Drona care l-a ucis pe generalul iranian Qassem Soleimani desfășoară misiuni în România
Drone americane MQ-9 Reaper vor desfășura misiuni la baza aeriană Câmpia Turzii, ce au ca obiectiv a promovarea stabilității și securității în regiune și consolidarea relațiilor cu aliații NATO și alți parteneri europeni, relatează turdanews.net.
Este vorba despre cea mai temută dronă din lume, folosită pentru uciderea generalului iranian Qassem Soleimani, pe 3 ianuarie.
”SUA și România au un parteneriat permanent pentru a gestiona chestiuni de securitate regională și globală. Pentru a promova aceste interese, Forțele Aeriene ale SUA în Europa, componenta aeriană a Comandamentului European al SUA, vor opera aeronave fără pilot MQ-9 Reaper de la Baza aeriană 71, Câmpia Turzii, România, ca expresie vizibilă a eforturilor americane de a spori stabilitatea regională și de a participa la diverse exerciții în regiune”, se arată într-un comunicat al Forțelor Aeriene ale SUA în Europa și Africa.
Generalul iranian Qassem Soleimani a fost ucis pe 3 ianuarie în timpul unui raid asupra unui convoi pe aeroportul din Bagdad. Două rachete au fost lansate de o dronă de tip MQ-9 Reaper. Pentagonul a confirmat că Donald Trump a dat ordinul ca generalul iranian să fie ucis.
Forţele aeriene americane au construit un hangar la Baza Aeriană 71 de la Câmpia Turzii, ce poate fi folosită pentru a găzdui avioane fără pilot MQ-9 Reapers şi a sprijini operaţiuni de culegere de informaţii în Europa de Est şi zona Mării Negre, scrie publicaţia Defense News.
În iulie 2019, Departamentul Apărării din SUA a transferat temporar mai multe drone militare de tip MQ-9 Reaper la Baza aeriană Câmpia Turzii, pe durata lucrărilor la pista Bazei Miroslawiec din Polonia.
Reaper, fabricat de General Atomics, poate fi dotat cu rachete pentru misiuni de luptă, dar poate fi desfăşurat şi într-o configuraţie doar pentru misiuni de culegere de informaţii, supraveghere şi recunoaştere.
Senzorii cu care este dotată drona MQ-9 ar putea fi folosiţi pentru a furniza o imagine în timp real a activităţilor Rusiei în Marea Neagră - ce nave intră şi ies, activitatea submarină, transportul de senzori sau echipamente de apărare aeriană precum S-400 în apropierea litoralului rusesc - în special în apropiere de Crimeea, şi ar putea furniza alerte timpurii privind activităţi ostile, a afirmat Townsend.