Iranul va executa un bărbat găsit vinovat de faptul că a ajutat în asasinarea generalului Qassem Soleimani

Ultima actualizare: 09-06-2020 12:49
soleimani
Getty

Iranul urmează să-l execute pe Mahmoud Mousavi Majd, un iranian găsit vinovat de faptul că a ajutat CIA şi Mossadul să-l asasineze pe Qassem Soleimani, a anunţat marţi o sursă oficială de la Teheran, relatează AFP

Mahmoud Mousavi Majd a fost găsit vinovat de faptul că a spionat forţele iraniene, „mai ales Forţa Qods” şi că a furnizat Agenţiei Centrale Americane de Informaţii (CIA) informaţii despre „deplasările şi locurile unde se aflau (comandantul acesteia), generalul martir Qassem Soleimani”, a anunţat într-o conferinţă de presă televizată un purtător de cuvânt al Autorităţii Judiciare iraniene Gholamhossein Esmaili, potrivit News.ro.

”Mahmoud Mousavi Majd, unul dintre spionii CIA şi Mossad a fost condamnat la moarte. El le-a dat inamicilor noştri informaţii despre martirul Soleimani”, a declarat Esmaili.

Condamnarea la moarte a lui Majd, acuzat de faptul că a primit sume importante de bani în contul colaborării sale cu două servicii de informaţii ale unor ţări inamice Iranului, a fost confirmată de către Curtea Supremă şi ”va fi aplicată în curând”, a anunţat Esmaili, fără să facă alte precizări.

Arhitectul strategiei militare a Iranului în mediul geografic din apropierea ţării şi mai ales în Irak şi Siria, Soleimani, comandantul Forţei Qods, o unitate de elită însărcinată cu operaţiunile externe ale Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a regimului, a fost asasinat la 3 ianuarie într-un atac cu un avion american fără pilot (dronă) în apropierea aeroporului din Bagdad, în Irak.

Asasinarea lui Soleimani a alimentat temeri cu privire la izbuncirea unui război direct între americani şi iranieni şi a reaprins tensiuni deja puternice între Statele Unite şi Republica Islamică.

Iranul a efectuat după asasinat atacuri cu rachete de croazieră, ca represalii. Într-unul dintre ele a fost doborât un avion de tip Boeing aparţinând unei companii ucrainene, cu 176 de persoane la bord.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO