Probe luate de la rudele din Gorj ale italianului depistat cu coronavirus, trimise la Matei Balș


Ultimul update: Marti 25 Februarie 2020 22:32
Data publicarii: Marti 25 Februarie 2020 22:29
Categorie: Stiri externe
Epidemie de coronavirus în Italia. Crește bilanțul îmbolnăvirilor

Primul caz de coronavirus raportat în regiunea Rimini, din estul Italiei, este un bărbat de 71 de ani, din localitatea Cattolica, care s-a întors din Româna săptămâna trecută, scrie presa italiană.

UPDATE 22.25 - Până acum au fost recoltate 12 probe din Dolj și Gorj de la persoane care au intrat în contact cu italianul depistat pozitiv cu coronavirus, după ce s-a întors în Italia din România. Probele vor fi trimise la Matei Balș.

Este vorba despre rude ale bărbatului, căsătorit cu o româncă, dar și vecini.

Potrivit autorităților, ancheta epidemiologică îi vizează pe toți cei care au intrat în contact cu bărbatul de 71 de ani, rude, vecini și parteneri de afaceri.

UPDATE 21.44 - Managerul Institutului Matei Balș din București, Adrian Streinu-Cercel, a declarat, marți seară, că rudele din România ale italianului depistat cu coronavirus nu au motive să se prezinte la spitalul din Capitală.

Potrivit acestuia, celor care au luat contact cu acesta, în timpul vizitei sale în județul Gorj, li se pot recolta probe, eventual, care să fie trimise la Matei Balș.

UPDATE 19:40 Grupul de comunicare strategică a comunicat noi informaţii despre cazul cetăţeanului italian:

Referitor la cazul cetățeanului italian depistat pozitiv cu virusul COVID-19, potrivit informațiilor deținute la acest moment, inclusiv în baza datelor furnizate autorităților române de Protecția Civilă Italiană, rezultă că bărbatul a aterizat pe aeroportul din Craiova în data de 18 februarie a.c. În perioada în care acesta a fost în România, a locuit în județul Gorj unde a luat contact cu soacra sa și cu alte persoane. La acest moment, s-a declanșat o anchetă epidemiologică, urmând a fi identificate cu exactitate toate persoanele cu care cetățeanul italian a intrat în contact.

De asemenea, pentru fiecare dintre aceste persoane vor fi luate măsurile necesare, în funcție de gradul de expunere.

 

UPDATE 18:00 - Grupul de comunicare strategică oferă noi informații privind italianul diagnosticat cu coronavirus, după o călătorie în România.

Potrivit unui comunicat, bărbatul de 71 de ani este căsătorit cu o româncă și a fost în România, la Craiova, în perioada 18-22 februarie, unde a avut mai multe întâlniri de afaceri, dar și-a vizitat și rudele.

"În continuarea informațiilor referitoare la cazul cetățeanului în vârstă de 71 de ani, depistat ca infectat cu virusul COVID-19, Grupul de Comunicare Strategică face următoarele precizări :

Bărbatul are cetățenie italiană și, potrivit informațiilor disponibile la acest moment, a fost în România, în Craiova, în perioada 18-22 februarie. În această perioadă bărbatul a vizitat rudele soției sale, cetățean român, și a avut mai multe întâlniri de afaceri.
Autoritățile române au activat protocoalele necesare în acest tip de situație, urmând a fi declanșată o anchetă epidemiologică și dispuse măsurile de carantină sau izolare, după caz", se arată în comunicat.

Potrivit Il resto del Carlino, autoritățile sanitare din regiunea Emilia-Romagna au anunțat primul caz de coronavirus în orașul Rimini.

Bărbatul a fost internat în secția de boli infecțioase a spitalului din Rimini, viața sa nefiind pusă în pericol.

Potrivit sursei citate, bărbatul de 71 de ani s-a întors în Italia din România, la sfârșitul săptămânii trecute. El s-a simțit rău, prezentând tuse și frisoane, iar luni s-a prezentat la spitalul din Cattolica. El a fost testat, rezultatul fiind pozitiv la coronavirus.

Reacția autorităților din România

Autoritățile române au reacționat, marți, la informațiile apărute în presa italiană privind acest caz.

Potrivit unui comunicat, semnat de Grupul de Comunicare Strategică, Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei Romaniei la Roma, a cerut, în regim de urgență, informații suplimentare de la autoritățile italiene.

"Cu privire la informatiile vehiculate în mass-media referitoare la confirmarea unui caz de infecție cu COVID-19 in Italia, Rimini, MAE, prin intermediul Ambasadei Romaniei la Roma a întreprins, în regim de urgență, demersuri pe langa autoritățile locale pentru obtinerea unor informatii suplimentare, inclusiv cetatenia pacientului și cu privire la eventuala ședere a acestuia pe teritoriul României. În baza informațiilor obținute vor fi întreprinse măsurile necesare pe teritoriul României", se arată în comunicat.

Focarul de coronavirus din Italia afectează mai ales regiunile din nord, mai concret Lombardia, unde s-au înregistrat cele mai multe cazuri de contagiune, şi Veneto.

Noul coronavirus a infectat cel puţin 231 de persoane în această ţară, printre care au fost raportate şi 7 decese, în rândul unor persoane în vârstă sau prezentând diferite afecţiuni.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO