Lumea „secretă” a muncitorilor nord-coreeni din Rusia. De ce s-a întâlnit Kim cu Putin


Ultimul update: Joi 25 Aprilie 2019 15:26
Data publicarii: Joi 25 Aprilie 2019 14:28
Categorie: Stiri externe
Muncitori nord-coreeni

Rusia găzduiește, în prezent, mii de lucrători nord-coreeni, ar căror destin este în pericol, în condițiile în care Organizația Națiunilor Unite le-a dat în 2017 un ultimatum să se întoarcă acasă până la finalul anului.

Astfel, din cauza sancțiunilor impuse de ONU, atât muncitorii, cât și companiile nord-coreene din Rusia așteaptă să afle dacă până la finalul anului se vor face progrese diplomatice, astfel încât ei să nu fie nevoiți să părăsească țara.

Potrivit unei analize realizate de BBC News, întrevederea istorică dintre Kim Jong-Un și Vladimir Putin ar putea avea ca scop găsirea unor soluții pentru acești lucrători și pentru afacerile deschise de nord-coreeni în Rusia.

Ministerului de Externe al Rusiei estima că în 2017 aici lucrau peste 40.000 de nord-coreeni. În 2019, însă, au mai rămas doar 8.000, iar până la finalul anului ar trebui să se întoarcă toți în Coreea de Nord.

Majoritatea au fost nevoiți să părăsească țara după ce ONU a impus sancțiuni regimului de la Phenian, în contextul programului nuclear al lui Kim Jong-un. Dintre cei rămași, 85% lucrează în domeniul construcțiilor, a precizat Mnisterul Muncii. Ceilalți lucrează în domenii precum: medicina tradițională, agricultura sau în fabrici.

Mulți dintre acești lucrători, angajați de companii nord-coreene deschise pe teritoriul Rusiei

 

Dacă vor fi trimiși înapoi, aceștia vor avea de suferit, explică Andrei Lankov, expert pe probleme legate de Coreea de Nord la Universitatea Kookmin din Seoul.

„Este imposibil să găsești un loc de muncă în Rusia fără să plătești mită în Coreea de Nord”, în ciuda condițiilor precare de cazare și a orelor lungi de muncă.

Companiile rusești care își doresc să angajeze nord-coreeni trebuie să aplice la Ministerul Muncii pentru o „cotă” și să poată obține permisiunea de a angaja un muncitor străin care costă în jur de 200 de dolari pentru fiecare persoană.

Potrivit Ministerului Muncii din Rusia, nord-coreenii primesc lunar în jur de 415 dolari, cu 40% mai puțin decât salariul mediu din Rusia.

„Trebuie să predai autorităților nord-coreene peste jumătate din salariu. Însă suma cu care ei rămân este mai mare decât ar câștiga acasă”, a mai explicat Lankov.

Mulți dintre acești muncitori sunt angajați la companii nord-coreene. Majoritatea acestor companii din Rusia sunt deținute de persoane private, notează BBC News.

„Posesorul unei companii private poate fi un oficial guvernamental, cineva din serviciile secrete sau un antreprenor nord-coreean care are bani și relații”, a explicat Andrei Lankov.

Numeroși nord-coreeni lucrează în Orientul Îndepărtat rus, unde Kim Jong-un și Vladimir Putin s-au întâlnit joi. În contextul în care populația locală este în scădere, regiunea se confruntă cu un deficit al forței de muncă, iar sancțiunile impuse de ONU au afectat și mai mult piața forței de muncă.

Astfel de companii au sediul în Orientul Îndepărtat rus, dar și în orașe importante din Rusia, precum Moscova și Sankt Petersburg. De exemplu, compania de construcții Yav-Stroi obișnuia să angajeze cei mai mulți lucrători din Coreea de Nord – 400 în 2017.

„Nu ne putem descurca fără migranți”, a declarat un purtător al companiei pentru BBC News, la scurt timp după intrarea în vigoare a sancțiunilor.

În Moscova, o clinică de medicină angaja în trecut 10 medici nord-coreeni. În 2018, au mai angajat doar patru.

„Dacă trebuie să își părăsească pacienții, mulți dintre copiii cu dizabilități nu vor mai avea acces la tratament”, a explicat directorul clinicii, Natalya Zhukova, când au intrat în vigoare sancțiunile.

Și în centrul Moscovei există o afacere deținută de nord-coreeni: un restaurant cu specific tradițional, la care lucrează doar angajați din Coreea de Nord. Aici vizitatorii pot asculta muzică populară și pot servi feluri de mâncare tradiționale.

Înainte de Campionatul Mondial de Fotbal au existat numeroase relatări că au fost angajați nord-coreeni pentru construirea stadionului din Sankt Petersburg. Totodată, o companie care confecționează uniforme pentru armata rusă a primit licența de a angaja 270 de nord-coreeni în 2017, deși un purtător de cuvânt a negat că ar fi fost angajați. În 2018, compania a solicitat aprobare pentru angajarea de lucrători din Vietnam.

Și în regiunea Karachay-Cherkassia, o companie în domeniul agriculturii a primit licența de a angaja 150 de nord-coreeni care să cultive legume.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: BBC NEWS

VIDEO PROTVPLUS.RO