Japonezii vor sa inventeze liftul care ajunge in spatiu

Ultima actualizare: 16-10-2012 03:48
spatiu

Conform inventatorilor, liftul va duce pasagerii la 100.000 de kilometri in spatiu, iar cablurile vor avea o lungime de aproape 35.500 de kilometri.


Liftul va fi ancorat in pamant si va urca printre nori, la o eventuala statie ce orbiteaza in jurul Pamantului.

Acesta este proiectat sa indeplineasca si alte functii decat cea de transport. Cu ajutorul liftului vor putea fi indepartate si reziduurile nucleare, care vor fi aruncate in spatiu.


Materialele, care vor fi folosite pentru fabricarea lifttului, trebuie sa fie usoare. Inventia va fi dotata cu generatoare solare, energia rezultata fiind folosita pe Pamant.

Viziunea japonezilor a inspirat oameni de stiinta din intreaga lume, inclusiv echipa de la NASA.

"La fel ca orice alta calatorie obisnuita, oricine va putea merge in spatiu", a declarat presedintele Japan Space Elevator Association, Shuici Ono. De altfel, multi cercetatori au colaborat la acest proiect inovator.

Compania japoneza va cheltui 5 miliarde de lire pentru realizarea proiectului.

Cel mai mare obstacol, in opinia cercetatorilor, il va reprezenta materialul din care trebuie construite cablurile liftului.

Conform cercetatorilor, cablurile trebuie sa fie de 180 de ori mai rezistente ca otelul si de patru ori mai puternice decat orice fibra de carbon produsa pana acum.

Japonezii vor dezvalui termenul limita al proiectului intr-o conferinta internationala, care va fi sustinuta in noiembrie. Pana atunci, acestia au precizat ca ideea lor prezinta "doar" o serie de probleme de inginerie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO