Iranul a emis mandat de arestare pe numele lui Trump, pentru uciderea generalului Soleimani
Iranul a identificat 36 de persoane care ar fi fost implicate în asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani, astfel că va cere arestarea lor prin canalele Interpol.
Potrivit unor informații publicate în media locală și preluate de Russia Today, lista acestor suspecți este condusă de președintele Donald Trump.
Numele au fost transmise deja la Interpol de către procurorul șef al Teheranului, Ali Alghasi-Mehr, a anunțat, luni, presa iraniană. Procurorul ar fi numit acțiunea de ucidere a comandantului forței de elită a Iranului, Quds, „crimă” și „act terorist”.
”Președintele Donald Trump se află în fruntea listei, iar urmărirea sa penală va fi efectuată chiar și după terminarea mandatului său” - au amenințat iranienii.
Generalul Soleimani a fost ucis pe 3 ianuarie, în timpul unei vizite în Irak, după ce mașina sa a fost lovită de un atac aerian american.
Administrația Trump a justificat acest atac, în care au mai murit un important comandant irakian și alte câteva persoane, spunând că generalul a plănuit atacuri asupra soldaților americani.
Generalul iranian a fost înmormântat ca un erou în Iran, cu milioane de oameni ieșind în stradă în zilele de ceremonie. Soleimani a organizat și susținut milițiile șiite, care au luptat împotriva grupării teroriste Statul Islamic (IS, fostul ISIS) din Irak și Siria. El a fost, de asemenea, considerat o figură cheie în confruntarea dintre Teheran și influența SUA în Orientul Mijlociu.
Asasinarea lui a dus la o creștere a ostilității față de SUA în Irak. Parlamentul irakian a votat chiar să scoată toate trupele străine de pe teritoriul irakian. Acest lucru ar presupune, însă, ca legea să fie pusă în aplicare de guvernul irakian.
Reacția SUA
Este însă puţin probabil ca Interpol să accepte solicitarea Teheranului, dat fiind că regulile acestei organizaţii interzic ''desfăşurarea oricărei intervenţii sau activităţi de natură politică''.
Aceeaşi speranţă a fost exprimată de trimisul SUA pentru Iran, Brian Hook.
''Evaluarea noastră este că Interpol nu intervine şi nu emite alerte roşii bazate pe criterii de natură politică'', a spus acesta într-o declaraţie dată la Riad, în Arabia Saudită, potrivit Reuters.
''Aceasta este (o chestiune) de natură politică. Nu are nimic de-a face cu securitatea naţională, cu pacea internaţională ori promovarea stabilităţii (...) Este un truc propagandistic pe care nimeni nu-l ia în serios'', a completat oficialul american.