Întâlnire Macron – Putin. Cum s-au înțepat cei doi în timpul discuțiilor aparent cordiale


Ultimul update: Marti 20 August 2019 14:01
Data publicarii: Marti 20 August 2019 11:59
Categorie: Stiri externe

Emmanuel Macron l-a primit pe Vladimir Putin la reşedinţa de vară a preşedinţilor francezi, iar cei doi au afişat o aparentă cordialitate şi o voinţă de a apropiere între Moscova şi UE pe tema Ucrainei, în ciuda dezacordurilor pe mai multe subiecte.

Președintele rus și-a etalat încă o dată iscusința cu care își apără interesele. În cazul acesta, interesul de a nu lungi vorba cu jurnaliștii occidentali.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Domnul Macron a fost atât de gentil încât să plaseze delegația rusă la umbră, în timp ce el însuși și echipa lui stau în plin soare. Așa că o să răspund scurt”.

Putin, care a plecat înapoi la ora locală 23.30 (marţi, 0.30, ora României), a petrecut în total patru ore şi jumătate, luni seara, împreună cu şeful statului francez, dintre care două ore şi jumătate într-o întâlnire tête-à-tête, urmată de o cină, notează News.ro, care citează AFP.

Cu un buchet de flori în mână pentru Brigitte Macron, preşedintele rus a sosit zâmbind la Fortul Brégançon, pe coasta Mediteranei, şi a fost întâmpinat de către cuplul prezidenţial francez.

După câteva amabilităţi, cei doi, aşezaţi pe scaune în grădină, au discutat în faţa presei. În pofida unor convergenţe şi voinţei clare a lui Macron în vederea unei apropieri a Rusiei de UE, ei au avut păreri împărţite despre subiecte ca Războiul din Siria sau drepturile omului.

În provincia Idleb, unde armata siriană se află într-o ofendivă cu ajutorul Rusiei, Macron a apreciat că este „imperios” necesară respectarea armistiţiului, decis dar neaplicat. Însă liderul de Kremlin, de neocolit în Siria şi Iran, a respins această cerere, declarând că Rusia „susţine eforturile armatei siriene de a elimina ameninţările teroriste la Idleb”.

Altă divergenţă este reprimarea manifestaţiilor opoziţiei la Moscova, un subiect în care Putin a răspuns printr-o înţepătură, declarând că nu doreşte o „situaţie ca cea a vestelor galbene” şi evocând un bilanţ de „11 persoane ucise şi alte 2.500 rănite” în valul de manifestaţii, uneori violente, care a zguduit Guvernul francez în urmă cu câteva luni.

Potrivit autorităţilor franceze, un singur mort s-a înregistrat în timpul manifestaţiilor „vestelor galbene” - o femeie în vârstă de 80 de ani, ucisă de o grenadă lacrimogenă în timp ce se afla pe balcon. Alte zece persoane au fost ucise în accidente cauzate de baraje rutiere ale manifestanţilor.

Paralela a fost respinsă de Macron.

„Nu există o paralelă. Vestele galbene au participat liber în alegerile europene (...). Eu doresc ca ele să exprime în mod liber (...). Suntem o ţară în care oamenii se pot exprima în mod liber, manifesta în mod liber”, a declarat el, referindu-se la revendicarea manifestanţilor ruşi a unor alegeri transparente şi libere.

În pofida acestor dezacorduri de fond, tonul relevă o „încălzire” între cele două ţări. Emmanuel Macron vrea să acţioneze în vederea unei apropieri strategice între Europa şi Rusia, cu scopul înfruntării unei lumi în plină schimbare, şi să evite ca Moscova să se apropie de China.

Aflaţi în contact cu regularitate la telefon, cei doi s-au văzut deja în mai multe rânduri tête-à-tête. Emmanuel Macron l-a primit la fastuosul Versailles, în mai 2017, imediat după ce a fost ales, iar apoi s-a dus, la invitaţia acestuia, la Sankt Petersburg în anul următor. Ei au discutat la summiturile G20, ultimul la Osaka, în iunie. Este vorba despre un contact constant şi despre relaţii mai puţin degradate decât în preşedinţia lui François Hollande.

„OPTIMISM PRUDENT”

Rusia este europeană, foarte profund, iar noi credem în această Europă, care ţine de la Lisabona şi până la Vladivostok”, a spus el, adăugând că vrea să o „reancoreze” la Europa, după „neînţelegerile din ultimele deceni”.

„Avem de reinventat o arhitectură a securităţii şi încrederii între UE şi Rusia”, a adăugat el, primindu-l pe preşedintele rus cu câteva zile înaintea summitului G7 (fost G8) la Biarritz, o instanţă din care Rusia a fost exclusă, în 2014, după ce a anexat Crimeea.

Cei doi lideri au lăsat să se întrevadă posibile progrese în criza provinciilor proruse din Ucraina, permise în opinia lor de venirea la putere a noul preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski. Macron a deschis calea unui viitor summit în „formatul Normandia”, între Rusia, Ucraina, Fraţa şi Germania.

„Opţiunile preşedintelui (ucrainean Volodimir) Zelenski sunt o adevărată schimbare a situaţiei”, a declarat Macron.

„Voi vorbi (cu Emmanuel Macron) despre contactele mele cu noul preşedinte ucrainean. Sunt lucruri care sunt demne de discutat şi care provoacă un optimism prudent”, a declarat Putin, în contextul în care Rusia este vizată de sancţiuni europene impuse din cauza anexării Crimeei şi a presupusei sale implicări - pe care o dezminte - în conflictul din Donbas.

Vladimir Putin a lăudat, la rândul său, „rolul foarte important, dacă nu cheie” al Parisului în vederea permiterii întoarcerii în iunie a Rusiei în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE).

Într-un gest simbolic, Emmanuel Macron a anunţat că efectuează o vizită la Moscova în mai 2020, pentru a asista la marcarea a 75 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste.

„Îi sunt recunoscător” lui Emmanuel Macron că a acceptat această invitaţie, i-a răspuns Vladimir Putin.

Ruşii acordă cea mai mare importanţă acestor comemorări, care au fost boicotate de Occident de la anexarea Crimeei de către Rusia.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Anunţul oficial al lui Putin privind incidentul nuclear din Rusia.
Anunţul oficial al lui Putin privind incidentul nuclear din Rusia. "Am trimis experţi"
Proteste la Moscova. Comuniștii și liberalii cer ”alegeri cinstite”. FOTO
Proteste la Moscova. Comuniștii și liberalii cer ”alegeri cinstite”. FOTO
Protest al Opoziției în Rusia. Poliția a arestat aproape 700 de persoane. VIDEO
Protest al Opoziției în Rusia. Poliția a arestat aproape 700 de persoane. VIDEO
VIDEO PROTVPLUS.RO
Prognoza meteo 17 septembrie. Ce temperaturi se înregistrează astăzi

02:43
Vorbește Lumea - În fiecare dimineață, de luni până vineri

00:30
Vorbește Lumea - În fiecare dimineață, de luni până vineri

00:30
Laura Popa - MasterChef 2019

Laura, specialistă în domeniul finanțelor, vrea să demonstreze că este demnă de acest show și i-a îndulcit pe chef Hadad, Chelaru și Tudoran. "Doamne ajută de bărbatul care reușește să mă suporte"


06:51
Sergiu Nap si Oana Chele - MasterChef 2019

O stilistă și un scenograf au venit să facă artă în bucătăria MasterChef


03:00
Ramona Bumbac - MasterChef 2019

Ea este Ramona, are 40 de ani și a venit cu un preparat care i-a făcut pe chefi să se contrazică: "Mie mi se pare că femeia a ieșit din zona de confort..."


07:45
Andrei Popa - MasterChef 2019

Andrei Popa, ”Hipster Jesus”, a pregătit o farfurie care i-a dat pe spate pe cei trei jurați


06:43
. Denisa Chirilă - MasterChef 2019

Denisa Chirilă, cardiologul care le-a dat palpitații juraților Masterchef: ”Seara, frâng inimi”


06:47
Denisa Chirilă, cardiologul care le-a dat palpitații juraților Masterchef: ”Seara, frâng inimi”

00:29
Românii au talent - Fii eroul nostru!

00:30
laborator rusia
Explozie la un laborator din Rusia unde sunt depozitate virusurile variolei și HIV
Rusia mobilizează 20.000 vehicule, 600 de avioane și 100.000 de militari. Pentru ce se pregătesc
Cum a fost învinsă Apărarea de miliarde de $ a saudiților de arme ieftine, low-tech
Fetiță de 10 ani ucisă de o amibă "devoratoare de creier". Copila se scăldase într-un râu
Discuție inedită între Brad Pitt şi un astronaut american aflat la bordul ISS
Demonstrație de forță în Moscova: sute de autobuze, maşini de curăţenie şi utilaje
Donald Trump s-a dat în spectacol: s-a lăudat că le face pe toate: E ușor să lucrezi cu mine
SUA amenință Iranul după atacul cu drone din Arabia: "Suntem pregătiți"
Planul lui Putin după atacul cu drone asupra rafinăriilor din Arabia Saudită
Şeful Statului Islamic face apel la "salvarea" jihadiştilor închişi şi a familiilor lor
Momentul în care un asteroid uriaș ajunge foarte aproape de Pământ
UE îndeamnă la „cea mai mare reţinere”, după atacul cu drone din Arabia Saudită
Cinci bărbaţi au fost asasinaţi într-un bar din statul mexican Tabasco de un grup armat