Iranul va construi, cu ajutorul Rusiei, doua reactoare nucleare la Bushehr. Proiectul va costa 10 miliarde de dolari

Dată publicare: 10-09-2016 16:12
Dată actualizare: 13-09-2016 07:13


Reactor

Iranul si Rusia au inceput construirea a doua noi reactoare nucleare la Bushehr, pe coasta Golfului Persic.

Iranul si Rusia au inceput sambata construirea a doua noi reactoare nucleare la centrala de la Bushehr, pe coasta iraniana a Golfului Persic, relateaza AFP, citand surse oficiale de la Teheran.

Mahmoud Jafari, responsabil pentru proiectul centralei de la Bushehr, a precizat ca lucrarile de constructie a celor doua reactoare de 1.000 megawati fiecare vor dura zece ani si vor costa circa 10 miliarde de dolari.

''Atunci cand reactoarele vor fi operationale, vom economisi 11 milioane de barili de petrol anual si vom impiedica emisia a 7 milioane de tone de gaze cu efect de sera'', a adaugat Jafari.

Circa 8.000 de muncitori participa la lucrarile de constructie a celor doua reactoare de catre Agentia federala rusa pentru energie atomica (Rosatom) si Compania iraniana de dezvoltare si productie nucleara (NPPD). O treime din echipament va fi furnizat de catre Iran.

Iranul poseda in prezent doar un singur reactor nuclear de 1.000 de megawati la centrala de la Bushehr, dat in functiune in 2011 si construit de Rusia.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO