La 87 de ani, Napolitano a fost reales presedinte al Italiei: "De ce nu ma lasati sa ma odihnesc?

Ultima actualizare: 23-04-2013 06:59

Actualul presedinte al Italiei, Giorgio Napolitano, a obtinut un nou mandat, in cursul unui vot desfasurat in Parlament, relateaza ziarul La Repubblica.

Conform presei italiene, citate de Mediafax, Napolitano a primit in total 738 de voturi, depasind cu mult pragul de 504 voturi, adica jumatate plus un vot din totalul de 1.007.

Napolitano, care in iunie va implini 88 de ani, a acceptat sambata sa candideze pentru un nou mandat de presedinte. Pe parcursul ultimelor saptamini, Napolitano argumentase ca este prea batran pentru a accepta un nou mandat de sapte ani de presedinte al Italiei. Dar, sambata, in contextul impasului politic, Partidul Democrat, condus de Pier Luigi Bersani, si Partidul Poporul Libertatii, al lui Silvio Berlusconi, i-au cerut lui Napolitano sa accepte inca un mandat.

"Nu ma pot sustrage responsabilitatii pe care o am in fata natiunii", a spus, pana la urma, Napolitano, acceptand noua candidatura.

Insa Beppe Grillo, liderul Miscarii populiste si contestatare Cinci Stele, a denuntat aranjamentele politice care au condus la sustinerea unei noi candidaturi a lui Napolitano, calificand aceasta situatie drept o "lovitura de stat" si facand apel la manifestatii.

Napoletano, un fost comunist care va implini in iunie 88 de ani

Presedintele Italiei, Giorgio Napolitano, reales sambata pentru un nou mandat de sapte ani, este un fost comunist care se bucura de o larga popularitate datorita abordarii pe care a adoptat-o in contextul in care Italia este grav afectata de criza din zona euro, comenteaza AFP.

De mai multe saptamani, Napolitano le-a tot aratat colegilor politicieni cartea sa de identitate, care indica faptul ca in iunie va implini 88 de ani. A incercat sa argumenteze in acest fel ca este prea batran pentru a accepta un nou mandat de sapte ani de presedinte al Italiei, a treia economie din zona euro.

Dar, sambata, in contextul impasului politic, Partidul Democrat, condus de Pier Luigi Bersani, si Partidul Poporul Libertatii, al lui Silvio Berlusconi, i-au cerut lui Napolitano sa accepte inca un mandat.

"De ce nu ma lasati sa ma odihnesc?"

"Nu ma pot sustrage responsabilitatii pe care o am in fata natiunii", a spus, pana la urma, Napolitano, desi initial raspunsese: "Dar de ce nu ma lasati sa ma odihnesc?"

In Italia, presedintele are mai degraba un rol onorific, fiind garantul respectarii Constitutiei, promulgand legi si desemnand premierii.

Veteran antifascist si fost membru al Partidului Comunist Italian, Napolitano s-a remarcat prin atitudinea serioasa si responsabila adoptata in contextul crizei economice prin care trece Italia, bucurandu-se de o larga popularitate.

Cunoscut pentru atitudinea moderata si prudenta, Giorgio Napolitano s-a nascut pe 29 iunie 1925 la Napoli si s-a implicat de la varsta de 17 ani in activitatile grupurilor de rezistenta comuniste, devenind membru al Partidului Comunist in anul 1945.

In 1953 a devenit pentru prima data membru al Parlamentului, iar in 1962 a fost ales in conducerea nationala a Partidului Comunist. A fost presedinte al Camerei Deputatilor in perioada 1992-1994, a facut parte din Guvernul condus de Romano Prodi in 1996, dupa care a fost ales eurodeputat. Primul mandat de presedinte al tarii a inceput in 2006.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
How To TikTok
Cum să te costumezi de Halloween

08:24
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 25 Octombrie 2021

45:59
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!