Cutremure în Turcia și Siria. Sunt peste 33.000 de morți. Germania acordă vize temporare pentru cei afectați

×
Codul embed a fost copiat

Încă au loc salvări miraculoase de sub ruine. Duminică au fost salvate mai multe persoane, după 135 de ore petrecute în condiții infernale.

Bilanțul victimelor a ajuns la 33.179 de morţi în Turcia și în nord-vestul Siriei, în timp ce eforturile de salvare continuă.

Ultimul bilanţ oficial provizoriu al victimelor în Turcia este de 29.605 decese, iar în Siria de 3.575 de decese. Operaţiunile de salvare continuă, dar scad tot mai mult şansele de a găsi oameni în viaţă sub dărâmături.

Desfășurarea evenimentelor:

21:00 O replică cu magnitudinea 4,6 a lovit, duminică, zona seismică a Turciei, potrivit AFAD, organismul de gestionare a dezastrelor din această țară, scrie CNN.

20:30 Minunile există și după dezastru. Bebeluşul salvat după 107 ore de sub dărâmături se simte bine, anunță un ministru turc

Citește și
Siria, cutremur, bombardament
Președintele inuman. Bashar al-Assad a bombardat o zonă din Siria ocupată de rebeli imediat după cutremur
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Un bebeluş salvat în Hatay la 107 ore după ce a rămas prins sub dărâmături este acum în spital şi se simte bine, a anunţat, duminică, ministrul turc al Sănătăţii, Fahrettin Koca.

 

19:10 40 de tone de ajutoare, trimise în Siria. Vor fi împărțite în două zone

România se implică în imensul efort de ajutorare a sinistraților din Turcia și Siria şi asigură transportarea cu trenul sau cu avionul a ajutoarelor destinate celor rămași fără adăpost.

Vorbim despre corturi, pături și saci de dormit din rezervele europene aflate pe teritoriul nostru.

2.000 de corturi, pături, saci de dormit, și alte materiale care pot ajuta victimele cutremurului din Turcia să treacă peste iarnă, au fost încărcate în peste 20 de vagoane.

Bunurile, care provin din stocurile Uniunii Europene, vor ajunge la depozitele Agenției de Salvare din Turcia, de unde vor fi distribuite sinistraților.

Trenul circulă în regim de prioritate și, în funcție de vreme, ar trebui să ajungă la destinație luni seară sau marți dimineaţă.

19:00 Ce a dorit o fetiță scoasă de sub dărâmături după 5 zile. Speranțe prin ruinele clădirilor ridicate de corupții lui Erdogan

Dacă în Siria Căștile Albe au sistat operațiunile de salvare, în Turcia, ultimele ore au adus mai multe izbânde nesperate pentru echipele care răscolesc de 7 zile munții de moloz.

Au fost salvate mai multe persoane, inclusiv copii, la peste 150 de ore de la primul cutremur.

Cu trei luni înaintea unor alegeri cruciale, regimul Erdogan promite să ancheteze afacerile imobiliare din ultimii ani și felul în care au fost aplicate normele în construcții.

17:11 Miracolele există în Turcia. Câţiva copii, printre supravieţuitorii scoşi de sub dărâmături în provincia Hatay

Un tată şi o fiică, un copil de vârstă mică şi o fetiţă de 10 ani s-au aflat printre supravieţuitorii scoşi duminică din mijlocul ruinelor clădirilor prăbuşite în provincia Hatay, din sudul Turciei.

17:01 Bilanţul provizoriu al victimelor cutremurelor din Turcia şi Siria depăşeşte 33.000 de morţi

Bilanţul provizoriu al victimelor cutremurelor care au lovit luni Turcia şi Siria a ajuns la 33.179 de morţi, a anunţat duminică Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), care estimează că de fapt peste 50.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma seismelor, cel mai puternic având magnitudinea de 7,8 grade, relatează agenţiile AFP şi DPA, citate de Agerpres.

Ultimul bilanţ oficial provizoriu al victimelor în Turcia este de 29.605 decese, iar în Siria de 3.575 de decese. Operaţiunile de salvare continuă, dar scad tot mai mult şansele de a găsi oameni în viaţă sub dărâmături.

Responsabilul pentru probleme umanitare al ONU, Martin Griffiths, a recunoscut că această organizaţie nu a reuşit să ajute populaţia din zona de nord-vest a Siriei, controlată de opoziţia aflată din 2011 în război cu armata preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Potrivit Ministerului sirian al Transporturilor, până în prezent 62 de avioane încărcate cu ajutoare umanitare au aterizat în Siria, venind în special din Arabia Saudită.

16:27 Germania vrea să relaxeze temporar restricțiile privind vizele pentru supraviețuitorii cutremurelor din Turcia și Siria

Ministrul german de Interne, Nancy Faeser, a scris, sâmbătă, pe Twitter: „Este vorba despre a ajuta în momente de nevoie. Vrem să facem posibil ca familiile turcești sau siriene din Germania să poată aduce rude apropiate din regiunea calamitată. Ele pot găsi adăpost la noi și pot primi tratament medical. Cu vize obișnuite, care se eliberează rapid și sunt valabile timp de trei luni”.

16:15 Fetiță salvată de sub dărâmături la 150 de ore de la dezastrul care a îngenuncheat Turcia

Ministrul turc al sănătății, Dr. Fahrettin Koca, a postat pe Twitter un scurt clip cu o fetiță despre care a spus că a fost scoasă de sub dărâmături după 150 de ore, în Hatay, Turcia.

 

16:02 Traficul în provincia turcă Hatay, după cutremure, este un haos

Şase sau şapte ore pentru a parcurge 60 de kilometri pe autostradă: aceasta este realitatea ultimelor zile în provincia turcă Hatay, una dintre cele mai grav afectate de cutremurele de luni care au distrus mare parte din sud-estul Turciei şi au provocat pagube însemnate şi în Siria vecină, scrie EFE, citată de Agerpres.

15:15 CFR Marfă se alătură eforturilor statului român în acordarea de ajutor populaţiei din Turcia

CFR Marfă a anunţat că a pus la dispoziţie, în timp record, resurse materiale şi umane, în vederea expedierii cât mai rapide a produselor de adăpost către populaţia din Turcia afectată de cutremurele din 6 februarie 2023, dovedind astfel utilitatea existenţei unui operator feroviar naţional, în contextul unor situaţii excepţionale, scrie News.ro.

14:17 Ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, a declarat sâmbătă, că ajutorul pentru Siria este direcționat prin Beirut, Liban.

"Am fost primii din Europa care au trimis ajutoare în Siria. Ajutoarele sunt transportate la Beirut pentru că nu a fost posibilă aterizarea avioanelor noastre la Alep. Acum, transportul va ajunge la Damasc și va fi sortat de Semiluna Roșie", se arată în mesajul ministrului italian postat pe Twitter, potrivit CNN.

13:47 ONU admite că a eșuat în Siria. Martin Griffiths, coordonatorul ONU al ajutorului de urgență, a spus că "până acum am eșuat în fața oamenilor din nord-vestul Siriei" și că aceștia "se simt pe bună dreptate abandonați".

"În căutarea unui ajutor internațional care nu a sosit. Datoria mea și obligația noastră este de a corecta acest eșec cât mai repede posibil", a spus el.

În Siria, cutremurele au lovit cel mai puternic în nord-vestul controlat de rebeli, lăsând multe persoane fără adăpost, după ce au fost strămutate de un război civil care durează de peste zece ani, deși regiunea a primit puține ajutoare în comparație cu zonele controlate de guvern, potrivit Sky News.

13:20 Peste 98 de persoane arestate în Turcia. Au jefuit clădirile prăbușite, camioane umanitare și victime ale cutremurelor (Detalii, AICI)

12:53 Un expert german, membru al unei echipe de salvatori, avertizează că în urma cutremurelor devastatoare care au lovit, luni, Turcia și Siria, există riscul să apară epidemii. (Detalii, AICI)

12:37 Căştile Albe siriene își încheie operaţiunile de căutare a supravieţuitorilor în zonele controlate de opoziţie (Detalii, AICI)

12:23 Germania a anunțat că persoanele afectate de cutremurele din Turcia și Siria vor putea sta temporar la rudele care locuiesc în această țară.

"Acesta este un ajutor de urgență", a declarat ministrul german de Interne, Nancy Faeser, pentru cotidianul Bild. "Vrem să le permitem familiilor turce sau siriene din Germania să își aducă rudele apropiate din zona dezastrului în casele lor, fără birocrație", informează Al Jazeera.

12:06 Autorităţile din Turcia spun că au fost emise 113 mandate de arestare în legătură cu construcţia de clădiri care s-au prăbuşit în urma cutremurelor care au lovit, luni, țara.

11:32 Aproximativ 1.100 de cadavre au fost transportate până în prezent prin singurul punct de trecere a frontierei dintre Turcia și nord-vestul Siriei, controlat de opoziție, au declarat sâmbătă oficialii care administrează punctul de trecere Bab al-Hawa.

Aceștia au declarat că lucrează "non-stop" pentru a transporta cadavrele din Turcia în Siria. Sute de mii de refugiați sirieni au fugit în regiunea din sudul Turciei, cea mai afectată de cutremur, în contextul războiului civil din Siria, aflat în desfășurare, potrivit Al Jazeera.

11:05 Salvatorii români au scos un tânăr de sub dărâmături, în Turcia, la 149 de ore după cutremure | GALERIE FOTO

10:35  Ministrul de Externe al Greciei a sosit duminică în Turcia în semn de susținere după ce această țară a fost lovită de un cutremur devastator în urmă cu șapte zile, a anunțat ministerul, în ciuda unei rivalități de lungă durată între cele două țări NATO.

Ministrul grec de Externe, Nikos Dendias, a fost întâmpinat de omologul său turc Mevlut Cavusoglu, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea de stat ERT, înainte de a se îmbarca în elicopterele care au plecat spre regiunile afectate de cutremur.

Sosirea sa marchează prima vizită a unui ministru european în Turcia de la cutremur, notează Al Jazeera.

10:10 Salvatorii austrieci şi-au reluat operaţiunile de căutare în zona afectată de cutremur, sub protecţia armatei turce.

„Armata turcă şi-a asumat sarcina protejării contingentului nostru. De aceea, soldaţii (austrieci) şi-au reluat operaţiunile de căutare în zona cutremurelor", a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării austriac, Michael Bauer.

Anterior, alt purtător de cuvânt anunţase că operaţiunile de căutare au fost suspendate ca urmare a deteriorării situaţiei de securitate din cauza activităţilor unor grupuri scăpate de sub control.

Un grup de 82 de membri ai unităţii militare de asistenţă pentru catastrofe este desfăşurat de marţi în provincia Hatay, una dintre cele mai grav afectate de seismele devastatoare de luni.

10:05 O aeronavă cargo Boeing B777F cu ajutoare destinate populaţiei afectate de cutremurul din Turcia a decolat, duminică, de pe Aeroportul Internaţional ”Henri Coandă”, către Adana, Turcia.

O altă aeronavă este programată să decoleze în cursul zilei de duminică.

”În cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, o aeronavă cargo Boeing B777X a fost încărcată cu ajutoare umanitare pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti şi a decolat la ora 07.13 către Adana, Turcia, în misiune de sprijin pentru populaţia grav afectată de cutremure. Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB) a avut ca prioritate această misiune umanitară, personalul fiind mobilizat pentru a asigura cât mai rapid toate operaţiunile aeroportuare necesare, în condiţii de maximă siguranţă şi securitate”, a transmis CNAB.

De asemenea, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti a alocat resursele operaţionale pentru îndeplini cu celeritate şi a doua misiune umanitară, când o altă aeronavă cargo Boeing 777F este programată să decoleze în cursul zilei de duminică de pe Aeroportul Henri Coandă, pentru a transporta ajutoare către Turcia.

10:01 Bilanţul persoanelor decedate în urma cutremurului din Turcia şi Siria, care duminică dimineaţa depăşea 28.000, riscă cel puţin să se dubleze, avertizează ONU.

09:29 Un bebeluș de 7 luni a fost salvat în Turcia, după ce a stat 140 de ore sub dărâmături. (Detalii, AICI)

08:46 Salvarea emoționantă a două surori prinse sub dărâmături, în Turcia: „Chiar sunt în viaţă?” (Detalii, AICI)

08:25 Ce fel de ajutoare trimite România pentru Turcia și Siria. Un al doilea tren încărcat cu materiale pleacă duminică (Detalii, AICI)

07:46 Trimisul Uniunii Europene în Siria a declarat că nu este corect să se acuze grupul că nu a reușit să ofere suficient ajutor sirienilor în urma cutremurului devastator care a lovit zone întinse din Siria și Turcia săptămâna trecută.

"Este absolut nedrept să fim acuzați că nu oferim ajutor, când, de fapt, facem în mod constant exact acest lucru de peste un deceniu și facem mult mai mult chiar și în timpul crizei provocate de cutremur", a declarat șeful delegației UE, Dan Stoenescu, în comentarii scrise pentru agenția de presă Reuters.

Guvernul sirian a cerut oficial miercuri ajutor din partea Siriei, notează Al Jazeera.

07:15 Un nou miracol în Turcia. Un copil de 6 ani a fost salvat după 137 de ore sub dărâmături | VIDEO

Știrea inițială

Au început să apară și gropile comune, unde sunt înmormântate persoanele neidentificate. Mulți dintre cei dispăruți în Turcia erau refugiați sirieni.

Atenție, urmează imagini și detalii care vă pot afecta emoțional.

Cele două cutremure care au devastat Anatolia în urmă cu aproape o săptămână au lăsat urme adânci în această regiune din sudul Turciei. În apropiere de orașul Altînozu, în mijlocul unei livezi de măslini, a apărut o fisură uriașă, adâncă de 30 de metri și lată de 200 de metri. Suprafața devastată de furia naturii depaseste 14 hectare. Din fericire, aici nu sunt clădiri. În alte părți ale Turciei și Siriei, însă, cartiere întregi au fost puse la pământ.

Deși se întâmplă tot mai rar, echipele de salvatori încă mai găsesc supraviețuitori sub grămezile de moloz. În orașul Gaziantep, o fetiță de 4 ani a fost scoasă în viață după 132 de ore. Primul lucru pe care l-a cerut a fost cât mai mult suc.

Și în orașul Elbistan din sudul Turciei, o persoană a fost scoasă de sub mormanele de moloz după aproape 6 zile. Aici, echipele de salvare au început să sape abia în urmă cu trei zile, iar de dimineață au auzit o voce din măruntaiele clădirii surpate. A durat alte câteva ore până când salvatorii au ajuns la o femeie pe care au dus-o imediat la spital.

În orașul Kahramanmaraș, o altă minune: o fată de 16 ani, găsită în viață după 134 de ore de la cutremur. A primit imediat oxigen și a fost dusă la spital pentru verificări medicale amănunțite.

Aceste cazuri sunt, însă, extrem de rare. Din ruine sunt scoase la suprafață doar trupuri fără viață. Localnicii sunt nevoiți să le înhumeze - de cele mai multe ori, în gropi comune -, fără să știe identitatea victimelor. Într-un cimitir de la marginea orașului Elbistan, voluntarii sapă gropi continuu.

Yusuf, imam: „Sunt victime neidentificate, în special refugiați din Siria. De multe ori e imposibil să îi identificăm. Dar știm unde au fost găsite trupurile lor, pe ce stradă și în ce cartier, iar echipele de salvare notează aceste adrese, sexul și vârsta lor. E imposibil să aflăm și numele lor, pentru că aici primim în fiecare zi în jur de 80-90 de cadavre”.

Dacă natura a provocat catastrofa, corupția și disprețul pentru normele de construire au agravat enorm impactul cutremurelor, cred oamenii. Milioane sunt condamnați acum la sărăcie lucie.

Yasemin Didem Aktas, Universitatea din Londra: „A fost ceva în neregulă cu aceste construcții, ori în stadiul de proiectare ori în faza de concretizare a proiectului. De asemenea, în Turcia e la ordinea zilei ca locatarii să facă modificări ulterioare, care compromit structura de rezistență”.

Oya Ozarslan, președinte al Transparency International pentru Turcia: „Sectorul construcțiilor este unul foarte vulnerabil la corupție. Sunt mulți constructori lacomi, dar și autorități care nu aplică normele cu strictețe”.

Autoritățile turce au început să-i vâneze pe vinovați și au arestat până acum peste 100 de persoane, in mare parte dezvoltatori imobiliari.

Printre ei, Mehmet Yașar Coșkun, proprietarul companiei care a vândut clădirile promovate sub numele "Un colț de Rai", finalizate în Hatay în 2014 și distruse complet la cutremur. Bărbatul a fost arestat pe aeroportul din Istanbul, în timp ce încerca să fugă în străinătate.

Bilanțul victimelor l-a depășit deja pe cel de la cutremurul din Japonia, din 2011. Șeful organizației ONU pentru Afaceri Umanitare a avertizat însă că bilantul final va fi mult mai mare.

Martin Griffiths, subsecretar general al ONU pentru afaceri umanitare: „Cred că bilanțul final e foarte greu de estimat cu precizie, bineînțeles, pentru că trebuie să scotocim sub ruine. Dar sunt sigur că e dublu sau chiar mai mult. Iar asta e înspăimântător”.

În Siria, suferința și dezolarea sunt chiar mai copleșitoare decât în Turcia vecină. Salvatorii au puține resurse, iar spitalele sunt arhipline. Într-unul dintre ele este și Jinan, fetița de 5 ani care și-a protejat pe fratele mai mic, sub ruine. Cei doi copii și-au pierdut ambii părinți și alți frați în timpul cutremurului care a devastat orașul Harem din nordul Siriei.

Acești oameni credeau că știu totul despre suferință, după 12 ani de război, dar acum lovitura e devastatoare. Chiar la apogeul durerii au fost lăsați pe cont propriu.

Statele Unite au relaxat temporar sancţiunile împotriva Siriei, în efortul de a grăbi livrările de ajutoare în nord-vestul ţării, în regiunile controlate de rebeli. Acolo, abia au ajuns câteva camioane trimise de Națiunile Unite.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Mărturiile cutremurătoare ale unei românce aflate în Turcia. „Oamenii sunt salvaţi în fiecare oră. Încă se scot în viaţă”
Mărturiile cutremurătoare ale unei românce aflate în Turcia. „Oamenii sunt salvaţi în fiecare oră. Încă se scot în viaţă”

O româncă aflată în Turcia, Mirela Gultekin, a povestit, joi, la un post de televiziune din România, că oamenii sunt salvaţi de sub dărâmăturile provocate de cutremur în fiecare oră.

Președintele inuman. Bashar al-Assad a bombardat o zonă din Siria ocupată de rebeli imediat după cutremur
Președintele inuman. Bashar al-Assad a bombardat o zonă din Siria ocupată de rebeli imediat după cutremur

Guvernul Siriei a bombardat o zonă a țării care este controlată de opoziție, imediat după cutremurul catastrofal de luni, au anunțat oficiali ai Marii Britanii.  

Povestea bărbatului care și-a pierdut toată familia în urma cutremurului. A stat îngropat lângă soția moartă timp de 2 zile
Povestea bărbatului care și-a pierdut toată familia în urma cutremurului. A stat îngropat lângă soția moartă timp de 2 zile

Privind de sub o placă mare de beton și cărămidă, Abdulalim Muaini face un gest slab către salvatorii săi. Au trecut peste două zile de când un cutremur masiv i-a distrus casa din Hatay, Turcia, scrie Reuters.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.