Şeful Pentagonului: Nu există dovezi concrete că Iranul plănuia atacuri împotriva ambasadelor SUA


Ultimul update: Luni 13 Ianuarie 2020 07:27
Data publicarii: Luni 13 Ianuarie 2020 07:21
Categorie: Stiri externe
racheta iran

Secretarul american al Apărării Mark Esper a declarat duminică că nu a văzut dovezi concrete din partea oficialilor din sectorul informaţiilor că Iranul se pregătea să atace patru ambasade americane, transmite Reuters.

Mark Esper contrazice astfel afirmațiile făcute de preşedintele Donald Trump, pentru a justifica uciderea generalului iranian Qassem Soleimani.

Esper a spus că este de acord cu Trump că erau probabile noi atacuri împotriva ambasadelor americane, dat a precizat la emisiunea “Face the Nation” de la CBS că remarcile lui Trump pentru Fox News nu s-au bazat pe dovezi specifice legate de un atac împotriva a patru ambasade.

”Ceea ce a spus preşedintele a fost că ar putea avea loc noi atacuri împotriva ambasadelor. Am împărtăşit acest punct de vedere. Preşedintele nu s-a referit la o anumită dovadă concretă”, a afirmat şeful Pentagonului, potrivit News.ro.

Întrebat dacă ofiţerii de informaţii au oferit dovezi concrete, Esper a spus: ”Nu am văzut una (o dovadă n.r.) referitoare la patru ambasade”.

După confirmarea că liderul militar iranian Qassem Soleimani a fost ucis printr-un atac cu dronă la Bagdad, oficiali ai administraţiei au susţinut că au acţionat din cauza riscurilor iminente de atacuri împotriva unor diplomaţi americani şi a unor militari americani din Irak şi din regiune.

Democraţi şi republicani din Congres au pus sub semnul întrebării justificarea atacurilor şi au spus că nu au fost informaţi suficient.

Donald Trump a afirmat vineti că Iranul avea probabil ca ţintă ambasada SUA din Bagdad şi intenţiona să atace patru ambasade înainte ca Soleimani să fie ucis de drona americană, pe 3 ianuarie.

”Probabil vă vom spune că urma să fie ambasada din Bagdad. Pot dezvălui opinia că ar fi fost patru ambasade”, a afirmat Trump într-un clip al unui interviu acordat postului Fox News.

Esper a spus într-un interviu separat acordat emisiunii “State of the Union” a CNN că administraţia a avut ”informaţii exclusive” că era probabil un atac mai larg, împotriva mai multor ambasade, dar că acestea au putut fi comunicate numai ”celor opt”, un grup de lideri din Congres care primesc informaţii sensibile la care restul Congresului nu are acces.

Consilierul pentru securitate naţională Mike O’Brien a confirmat la emisiunea “Meet the Press” de la NBC afirmaţiile lui Esper, că administraţia a avut ”informaţii exclusive” că pericolul este iminent, dar nu a confirmat despre dovezi potrivit cărora ţintele sunt patru ambasade.

Duminică, senatorul republican Mike Lee a afirmat că este îngrijorat în privinţa integrităţii informaţiilor oferite Congresului de preşedinte şi de reprezentanţii agenţiilor de securitate legate de Iran.

”Am primit nişte declaraţii generale şi cred că purtătorii de cuvânt şi preşedintele consideră că au avut o bază pentru a conchide că exista un atac iminent. Nu mă îndoiesc de asta. Este frustrant însă să ţi se spună asta şi să nu obţii şi detaliile”, a afirmat Lee la CNN.

Congresmanul de Michigan Justin Amash, un critic al lui Trump care a plecat din Partidul Republican, a răspuns duminică, pe Twitter, comentariilor lui Esper.

”Administraţia nu a prezentat dovezi legate chiar şi de o singură ambasadă. Afirmaţia referitoare la patru ambasade pare fabricată în totalitate. Nu au prezentat dovezi referitoare la o iminenţă – o condiţie necesară pentru a acţiona fără aprobarea Congresului”, a scris Amash.

Sursa: News.ro

Tags: trump, soleimani, atac,

VIDEO PROTVPLUS.RO
Pepe, provocare picantă pentru Măruță

De ziua lui, Cătălin Măruță a primit cele mai picante întrebări, sub amenințarea sosului iute.


15:02
Concurs de bancuri cu Mioara Velicu și Irina Loghin

Invitate la emisiunea "La Măruță", Mioara Velicu și Irina Loghin s-au duelat în cele mai amuzante bancuri.


18:25
Depresia, boala sufletului

17:26
Keo, un tată de nota 10

07:17
HPV, virusul ce poate cauza cancer de col uterin

HPV este un virus foarte contagios și poate duce la apariția cancerului de col uterin. Peste 80% dintre persoanele active sexual dobândesc acest virus.


13:01
Împreună, de dragul copilului

Misha și Connect-R au rămas în relații bune, de dragul Mayei. Misha: "Niciunul dintre noi nu va trăi toată viața singur."


12:40
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47