intrat in oameni. O duba alba a intrat in oamenii care paraseau moscheea, la finalul rugaciunii".

UPDATE 05.25: Potrivit Daily Mail, cel putin 10 persoane ar fi fost ranite. Poza cu suspectul arestat a fost facuta publica.

UPDATE 05.20: Harud Khan, secretarul general al Consiliului musulman britanic a scris pe Twitter ca este "socat si furios sa afle ca o duba a intrat in mod intentionat in practicantii care sarbatoreau Ramandanul".

UPDATE 05.15: Serviciul londonez de ambulanta a emis un comunicat: "Am fost solicitati sa trimitem mai multe ambulante la fata locului , mai multi paramedici au intervenit. Prioritatea noastra este sa evaluam nivelul si starea in care se afla ranitii si sa ne asiguram ca primesc ingrijirea de care au nevoie".

O persoana a fost arestata, in urma incidentului care a avut loc langa Finsbury Park Mosque, situata pe Seven Sisters Road, relateaza BBC.

Agentii au primit un apel si inca se afla la fata locului, potrivit Politiei Metropolitane. Consiliul musulman britanic (MCB) a declarat ca o duba a intrat "in mod deliberat" in mai mult practicanti musulmani.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Atentat cu bomba la un mall din Bogota. Autoritatile suspecteaza o grupare de traficanti de droguri. VIDEO
Atentat cu bomba la un mall din Bogota. Autoritatile suspecteaza o grupare de traficanti de droguri. VIDEO

Trei femei si-au pierdut viata si alte noua persoane au fost ranite, dupa ce un dispozitiv exploziv a fost detonat intr-o baie dintr-un centru comercial de lux, aglomerat, din capitala Columbiei, Bogota

Sapte militari americani, raniti de un soldat afgan la o baza militara din Afganistan. Initial, se credea ca sunt morti
Sapte militari americani, raniti de un soldat afgan la o baza militara din Afganistan. Initial, se credea ca sunt morti

Sapte militari americani au fost raniti sambata, intr-un atac comis de un soldat afgan la o baza militara din tara araba, au anuntat fortele NATO intr-un comunicat citat de AFP.

Statul Islamic a revendicat primul sau atac in Israel, la concurenta cu Hamas. O politista a fost ucisa in Ierusalim
Statul Islamic a revendicat primul sau atac in Israel, la concurenta cu Hamas. O politista a fost ucisa in Ierusalim

Atac sangeros in Ierusalim, comis de un grup de tineri palestinieni.

Cel putin 30 de morti in incendiul de la Londra, anunta Politia. Primarul, confruntat de localnici furiosi
Cel putin 30 de morti in incendiul de la Londra, anunta Politia. Primarul, confruntat de localnici furiosi

Tabloidul The Sun a publicat in editia de vineri o lista cu 65 de persoane despre care afirma ca au murit sau au fost date disparute in incendiul din blocul turn de locuinte din Londra. Cifrele difera de cele anuntate oficial de politie.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.