FOTO. Drona care l-a ucis pe generalul iranian Soleimani a fost prezentată la Câmpia Turzii
Una dintre cele mai avansate drone din lume, MQ-9 Reaper, a fost prezentată marți la Câmpia Turzii. Același model de dronă a fost folosit de americani pentru a-l ucide pe generalul iranian Qassem Soleimani la începutul anului.
Ambasadorul SUA în România a participat, alături de şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, marţi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" din Câmpia Turzii, la Ziua Distinşilor Vizitatori a exerciţiului româno-american DACIAN REAPER-20, potrivit Agerpres.
Alături de cei doi a fost prezent şi directorul de operaţiuni de la Baza aeriană Ramstein din Germania, Michael G. Koscheski.
În cadrul evenimentului de la Câmpia Turzii au fost prezentate principalele date privind exerciţiul şi a fost organizată o expoziţie statică cu tehnica militară din dotarea bazei aeriene, precum şi a aeronavei fără pilot de tip MQ-9 Reaper.
În perioada ianuarie-martie 2020, Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii este gazda exerciţiului româno-american DACIAN REAPER-20, exerciţiu organizat şi planificat în cursul anului 2019.
Militarii americani fac parte din 52nd Expeditionary Operations Group Detachment 2, unitate care îşi îndeplineşte misiunile de informaţii, supraveghere şi cercetare de pe aeroportul Miroslawiec, Polonia, şi aparţine 52nd Fighter Wing din cadrul Bazei Aeriene Spangdahlem, cu sediul în Germania.
Statele Unite ale Americii colaborează îndeaproape cu România pentru a consolida capacităţile de apărare colectivă şi pentru a spori securitatea regională.
O dovadă a „puternicului Parteneriat de securitate între SUA şi România”
Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, a declarat, marţi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" din Câmpia Turzii, că aceasta este o dovadă a puternicului Parteneriat de securitate existent între SUA şi România.
"Vreau să ştiţi că poporul român nu are prieten mai bun decât Statele Unite. Ceea ce vedeţi astăzi aici este un exemplu esenţial al puternicului Parteneriat de securitate existent între Statele Unite şi România, parteneriat început în urmă cu aproape 20 de ani, atunci când, după ce a ieşit din perioada întunecată a comunismului şi înainte să devină stat membru NATO, România a stat alături de Statele Unite în Irak şi Afganistan, unde am lucrat şi, da, am făcut sacrificii împreună, pentru a-i învinge pe cei care ne-ar răpi libertăţile", a spus ambasadorul SUA.
El a adăugat că cele două ţări trebuie să rămână împreună.
"Trebuie să decidem să rămânem împreună şi să continuăm să construim pe baza puternicei cooperări de care ne bucurăm, pentru a-i împiedica pe alţii să provoace o ruptură între noi, slăbindu-ne astfel pe toţi, ca să îşi poată extinde influenţa malignă şi mai departe. Un alt exemplu al cooperării noastre este baza de aici, de la Câmpia Turzii, care găzduieşte una dintre cele mai bune escadrile de vânătoare ale României. Tot aici este una dintre cele mai bune zone pentru antrenamente de luptă aeriană din Europa. Statele Unite au investit peste 14 milioane de dolari aici în ultimii cinci ani, pentru a ajuta la apărarea României şi a flancului de est al NATO. Câmpia Turzii a găzduit de asemenea mai mulţi Aliaţi NATO, care protejează România ca parte a operaţiunii Atlantic Resolve, care ne permite să răspundem rapid şi să îi asigurăm pe Aliaţii noştri că suntem aici şi suntem pregătiţi să ne apărăm reciproc", a menţionat diplomatul american.
Adrian Zuckerman a transmis şi salutul preşedintelui SUA, Donald Trump.
"Aşa cum a spus preşedintele Trump în 2017, când s-a aflat alături de preşedintele Iohannis în Rose Garden: 'Suntem aici pentru a-i sprijini şi apăra pe Aliaţii noştri'. În numele preşedintelui Trump şi al poporului american, vă mulţumesc foarte mult pentru prietenie şi ospitalitate. Doresc să mulţumesc de asemenea tuturor membrilor Forţelor armate americane, române şi ale altor Forţe armate NATO pentru serviciul, profesionalismul şi angajamentul lor faţă de cauza libertăţii. Dumnezeu să vă binecuvânteze şi să vă ţină în siguranţă!", a conchis ambasadorul SUA.