Orașul rusesc în care înfloresc afacerile nord-coreene. Lucrătorii, angajați pentru că sunt „ieftini și docili”

05-12-2018 14:19

Muncitori nord-coreeni

Orașul rusesc Vladivostok a înflorit, în ultimii ani, datorită afacerilor nord-coreene, cât și a lucrătorilor ieftini proveniți din această țară.

 

Centru al regiunii administrative Primorsky Krai, la doar 130 de kilometri de Vladivostok se află podul feroviar care face legătura între Rusia și Coreea de Nord. Până în 1992, acesta a fost un „oraș închis”: navelor străine le-a fost interzis accesul în port, vizitele străinilor au fost interzise, iar cetățenii sovietici care voiau să călătorească aici aveau nevoie de un persmis special, informează NK News.

În aceste condiții, Coreea de Nord și-a stabilit consulatul la câteva ore de orașul-port, în orășelul Nakhdoka, unde a rămas până în 2016. Când autoritățile au decis „deschiderea” oficială a orașului, companiile și lucrătorii din Coreea de Nord s-au stabilit la Vladivostok – prima fiind Rungra, companie de comerț controlată de Partidul Muncitorilor Coreeni.

A fost urmată, apoi, și de altele, astfel că în prezent sunt între 15 și 20 de companii nord-coreene cu reprezentanțe în acest oraș, majoritatea activând în domeniul construcțiilor, pescuitului și a exploatării forestiere.

Și sud-corenii au profitat de noul statul al orașului. De exemplu, grupul Hyundai și-a deschis aici un hotel de cinci stele. La începutul anilor 2000, însă, au început să își piardă interesul în regiune, din cauză că n-au mai găsit mână de lucru ieftină. 

Sud-coreenii au fost deranjați și de corupția din regiune și de infrastructurea precară. Totodată, autoritățile rusești centrale simțeau că prezența „excesivă” a cetățenilor și afacerilor din străinătate fac regiunea vulnerabilă. Când, însă, economia Rusiei a înregistrat o creștere semnificativă în anii 2000, autoritățile de la Moscova le-au permis muncitorilor din Coreea de Nord să vină să lucreze în regiune, aceștia fiind angajați mai ales în construcții.

Companiile nord-coreene au deschis în Vladovostok inclusiv centre medicale tradiționale, de „medicină orientală”, care sunt foarte populare în rândul rușilor din clasa de miljoc. Din 2010, au început la muncă în regiune chiar și femei, angajate în industria alimentară și în industria ușoară.

10.000 de nord-coreeni, angajați în Vladivostok

De la începutul anilor 2000, tot mai mulți muncitori nord-coreeni au venit să lucreze în Vladivostok, astfel că numărul lor a ajuns la 10.000. Unii lucrează la proiecte de amploare, însă majoritatea sunt nevoiți să își caute singuri de lucru. Astfel, nord-coreenii au devenit o mână de lucru ieftină pentru afacerile mici și pentru persoanele care aveau nevoie să își renoveze casele.

Spre deosebire de chinezi, nord-coreenii nu îngrijorează autoritățile de la Kremlin. Ei sunt strict supravegheați de șefi, cât și de stat, astfel că nu au dorința de a rămâne în regiune după ce și-au încheiat munca. Aceștia sunt plătiți cu aproximativ 650-700 de dolari, însă veniturile pe care le declară statului sunt mai mici de jumate.

Până la jumatea anilor 2000, numeroși migranți nord-coreeni făceau trafic de droguri, însă după o decizie a Phenianului, activitățile ilegale din provincia rusească au luat sfârșit. De atunci, muncitorii nord-coreeni sunt percepuți ca având un comportament „ireproșabil”. Statul îi descrie ca fiind muncitorimigranți „model”: docili, invizibili în ochii localnicilor și pentru că respectă legea.

În ultimii ani, și industria pescuitului se dezvoltă în zonă, astfel că mici ambarcațiuni nord-coreene au dreptul de a pescui, spre nemulțumirea afaceriștilor locali.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: NK News


VIDEO PROTVPLUS.RO