Turcia: Salvatorii români au scos un tânăr de sub dărâmături, la 149 de ore după cutremure | GALERIE FOTO
Salvatorii români care acţionează în zonele afectate de cutremur din Turcia au scos duminică de sub dărâmături un bărbat de 35 de ani, după o intervenţie care a durat 12 ore.
După aproape 150 de ore petrecute în ger, sub dărâmăturile unui bloc de șase etaje, Mustafa Sarigul, un bărbat de 35 de ani din Antakya, a fost scos la suprafață de salvatorii români. A fost o misiune grea, dar fiecare efort a contat. Mai ales că victima suferea de epilepsie.
Locotenent Bogdan Toma, purtătorul de cuvânt al salvatorilor IGSU: „Au reușit extragerea de sub dărâmături a unui bărbat în vârstă de 35 de ani, care a fost pe întreaga durată a intervenției, și vorbim aici de peste 12 ore de eforturi susținute ale colegilor mei pentru extragerea acesteia. a fost conștientă și cooperantă. A fost extrasă și predată echipajelor de ambulanță ale omologilor turci.”
Presa turcă a relatat pe larg despre minunea din Antakya, iar jurnaliștii îi laudă pe salvatorii români.
Jurnalist turc: „Inițial au auzit vocea, apoi au luat legătura cu ea, și împreună cu echipa română de salvatori au continuat cu grijă operațiunea de salvare. După 149 de ore, iată că vine o nouă speranţă!”
Victima fusese localizată cu ajutorul echipamentelor dotate cu camere și senzori, dar și cu ajutorul câinilor antrenați în misiuni de căutare și salvare urbană.
Locotenent Bogdan Toma, purtătorul de cuvânt al salvatorilor IGSU: „Pe toată durata operațiunii, persoana a fost asistată medical de către medicul și asistentul care face parte din echipa care s-a deplasat în Turcia, astfel încât s-au asigurat că acesta va beneficia de primul ajutor încă dinainte de extragerea din dărâmături.”
Ceva mai devreme, salvatorii români participaseră la căutarea supraviețuitorilor într-o altă zonă din Antakya. În schimb, voluntarii constănțeni de la Ceronav spun că și vremea geroasă a contribuit la sfârșitul celor prinși sub clădirile prăbușite.
Ovidiu Cupșa, voluntar: „Mulți dintre cei care ar fi avut o șansă de a supraviețui au murit din cauza hipotermiei. Marea majoritate au murit din cauza rănilor și a faptului că au fost striviți sub dărâmături.”
Turcia rămâne o zonă seismică activă și în orice moment pot apărea cutremure noi sau replici, chiar de intensitate mai mică. Iar asta mărește riscul ca victimele surprinse deja sub dărâmături, sau chiar salvatorii să fie răniți.
Locotenent Bogdan Toma, purtătorul de cuvânt al salvatorilor IGSU: „Nu ne pierdem speranța, continuăm căutările, recunoașterile, în zonele pe care aceștia ni le indică. Tragem speranțe și ne dorim din tot sufletul să mai reușim să găsim persoane în viață.”
Victima, depistată de senzorii speciali și câinii antrenați
„În această dimineaţă, echipa RO USAR 2 a salvat de sub dărâmături un bărbat în vârstă de 35 ani, după o misiune continuă de 12 ore. După ce a fost identificată victima, cu ajutorul senzorilor de amplificare a sunetelor, salvatorii au realizat în mod progresiv accesul printre elementele prăbuşite, pentru a-i oferi o mască cu oxigen”, conform ISU Bucureşti- Ilfov.
Tânărul de 35 de ani, indentificat drept Mustafa Sarigul, a fost scos de sub dărâmături în orașul Hatay, la 149 de ore după ce au avut loc cele două mari cutremure, notează Al Jazeera.
În acţiunile de salvare au fost implicaţi personal medical şi voluntari turci.
La acest moment, în Turcia sunt prezente 2 echipe de sprijin din România, formate din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici şi asistenţi SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari, Câini de Salvare Transilvania, Câini de Salvare Gugulania, care se află în permanentă legătură cu autorităţile turce, reprezentanţii AFAD fiind cei direct responsabili în a desemna zona de acţiune şi intervenţie a echipelor internaţionale venite în sprijin, notează News.ro.
România, printre primele țări care au răspuns apelului
Anterior, românii trimiși în Turcia au reușit să scoată de sub dărâmături alți supraviețuitori.
Salvatorii români trimiși imediat după ce Turcia a cerut ajutorul comunității internaționale, au reușit să salveze trei oameni, care au supraviețuit mai bine de 24 de ore, în ciuda frigului. Localnicii își puneau mari speranțe în pompierii români, chemați să scoată la lumină și o a patra victimă. Este vorba despre un adolescent de 16 ani.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis că România trebuie să își sporească ajutorul umanitar oferit Turciei. Așa că, a fost trimisă în zonele afectate o nouă echipă de căutare și salvare urbană de la ISU București. Le vor fi alături doi medici și doi asistenți de la SMURD, cu toate cele necesare: echipamente, dar și materiale deblocate din Rezerva Statului.
Din echipa de 57 de salvatori fac parte și patru voluntari cu câini de căutare și salvare, care sunt antrenați să găsească victime ale cutremurului.
Sursa: News.ro, Pro TV, Al Jazeera
Etichete: pompieri, Turcia, cutremur, isu,
Dată publicare:
12-02-2023 10:32