ANIMATIE INTERACTIVA. Washington Post arata cat de greu e de gasit avionul Malaysia Airlines in Marea Chinei de Sud
Publicatia americana Washington Post demonstreaza cu ajutorul unei aplicatii grafice cat de dificile sunt operatiunile de cautare ale aeronavei pierdute de Malaezia.
Au trecut 6 zile si nimeni nu stie inca unde se afla aeronava Boeing disparuta fara urma de pe radare. "Este ca si cum ai cauta acul in carul cu fan" sustine Washington Post care a realizat o macheta formata din 160.000 de patrate, fiecare reprezentand o mila din zona in care este cautat avionul lung de 64 de metri. Intra in ANIMATIE INTERACTIVA realizata de Washington Post!
Noua teorie legata de cate ore a zburat Boeingul Malaysia Airlines in ultima cursa
Potrivit unor informatii obtinute de Wall Street Journal, avionul Malaysia Airlines a trimis informatii catre workshop-ul Boeing timp de cateva ore dupa ultimul contact. Astfel o noua teorie cu privire la numarul de ore zburate in ultima sa cursa de catre aeronava Boeing 777, pierduta de pe radare de Malaezia, este luata in calcul de catre echipele americane care investigheaza acest caz.
Potrivit Wall Street Journal, care citeaza "doua persoane familiare cu detaliile", investigatori in domeniul aviatiei si oficiali din domeniul Securitatii Nationale americane cred ca avionul a zburat in total cinci ore, in baza datelor descarcate in mod automat si trimise la sol de motoarele Boeingului 777, in cadrul unui program de mentenanta si monitorizare de rutina.
Aceasta ipoteza ridica o serie de noi intrebari si posibilitati cu privire la ceea ce s-a petrecut la bordul aeronavei in care se aflau 239 de persoane, care a disparut de pe radare civile dupa aproximativ o ora de zbor pe ruta Kuala Lumpur-Beijing.Dupa sase zile de la misterioasa disparitie, care a declansat o cautare de amploare in spatiul aerian si apele internationale, fara rezultat pana in prezent, investigatiile par sa se extinda.
Sistemul de monitorizare de la bord a motoarelor este furnizat de catre Rolls-Royce si trimite in mod periodic date despre situatia motorului, operatiuni si miscarile avionului catre facilitati aflate la sol. "Continuam sa monitorizam situatia si sa oferim (companiei) Malaysia Airlines sustinere", a declarat un reprezentant Rolls-Royce miercuri, refuzand sa faca alte comentarii.
"Disparitia nu este (considerata) in mod oficial un accident, iar toate informatiile sunt strict manipulate de catre investigatori", a declarat un director Rolls-Royce, care a solicitat protectia anonimatului, citand Organizatia Internationala a Aviatiei Civile, o Agentie ONU.
In cadrul unor acorduri de mentenanta, Malaysia Airlines transmite in timp real date provenind de la motoare catre Rolls-Royce pentru a fi analizate. Sistemul compileaza datele furnizate de cele doua motoare Trent cu care sunt echipate Boeingurile 777 si transmite instantanee cu privire la performanta, altitudinea si viteza avionului.
Deturnat catre o destinatie misterioasa
Aceste date sunt complilate si transmise la intervale de 30 de minute, a declarat o sursa care cunoaste sistemul. Potrivit site-ului Rolls-Royce, datele sunt procesate automat "astfel incat se pot detecta schimbari subtile de la un zbor la altul".
Datele provenind de la motor sunt analizate pentru a stabili tiparul de zbor al avionului, dupa ce aparatele radio de emisie-receptie se opresc din functionare. Avionul se indrepta catre China, iar ultima pozitie verificata este undeva la mijlocul Golfului Thailandei.
Un zbor total de cinci ore dupa plecarea de la Kuala Lumpur ar insemna ca Boeingul 777 ar fi continuat sa parcurga o distanta de aproximativ 2.200 de mile marine (peste 4.000 de kilometri), putand atinge puncte ca Oceanul Indian, frontiera pakistanului sau Marea Arabiei, avand in vedere viteza avionului.
"Oficiali americani in domeniul luptei impotriva terorismului exploreaza pista potrivit careia un pilot sau o persoana de la bord ar fi deturnat avionul catre alta destinatie secreta, dupa ce a intrerupt transponderii" (aparate radio de emisie-receptie), scrie WSJ citand un anchetator american insarcinat cu dosarul.
Astfel, potrivit anchetatorilor, avionul ar fi fost deturnat "cu intentia de a fi utilizat mai tarziu, in alte scopuri", adauga ziarul american. Cautarea avionului acopera in prezent aproape 27.000 de mile marine (aproape 90.000 de kilometri patrati, o suprafata similara teritoriului Portugaliei). Douasprezece tari, inclusiv Statele Unite, China si Japonia participa la operatiuni de cautare care mobilizeaza 42 de nave si 39 de avioane.
Sursa: Washington Post
Etichete: Malaysia Airlines, animatie, teorii, avion disparut,
Dată publicare:
13-03-2014 11:07