Lectia de solidaritate data de pasagerii unui avion ce urma sa decoleze din Suedia. Un barbat a fost salvat de la deportare

Ultima actualizare: 17-04-2014 06:58
Ghader Ghalamere

O lectie de altruism la bordul unui zbor ce urma sa decoleze din Suedia. Un barbat ce urma sa fie deportat din tara a avut parte de o amanare nesperata, dupa ce pasagerii avionului in care se afla s-au opus decolarii.

Ghader Ghalamere a parasit Iranul, tara sa de bastina, in urma cu mai multi ani. S-a stabilit in Suedia si acum este tatal a doi copii, fiind casatorit cu Fatemeh, care este rezident suedez.

Datorita faptului ca sotia sa are acest statut legal, si barbatul se califica pentru un permis de rezidenta. Insa, din cauza unor legi impotriva imigrantilor, este nevoit sa aplice pentru acest permis din afara Suediei.

Joi, barbatul a fost imbarcat la bordul unui avion care urma sa il aduca inapoi in Iran, in ciuda protestelor familiei si prietenilor.

Spre poarta de imbarcare, au inceput sa le povesteasca si celorlalti situatia lor si de faptul cum Ghalamere se temea ca, odata intors acasa, va fi persecutat. Ceilalti calatori au fost miscati de intreaga poveste si, odata ajunsi la bordul aeronavei, au refuzat sa isi puna centurile, asa ca avionul nu a putut decola.

Biroul de Imigrari al Suediei a incercat initial sa ajute, si barbatul a fost trimis sa isi depuna aplicatia pentru permisul de sedere in Norvegia. Nu a reusit sa faca insa acest lucu de acolo si, la intoarcerea in Suedia, cei de la Imigrari au spus ca aceasta e dovada ca sotia si cei doi copii ai lor pot face fata foarte bine unei absente indelugate a tatalui, asa ca acesta trebuie deportat pana la rezolvarea situatiei.

In prezent, Ghalamere se afla intr-un centru de detentie, unde a intrat si in greva foamei. Este sustinut in demersul sau de Grupul de suport suedez pentru refugiati (FARR), dar si de o multime de oameni, care i-au aflat povestea din mass-media.

Este frumos sa vad cum atat de multi oameni s-au alaturat cauzei. Suedia si-a asumat raspunderea sa respecte drepturile copiilor si dreptul la azil. Cand autoritatile nu o pot face singure, e responsabilitatea celorlalti sa intervina”, a declarat Sanna Vestin, presedintele FARR, citata de The Independent.

Problema cu Ghalamere este ca a luptat ca soldat de gherila, in nordul Irakului, impotriva regimului iranian. Iar legile din Iran spun ca, oricine s-a ridicat cu arme impotriva tarii, va fii omorat. Daca Serviciul de Imigrari din Suedia nu va reevalua situatia sa, barbatul va fi totusi trimis in Iran, in curand, noteaza News From Sweeden.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO