James Mattis, ministrul Apărării: Rachetele nord-coreene nu pot lovi ținte din SUA

Ultima actualizare: 26-01-2018 17:50
Jim Mattis
Getty

Secretarul american al Apărării, James Mattis, a afirmat vineri că nu crede că rachetele intercontinentale dezvoltate de Coreea de Nord au potențialul de a lovi ținte pe de teritoriul Statelor Unite.

Într-un briefing organizat la Pentagon, Mattis a afirmat că până în prezent, rachetele intercontinentale dezvoltate de regimul de la Phenian „nu au demonstrat că ar reprezenta o amenințare reală la adresa Statelor Unite.”

„Examinăm în continuare informațiile, încă facem analize. Ar putea dura ceva timp”, a afirmat șeful Departamentului american al Apărării. Totodată, el a dat asigurări că și reprezentantul Departamentului de Stat, Rex Tillerson, continuă eforturile diplomatice.

Afirmațiile sale confirmă ceea ce analiștii precizau după ultimul test cu rachetă al Phenianului – că regimul lui Kim Jong-un nu poate demonstra că are abilitatea de a lansa rachete care să alerteze autoritățile americane și nici că autoritățile au făcut progrese în dezvoltarea arsenalului nuclear, scrie CNN.

„Sunt sceptic cu privire la capabilitățile rachetei Hwasong-15”, a spus generalul în rezervă Patrick O’ Reilly, expert în apărare.

În 28 noiembrie, Phenianul a testat o nouă rachetă care a parcurs cea mai lungă distanță, comparativ cu rachetele testate anterior. La scurt timp, oficialii nord-coreeni au susținut că Hwasong-15 ar avea abilitatea de a lovi ținte din orice punct al Statelor Unite.

La acel moment, Mattis a precizat că testul arată că Phenianul lucrează pentru dezvoltarea unui program prin care să dezvolte rachete capabile să lovească ținte „din orice colț al lumii”. Totodată, oficialul de la Pentagon mai preciza că inițiativa Phenianului „reflectă un efort continuu de a constui o rachetă balistică care să pună în pericol pacea globală, pacea regională și Statele Unite.”

Și șeful diplomației americane, Rex Tillerson a vorbit vineri despre criza nord-coreeană, în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, făcând apel comunității internaționale să încerce să țină în frâu Phenianul. Astfel, el a precizat că Washingtonul își dorește ca Phenianul să aibă o perioadă de liniște înainte ca SUA să fie de acord să poarte discuții cu Coreea de Nord.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO