Război în Ucraina Ziua 8. „Catastrofă umanitară” în Mariupol. O întreagă localitate distrusă complet de bombardamente

×
Codul embed a fost copiat

Război în Ucraina. A fost a opta zi de război, iar Rusia domină spațiul aerian al țării vecine, a anunțat ministrul ucrainean de Externe.

După fiecare bombardament, victimele din rândul civililor și militarilor se numără cu zecile. Rusia și-a intensificat atacurile asupra marilor orașe ucrainene în țara vecină, Iar bombele și rachetele, căzute și peste blocuri și case, ucid oameni.

Peste 2.000 de civili și-au pierdut viața într-o săptămână de lupte sângeroase, potrivit autorităților din Ucraina. Sunt temeri că după bombardamente ar fi sute de morți, doar la Mariupol, portul din sud. Raidurile aeriene şi cu rachete au continuat şi la Harkov, al doilea oraş ca mărime al ţării.

A avut loc o nouă rundă de negocieri între delegațiile rusă și ucraineană, dar urmează încă una săptămâna viitoare. 

Război în Ucraina, ziua 8. Cele mai importante evenimente: 

► Britanicii acuză Rusia că a desfăşurat arme termobarice în Ucraina

Citește și
Război în Ucraina, Ziua a 7-a
Război în Ucraina Ziua 7. Primul oraș mare ucrainean care cade în mâinile rușilor. Explozie la gara din Kiev
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

► Germania va furniza Ucrainei 2.700 de rachete antiaeriene

► Economia Rusiei este în picaj. Rușii stau la cozi uriașe pentru a-și retrage economiile din bănci

► Metroul din Kiev este acum casa a peste 15.000 de oameni

► Ucraina a pus la dispoziția studenților străini o linie telefonică

► Russia Today și Sputnik, interzise în Europa

Noi bombardamente la Kiev

► Oficiali ai SWIFT au confirmat că vor deconecta șapte bănci rusești de la rețeaua sa globală

► Procurorul CPI deschide o anchetă privind situaţia din Ucraina

Știrile PRO TV v-a prezentat, în format LIVE TEXT, cele mai noi informații despre războiul din Ucraina: 

 

UPDATE 23.08 Ministrul transporturilor din Canada a declarat că o aeronavă charter care transportă cetățeni străini ruși este reținută pe aeroportul Yellowknife. 

UPDATE 23.06 Pentagonul a stabilit o nouă linie telefonică directă cu Ministerul rus al Apărării pentru a preveni ''erorile de calcul, incidentele militare şi escaladarea'' în regiune, pe măsură ce invazia Rusiei în Ucraina avansează, a declarat joi pentru Reuters un oficial american, citat de Agerpres. 

UPDATE 23.04 Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, ar putea veni zilele următoare în România și Polonia, conform The Hill.  

UPDATE 22.58 Lunetiști în puncte cheie ale orașului Herson

 
Primarul orașului ucrainean Herson, Ihor Kolykhaiev, a cerut oamenilor să înceteze să jefuiască și să fure provizii de alimente. El a făcut apel pe Facebook la proprietarii de supermarketuri, mari magazine, depozite și de magazine alimentare să lase primăria să preia controlul distribuției alimentelor. “Vă garantăm că produsele vor ajunge acolo unde sunt așteptate cel mai mult: spitale, orfelinate, la pensionari, la nevoiași, la familii cu mulți copii, la categoriile sociale etc”, a spus Kolykhaiev într-o postare pe Facebook.

De asemenea, Yaroslav Kontsevyi, un rezident din Herson, a declarat pentru CNN că ocupanții ruși au amplasat puncte de control și lunetiști în locuri cheie ale orașului.

 

UPDATE 22.41 Imagini filmate cu drona în Borodianka (regiunea Kiev), unde mai multe blocuri au fost distruse de bombardamente.  

UPDATE 22.31 Imagini din Enerhodar, unde localnicii au creat o baricadă.  

UPDATE 22.26  Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a publicat un clip în care amintește de linia telefonică „Întoarce-te viu din Ucraina” prin care soldații ruși își pot anunța rudele că sunt în viață.

 

UPDATE 22.11 O săptămână de război în imagini.  

UPDATE 21.57 Localitate cu 600 de locuitori distrusă complet

Bombardamentele ruse au distrus complet Iakovlivka, o aşezare cu 600 de locuitori din regiunea Harkov, în estul Ucrainei, potrivit procuraturii generale din oraş, citată de Suspline Tv, informează joi EFE, conform Agerpres.  

UPDATE 21.54 Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a apreciat joi că războiul ''va dura probabil mult timp'' în Ucraina, unde ofensiva militară rusă a intrat în a doua săptămână, relatează AFP. 

UPDATE 21.52 Coperta din această săptămână a The Economist. 

UPDATE Argentina își mută în România ambasada de la Kiev

Argentina a decis să-şi transfere în România ambasadoarea din Ucraina, Elena Leticia Mikusinski, şi pe consulul Yusuf Saber, singurul personal diplomatic pe care îl menţinea în Ucraina, pentru ca aceştia să-şi continue activităţile de pe teritoriul ţării noastre şi, în acelaşi timp, şi-a întărit sediul din Polonia, din raţiuni de securitate, pe fondul invaziei ruse în Ucraina, au confirmat joi pentru EFE surse oficiale, conform Agerpes.

UPDATE 21.23 SUA impun noi sancțiuni oligarhilor ruși 

Printre cei adăugați pe lista sancțiunilor se numără purtătorul de cuvânt al președintelui, Dmitri Peskov, șapte oligarhi, printre care și Alisher Usmanov, conform BAHA News.

De asemenea, Departamentul de Stat a introdus interdicții de acordare a vizelor împotriva a 19 oligarhi și a 47 dintre membrii familiei și apropiații acestora.

Iată ce alți oliharhi sunt afectați: 

-Nikolai Tokarev (și soția sa, Galina, fiica Mayya și cele două companii imobiliare de lux);
- Boris Rotenberg (împreună cu soția sa, Karina și fiii săi, Roman și Boris);
- Arkady Rotenberg (împreună cu fiii săi, Pavel și Igor, și fiica Liliya);
- Serghei Chemezov (împreună cu soția sa, Ekaterina, fiul său, Stanislav, și fiica vitregă, Anastasiya);
- Igor Shuvalov, cu cele cinci companii ale sale, dar și soția sa, Olga, fiul, Evgeny, și compania și avionul său, și fiica, Mariam, și compania ei;
- Yevgeniy Prigozhin (împreună cu cele trei companii ale sale, soția sa, Polina, fiica sa, Lyubov, și fiul său, Pavel);
- Alisher Usmanov și mai multe bunuri, printre care super-iahtul său, unul dintre cele mai mari din lume , care tocmai a fost confiscat de Germania și avionul său privat, unul dintre cele mai mari avioane private din Rusia. 
 

UPDATE 21.15 Un magazin IKEA din Moscova și-a închis ușile, pentru că angajații nu mai fac față oamenilor veniți la cumpărături, după ce compania a anunțat că vor închide magazinele din Rusia din cauza războiului.  

 

 

UPDATE 21.10  Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat pentru CNN că nu este plănuită o întâlnire sau un apel telefonic între președintele american Joe Biden și președintele rus Vladimir Putin, spunând: „Acum nu este momentul”.

UPDATE 20.50 Orașul Ohtîrka a rămas fără apă, încălzire, electricitate, iar Sumî a rămas parțial fără electricitate. Guvernatorul regiunii Sumo, Dmitro Zhyvytskyi, a declarat că este planificată o evacuare a regiunii, conform The Kyiv Independent. 

UPDATE 20.38 7.000 de oameni de știință ruși se opun războiului

Aproape 7.000 de oameni de ştiinţă, matematicieni şi universitari ruşi au adresat joi o scrisoare deschisă preşedintelui rus Vladimir Putn pentru a protesta în mod "ferm" împotriva războiului în Ucraina, potrivit AFP, citată de Agerpres.

"Noi, oameni de ştiinţă şi jurnalişti în domeniul ştiinţific care lucrăm în Rusia, protestăm ferm împotriva invaziei militare în Ucraina lansată de armata rusă" cu o săptămână în urmă, afirmă ei într-o scrisoare publicată pe site-ul trv-science.ru.

UPDATE 20.32  A treia rundă de negocieri dintre Rusia și Ucraina va avea loc tot în Belarus la începutul săptămânii viitoare - șeful delegației ucrainene Mihail Podolyak.

UPDATE 20.20 Numărul morților din Cernihiv a ajuns la 33, conform The Kyiv Independent.

UPDATE 20.10 Organizația Națiunilor Unite estimează că peste 10 milioane de oameni ar putea ajunge să-și părăsească casele din Ucraina, conform CNN.

UPDATE 20.04  Noi imagini din Gostomel. Forțele ucrainene anunță că au mai distrus 10 vehicule ale inamicilor. În total, ei spun că au distrus 20 de vehicule în Gostomel. 

— Defence intelligence of Ukraine (@DI_Ukraine) March 3, 2022

UPDATE 19.53 S-a terminat a doua rundă de negocieri

Kievul și Moscova au convenit, joi, să continue negocierile. Astfel, a treia rundă este planificată să aibă loc cât mai curând posibil.

Ucraina și Federația Rusă au ajuns la o înțelegere cu privire la asigurarea comună a coridoarelor umanitare pentru evacuarea cetățenilor, livrarea de alimente și medicamente.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Odesa s-a pregătit de luptă: ”Locuitorii construiesc baricade, sunt gata să apere fiecare stradă”
Odesa s-a pregătit de luptă: ”Locuitorii construiesc baricade, sunt gata să apere fiecare stradă”

Este prăpăd în sudul Ucrainei, unde mai multe localități au fost atacate cu temutele rachete rusești de tip ”Uragan”.

Război în Ucraina Ziua 7. Primul oraș mare ucrainean care cade în mâinile rușilor. Explozie la gara din Kiev
Război în Ucraina Ziua 7. Primul oraș mare ucrainean care cade în mâinile rușilor. Explozie la gara din Kiev

Război în Ucraina, ziua a șaptea. A fost a 7-a zi de război, iar Ucraina rezistă eroic asaltului trupelor ruseşti.

Documente secrete ale Rusiei: Războiul din Ucraina avea să dureze 15 zile și ar fi fost programat din ianuarie
Documente secrete ale Rusiei: Războiul din Ucraina avea să dureze 15 zile și ar fi fost programat din ianuarie

Armata ucraineană a confiscat planurile militare rusești privind războiul împotriva Ucrainei de la o Brigadă rusească în care se arată că invazia ar fi fost aprobată încă de la 18 ianuarie, scrie Pravada.com.

Rusia cere explicații României. Motivul, anunțat de ambasadorul Valeri Kuzmin
Rusia cere explicații României. Motivul, anunțat de ambasadorul Valeri Kuzmin

Rusia a trimis o notă Ministerului de Externe al României în care cere explicații din cauza unor presupuse încălcării ale drepturilor cetăţenilor ruşi.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.