CUTREMUR de 7.7 grade in Canada: alerta de tsunami pentru Hawaii a fost RIDICATA

×
Codul embed a fost copiat

Un cutremur cu magnitudinea de 7.7 grade a lovit in aceasta noapte coasta Canadei, autoritatile declansand un avertisment de tsunami, anunta CNN. Valurile nu au depasit insa 58 de cm inaltime.

 

Cutremurul s-a produs la o adancime de 17.5 kilometri langa insulele Queen Charlotte din Canada, a anuntat Centrul Geologic din SUA, pentru ca 3 minute mai tarziu Centrul de Alerta pentru Tsunami din Alaska sa declanseze un avertisment de tsunami.

CNN scrie ca avertismentul de tsunami a fost emis pentru toata zona de coasta din nordul Insulei Vancouver, British Columbia pana la Cape Decision, Alaska.

"Un astfel de avertisment inseamna ca toti locuitorii din acea regiune trebuie mutati spre zone mai ridicate de pamant", precizeaza sursa citata.

Citește și
Obama Romney
Barack Obama a devenit primul presedinte american care voteaza cu 12 zile INAINTE de alegeri
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

LIVE UPDATE:

14:20 Alerta de tsunami care a fost lansata in noaptea de sambata spre duminica in Hawaii (Statele Unite), in urma unui cutremur puternic produs in largul coastelor de vest ale Canadei, a fost ridicata in jurul orei 11.00 GMT (13.00 ora Romaniei), relateaza AFP.

"Potrivit tuturor datelor de care dispunem, amenintarea de tsunami s-a redus (...) si nu ar trebui sa mai creasca", a anuntat Centrul de alerta in caz de tsunami in Pacific.

Centrul a avertizat totusi ca nivelul valurilor si forta curentilor continua sa reprezinte un pericol pentru vapoare si pentru inotatori. "Iar aceasta amenintare va mai dura cateva ore", a avertizat centrul.

11:45 Valurile seismice care au ajuns in Hawaii, in urma cutremurului cu magnitudinea de 7,7 inregistrat in noaptea de sambata spre duminica in largul coastelor de vest ale Canadei, sunt mai mici decat se anticipase, cel mai inalt avand 58 de centimetri, relateaza CNN. Majoritatea zonelor din Hawaii sunt lovite deja de al patrulea val seismic, a declarat Gerard Fryer, de la Centrul de avertizare in caz de tsunami in Pacific. El a precizat ca datele arata in prezent ca evacuarea nu a fost necesara, dar a fost totusi o masura de precautie buna. Cel mai inalt val a avut 58 de centimetri, dar in general valurile sunt mai mici decat se anticipase.

11:28 Oamenii sunt evacuati inainte de tsunami. Imagine oferita de CNN.

trafic

 

 

 

 

 

 

 

 

11:15 "Tsunami este aseptat sa ajunga chiar in acest moment", a precizat Gerard Fryer, geofizician la acest centru. "Ajunge in momentul in care vorbim", a adaugat el.

Imaginile difuzate de televiziune din insula Oahu arata valuri relativ mici care se indreapta spre plajele din Hawaii.
Dar Gerad Fryer a avertizat locuitorii ca nu trebuie sa se lase inselati de aparente. "Primul val nu este niciodata cel mai mare", a declarat el. Valurile urmatoare ar putea fi mult mai puternice si ar putea provoca indundatii.

"Daca valurile sunt mari, va dura sase sau sapte ore" inainte de a putea ridica alerta, a adaugat specialistul.

10:57 In continuare, unii oameni ignora avertismentul autoritatilor si prefera sa se plimbe pe plaja.

plaja

 

 

 

 

 

 

10:53 Cum arata situatia pe plaja din Maui.

maui

 

 

 

 

 

 

 

10:51 Iata cum arata unda cutremurului.

unda cutremurului

 

 

 

 

 

 

 

10:50 Specialistii anunta ca "un val de un metru ar inunda 3 strazi. Nu ar avea putea sa darame cladiri, dar le va inunda, asta este sigur"

10:42 Au trecut 14 minute de la momentul in care autoritatile au anuntat ca valul tsunami ar fi trebuit sa loveasca.

10:30 Cativa oameni au ignorat alerta emisa de autoritati si s-au deplasat catre plaja pentru a vedea valul tsunami.

 

val 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10:28 La aceasta ora valul tsunami ar fi trebuit sa loveasca. Momentan, nu se intampla nimic neobisnuit, doar cateva valuri mici.

val 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 REPLICI DUPA CUTREMUR

Cutremurul a fost urmat de doua replici de magnitutidea de 5.8 grade si, respectiv 4.8 grade la aproximativ 20 si 35 de minute, iar un tsunami de mici dimensiuni a fost inregistrat la aproximativ o ora de la producerea cutremurului.

"Un tsunami s-a format si ar putea provoca pagube de-a lungul coastei tuturor insulelor statului Hawaii", adauga centrul.

"Trebuie luate masuri de urgenta pentru protejarea vietilor oamenilor si a bunurilor", potrivit centrul.

Tsunami ar urma sa ajunga in Hawaii duminica la ora 08.28 GMT (10.28 ora Romaniei).

MAI MULTE LOCALITATI EVACUATE

Mai multe localitati canadiene au fost evacuate, in noaptea de sambata spre duminica, in urma alertei de tsunami declansate dupa un "cutremur major" cu magnitudinea de 7,7 produs in largul coastei de vest a tarii, relateaza AFP.

"Alerta este in vigoare pentru zonele de coasta ale British Columbia si Alaska, intre nordul insulei Vancouver si Cap Decision in Alaska (la 137 de kilometri sud-est de Sitka)", a anuntat Ministerul Resurselor naturale intr-un comunicat, cerandu-le locuitorilor din zonele vizate sa urmeze instructiunile autoritatilor locale privind o eventuala evacuare catre zonele mai inalte.

Autoritatile din British Columbia au delcarat ca seismul nu ar trebui sa provoace pagube considerabile.

"Nu ne asteptam la pagube vaste sau inundatii", a declarat un oficial din cadrul serviciilor de urgenta din provincie, Kelli Kryzanowski, in cadrul unei conferinte de presa telefonice.

Persoanele din cel putin patru localitati situate in apropiere de coasta au fugit catre zonele mai inalte in urma alertei de tsunami, potrivit aceleiasi surse.

"Nu asteptam inundatii majore, dar ar putea fi curenti marini importanti si fluctuatii ale nivelului marii", a declarat Kryzanowski.

Potrivit unei primei marturii obtinute de AFP, operatiunile au fost lansate rapid in arhipelagul Haida Gwaii.

"Alerta de tsunami a fost declansata si toata lumea a plecat spre zona de evacuare", a declarat pentru AFP proprietarul unui centru de pescuit sportiv.

Contactat prin telefon la Las Vegas, Danny Escott, directorul Escott Sportfishing, a declarat ca administratorul centrului sau l-a sunat pentru a-i spune ca pleaca spre zona de evacuare, o regiune mai inalta in apropiere de Masset, un sat de pe coasta de nord a insulei Graham, cel mai mare arhipelag.

Potrivit institutului american de geofizica USGS, epicentrul cutremurului a fost localizat la 139 de kilometri de Masset.

TREI VALURI SEISMICE AU LOVIT COASTA CANADEI

Cel putin trei valuri seismice au lovit coasta provinciei canadiene British Columbia, dupa cutremurul cu magnitudinea de 7,7 produs in noaptea de sambata spre duminica in apropiere de Haida Gwaii, relateaza postul de televiziune CBC News in pagina electronica.

Valurile nu au provocat pagube, dar numeroase persoane au fost evacuate in Haida Gwaii si Port Edward, in apropiere de Prince Rupert. Oficialii sustin ca nu este clar pentru moment care este numarul total al acestora.

Kelly Kryzanowski de la Centrul de Management al Situatiilor de Urgenta din British Columbia a declarat ca un centru de evacuare a fost instalat in Haida Gwaii.

"In unele zone s-au produs pene de curent. Exista probleme si cu reteaua de telefonie. Nu avem nicio informatile privind producerea unor pagube", a declarat Kryzanowski.

Dennis Sinnott de la Institutul Canadian pentru Stiinta Oceanica a declarat ca un val de 69 de centimetri a fost inregistrat in largul Insulei Langara la nord-est de Haida Gwaii. Un alt val de 55 de centimetri a lovit Winter Harbour pe coasta de nord-est a Insulei Vancouver, in timp ce un altul de 12 centimetri a fost inregistrat in Tofino, pe coasta de vest a Insulei Vancouver.

Situatia "pare sa se stabilizeze", a declarat Sinnot. "Aceasta nu inseamna ca nu vom avea un alt val mic", a adaugat el.
In timp ce gradul de alerta de tsunami a fost redus in British Columbia, atentia se indreapta spre Hawaii, unde primul val este asteptat in jurul orei 08.28 GMT (10.28 ora Romanie).

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Hillary Clinton anunta ca renunta la functia de secretar de Stat, chiar daca Obama ramane presedinte
Hillary Clinton anunta ca renunta la functia de secretar de Stat, chiar daca Obama ramane presedinte

Secretarul de Stat american Hillary Clinton a confirmat intr-un interviu publicat vineri de Washington Post ca intentioneaza sa renunte la functie dupa investitura viitorului presedinte, din 20 ianuarie 2013, chiar daca va fi reales Barack Obama.

Barack Obama a devenit primul presedinte american care voteaza cu 12 zile INAINTE de alegeri
Barack Obama a devenit primul presedinte american care voteaza cu 12 zile INAINTE de alegeri

Barack Obama a votat joi la Chicago (Illinois, nord) cu 12 zile inainte de data oficiala a alegerilor prezidentiale si legislative americane, conform imaginilor transmise in direct de televiziuni, relateaza AFP.

Ultima dezbatere televizata Obama-Romney a condus la postarea a 6,5 milioane de mesaje pe Twitter
Ultima dezbatere televizata Obama-Romney a condus la postarea a 6,5 milioane de mesaje pe Twitter

Ultima dezbatere televizata prezidentiala americana dintre Barack Obama si Mitt Romney a provocat postarea a 6,5 milioane de mesaje pe Twitter.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.