Juncker către Macron: „UE nu e doar un club franco-german!”

17-04-2018 13:55


Jean Claude Juncker, Emmanuel Macron

Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, și-a exprimat marți îngrijorarea că UE este dominată de anumite țări, subliiind că blocul comunitar „nu este doar un club franco-german”.

„Europa nu este doar franco-germană. Suntem 28 de state membre”, i-a transmis Juncker președintelui francez Emmanuel Macron.

Totodată, el a afirmat că Franța lui Macron „oferă noi speranțe” celui mai mare bloc comercial din lume, dar că „Europa este un ansamblu”, chiar dacă Marea Britanie se pregătește pentru Brexitul de anul viitor, informează Associated Press.

Președintele Franței a lansat, marți, un apel pentru respingerea naționalismului și construirea unei Uniuni Europene a democrației liberale, scrie Reuters.

Într-un discurs susținut la Strasbourg, Macron a criticat ascensiunea „democrațiilor iliberale” chiar în sânul Uniunii Europene.

„Confruntați de regimuri autoritare, răspunsul nu este o democrație autoritară, ci autoritatea democrației”, a afirmat Emmanuel Macron, cu referire la situația politică din Ungaria și Polonia.

Astfel, el le-a cerut liderilor europeni să-i urmeze exemplul, astfel încât să contribuie la consolidarea „suveranității europene” în întreaga lume. Liderul francez a pledat și pentru impozitarea afacerilor online, mai multă susținere pentru refugiați, cooperare în domeniul apărării și o abordare consolidată în ceea ce privește zona euro.

În replică, Juncker a afirmat: „Vreau să îmi exprim sentimentele și prietenia, atunci când îl aud pe președintele francez vorbind așa. Adevărata Franță s-a întors”.

 CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Reuters

VIDEO PROTVPLUS.RO