Infractorii cibernetici țintesc spre navele comerciale. România, în zona de risc


Ultimul update: Joi 16 Mai 2019 21:17
Data publicarii: Joi 16 Mai 2019 19:41
Categorie: Stiri externe

Dotarea navelor comerciale cu echipamente informatice moderne a deschis uşa infractorilor cibernetici, care pot ataca vapoarele încărcate inclusiv cu substanţe periculoase.

Două petroliere ale Arabiei Saudite au fost deja sabotate de hackeri, iar astfel de atacuri se pot întâmpla oricând şi în Marea Neagră - avertizează specialiştii.

Ministrul Comunicaţiilor recunoaşte pericolul, iar experţii în securitate cibernetică susţin că pentru moment, echipajele navelor nu au pregătirea necesară ca să răspundă.

Două tancuri petrolilere - care aparţin Arabiei Saudite - au fost deja tinta infractorilor cibernetici.

Navele se îndreptau spre Golful Persic, când au fost sabotate. Chiar dacă ambarcaţiunile au fost afectate semnificativ - hackerii nu au derterminat surgeri de petrol sau rănirea operatorilor.

Autoritatitile martime caută acum soluţii ca să evite astfel de incidente - mai ales că se poate ajunge la adevărate dezastre.

"Hackerii tind că în urma atacurilor să aibă un profit comercial, respectiv este o activitate criminală. Unii infractori, utilizează metode de spargere ca să aibă acces la informaţii despre încărcătura navelor, a navelor container. Ei pot pătrunde pe vase şi identifică containerele potrivite pentru contrabandă de droguri”, spune Jakob P. Larsen, ministrul de Securitate Maritimă BIMCO. 

"România, fără doar şi poate, se afla într-o zonă de risc. Vorbim de Constanta astăzi, o zonă din perspectiva localizării geopolitice sensibile. România nu-şi permite să nu considere că nu ar fi într-o zonă de risc”, spune Alexandru Petrescu, ministrul Comunicațiilor. 

Ca să îşi dea seama că nava pe care se află a fost ţinta unui atac cibernetic, viitorii ofiţeri de marină romani fac deja simulări. Joi au participat la un experiment în timpul căruia au văzut cât de uşor hackerii pot face o navă să eşueze.

"Avem această adâncime de 27 de picioare, adâncime care ar permite navigaţia de siguranţă. Printr-o manipulare tehnică ei reuşesc să schimbe această valoare de la 27 de picioare la 37 de picioare, deci practică adăugă în mod fals adâncimii reale de 27 de picioare încă 10 picioare. Atunci nava cu siguranţă aici se va pune pe uscat”, spune Gabriel Raicu, prorector Universitatea Maritimă Constanța. 

Conform autorităţilor martime, primul atac cibernetic mondial asupra unei nave a avut loc acum trei ani. Specialiştii recunosc că ofiţerii romani de marină nu au încă experienţa necesară pentru a se proteja în cazul atacurilor cibernetice.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Atac de proporții uriașe asupra Internetului. Hackerii vizează ținte din toată lumea
Serviciile online ale ING Bank au căzut după un atac cibernetic
Datele personale a sute de politicieni germani publicate în urma unui atac cibernetic
VIDEO PROTVPLUS.RO