LOST. Avionul disparut din Malaysia ziua 13, UPDATE. Resturile nu au fost gasite, aeronava ar putea fi la 3.600 m adancime
Doua obiecte care plutesc in Oceanul Indian si au fost fotografiate din satelit ar putea proveni de la Boeingul malaezian dat disparut acum aproape doua saptamani. Avioane si nave din Australia si Statele Unite au fost trimise in zona localizata.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
-►Cautarile s-au terminat pentru ziua de azi, fara niciun rezultat
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
-► Malaysia considera "credibila" pista privind fragmente ale avionului disparut, in Oceanul Indian
-►FBI analizeaza simulatorul de zbor confiscat la domiciliul pilotului avionului Boeing 777
-►Unul dintre cele doua obiecte care ar putea avea legatura cu zborul MH370 masoara 24 de metri
-►Premierul australian: 2 obiecte "posibil legate" de zborul MH370, observate prin satelit
CRONOLOGIA EVENIMENTELOR, 20 martie
ora 20:00 Un pilot crede ca e posibil sa fi izbucnit un incendiu la bord, poate din cauza unui scurtcircuit. Cabina s-ar fi umplut de fum, ca in simulare (VIDEO). Pilotul si copilotul si-ar fi pus mastile de oxigen si ar fi oprit toate sistemele electrice, inclusiv transponderul, ca sa poata controla incendiului. Apoi ar fi intors avionul spre cel mai apropiat aeroport, introducand noile coordonate in computerul de bord. E posibil, insa, ca pilotul si copilotul sa-si fi pierdut cunostinta din cauza fumului, iar avionul sa fi continuat sa zboare in directia stabilita, pana cand s-a prabusit."Mie mi se pare plauzibil", sustine pilotul Chris Goodfellow. Insa, oficialii malaiezian sustin ca schimbarea directiei de zbor ar fi fost introdusa in computerul de bord cu cel putin 12 minute inainte de ultimul contact cu turnul de control. Asadar a fost premeditata.
ora 16:05 Cautarile au fost suspendate pentru azi, au anuntat autoritatie australiene, dar vor fi reluate vineri. Daca fragmentele gasite in ocean provin din aeronava Malaysia Airlines, aceasta ar putea fi la 3.600 metri adancime, spune un utilizator Twitter, care a postat si un grafic elocvent:
If the debris found by Australia is indeed from MH370, this is how deep they may need to search pic.twitter.com/nfaQlmdM06
— Asrul Muzaffar (@asrulmm) March 20, 2014
ora 15:00 O nava norvegiana a ajuns in zona presupuselor fragmente ale aeronavei. Nava a fost redirectionata la cererea autoritatilor australiene. In zona se mai afla avioane apartinand Australiei, Noii Zeelande si Statelor Unite iar o nava militara britanica a fost si ea trimisa joi in sudul Oceanului Indian, pentru a se alatura cautarilor.
ora 12:42 Malaysia a apreciat drept "credibila" pista privind descoperirea unor posibile fragmente ale Boiengului 777 apartinand companiei Malaysia Airlines detectate de satelit in sudul Oceanului Indian, relateaza AFP.
"Avem in acest moment o pista credibila", a declarat ministrul malaysian al Transporturilor, Hishammuddin Hussein, intr-o conferinta de presa. Verificari sunt desfasurate in zona indicata, dar vor continua si cautarile in celelalte perimetre de cautare stabilite, a mentionat oficialul.
Premierul Australiei, Tony Abbott, a anuntat joi ca doua obiecte "posibil legate" de zborul MH370, disparut in urma cu 12 zile, au fost observate prin satelit. Unul dintre cele doua obiecte masoara 24 de metri, au anuntat joi autoritatile australiene.
"Obiectele sunt relativ usoare. Sunt obiecte de o anumita dimensiune, probabil in apa, plonjand aproape de suprafata si urcand" intermitent, a declarat un oficial din cadrul Autoritatii australiene de securitate maritima (AMSA), John Young.
"Cel mai mare (dintre cele doua obiecte) este de 24 de metri. Celalalt este mai mic", a adaugat el in cadrul unei conferinte de presa.
ora 9:00 Autoritatile australiene au facut publice doua poze facute din satelit, in care ar fi bucati ale avionului disparut din Malaysia.
BBC scrie ca imaginile sunt analizate acum de experti.
ora 7:55 FBI se implica in cazul zborulului MH370
Autoritatile malaysiene au cerut ajutor de la FBI pentru a analiza datele electronice ale simulatorului de zbor confiscat la domiciliul pilotului avionului Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, a anuntat un oficial american, citat de AFP.
Guvernul Malaysiei a cerut politiei federale americane sa analizeze datele electronice care au fost sterse din simulatorul de zbor, a confirmat pentru AFP un oficial american.
Autoritatile spera ca experti ai FBI vor reusi sa recupereze datele sterse. Pilotul zborului MH370 Kuala Lumpur-Biejing, care a disparut cu 239 de persoane la bord, avea la domiciliu un simulator de zbor, insa anchetatorii au constatat ca o parte din date au fost sterse la inceputul lunii februarie. Avionul Boeing 777 era pilotat de comandantul Zaharie Ahmad Shah, in varsta de 53 de ani.
Miercuri, secretarul american al Justitiei, Eric Holder, a confirmat pentru presa stabilirea unor "contacte" intre FBI si anchetatori malaysieni.
Pe de alta parte, presedintele american, Barack Obama, a oferit asigurari, miercuri, ca Statele Unite considera o "prioritate absoluta" cautarea avionului Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines.
"Vreau ca ei (rudele pasagerilor) sa fie siguri ca noi consideram o prioritate absoluta" cautarea avionului, a declarat presedintele american.
"Noi am pus toate mijloacele pe care le avem la dispozitia procesului de cautare", a adaugat el, intr-un interviu acordat postului de televiziune KDFW.
"Cooperarea cu Guvernul malaysian este stransa", a precizat Obama. Soarta avionului Boeing 777 aparținand companiei Malaysia Airlines ramane necunoscuta, la 12 zile de la disparitie.
ora 07:31 Declaratiile oficialilor australieni
Unul dintre cele doua obiecte "eventual legate" de zborul MH370 al Malaysia Airlines si depistat de imaginile prin satelit masoara 24 de metri, au anuntat joi dimineata autoritatile australiene, citate de CNN.
"Obiectele sunt relativ usoare. Sunt obiecte de o anumita dimensiune, probabil in apa, plonjand la suprafata si urcand" intermitent, a declarat un oficial din cadrul Autoritatii australiene de securitate maritima (AMSA), John Young.
"Cel mai mare (dintre cele doua obiecte) este de 24 de metri. Celalalt este mai mic", a adaugat el im cadrul unei conferinte de presa.
Tweets about "#malaysian flight"
ora 07:00 2 obiecte "posibil legate" de zborul MH370, observate prin satelit
Autoritatea australiana pentru Securitate Maritima (AMSA) a primit informatii "noi si credibile" despre "obiecte care ar putea fi posibil legate de cautarile" avionului Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, a declarat premierul australian in fata Parlamentului.
"Doua obiecte posibil legate de cautari au fost identificate" in urma examinarii unor "imagini prin satelit", a precizat el. Un avion a fost trimis pentru a examina mai indeaproape obiectele detectate, iar alte trei aparate il vor urma.
Premierul australian nu a precizat locul in care cele doua obiecte au fost detectate, insa Australia efectueaza cautari in sudul Oceanului Indian.
Tony Abbott a avertizat ca nu ar trebui sa se traga concluzii pripite.
"Trebuie sa tinem cont de faptul ca localizarea acestor obiecte va fi extrem de dificila si ar putea sa indice ca acestea nu sunt legate de zborul MH370", a spus el.
DISPARITIA ZBORULUI MH370
Zborul MH370 care asigura legatura intre Kuala Lumpur si Beijing a disparut, cu 239 de persoane la bord, o ora mai tarziu dupa ce a decolat din capitala Malaysiei sambata, 8 martie, la ora 00.41 (vineri, 18.41 ora Romaniei).
Cautarile s-au concentrat intr-o prima faza in Marea Chinei de Sud, pe coasta orientala a Malaysiei, inainte ca noi elemente sa le reorienteze.
Disparitia avionului Boeing 777 mobilizeaza eforturile a peste 25 de tari, angajate in cautari incepand din nordul Thailandei pana in Asia Centrala pentru coridorul nordic (care acopera o parte din China) si incepand din Indonezia pana in sudul Oceanului Indian pentru coridorul sudic.
Australia, alaturi de Indonezia, efectueaza cautari in coridorul sudic, care trece la cateva sute de kilometri de coasta sa de vest.
Cititi si:
Sursa: Pro TV
Etichete: avion, Malaysia Airlines, malaysia, kuala lumpur, avion disparut, accidente aviatice,
Dată publicare:
20-03-2014 07:23