Căştile Albe siriene își încheie operaţiunile de căutare a supravieţuitorilor în zonele controlate de opoziţie
Grupul de salvatori al Căştilor Albe a anunţat, sâmbătă, încheierea operaţiunilor de căutare a supravieţuitorilor în zonele din nord-vestul Siriei aflate sub controlul opoziţiei şi care au fost grav afectate de cutremurele de luni.
Decizia a fost luată după ce, începând de joi, salvatorii nu au mai reuşit să găsească persoane în viaţă printre dărâmături, relatează EFE, citată de Agerpres.
Organizaţia a informat că "operaţiunile de căutare şi salvare sunt considerate a fi încheiate" şi a amintit că echipele sale "au lucrat fără oprire timp de 108 ore în peste 40 de oraşe, localităţi şi sate" unde 479 de clădiri s-au prăbuşit complet şi 1.481 au suferit daune semnificative.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
De la cutremurele înregistrate luni, Căştile Albe au salvat şi au acordat asistenţă unui număr de 2.950 de răniţi în zonele aflate sub controlul rebelilor în provinciile Idlib şi Alep, însă "niciun supravieţuitor nu a mai fost găsit sub dărâmături de joi, 9 februarie", a deplâns grupul.
Peste 3.500 de morți în Siria, în urma cutremurelor
Din acest motiv, de acum încolo eforturile se vor axa pe recuperarea cadavrelor prinse sub dărâmături şi pe înlăturarea molozului.
Cutremurele au provocat moartea a cel puţin 3.553 de persoane în întreaga ţară, din care 2.166 au fost înregistraţi în zonele aflate sub controlul opoziţiei siriene.
Căştile Albe au relatat că s-au confruntat cu "numeroase dificultăţi" de la primul cutremur, îndeosebi cu lipsa de combustibil pentru utilajele grele, cu lipsa echipamentelor tehnice moderne pentru a găsi răniţii şi cu "lipsa ajutorului şi sprijinului internaţional".
"Să lucrezi cu mii de răniţi la temperaturi scăzute şi cu riscul de toxicitate provenit de la trupurile persoanelor prinse sub dărâmături se numără printre dificultăţile cu care s-au confruntat echipele noastre", au anunţat Căştile Albe într-un comunicat.