În Severodonețk au loc lupte din casă în casă. Hersonul a fost trecut pe ora Moscovei

×
Codul embed a fost copiat

Situaţia pe frontul din Donbas este tot mai dificilă pentru ucraineni, care ar putea fi nevoiţi să se retragă din regiunea Luhansk, pentru a evita capturarea.

Vezi live text cu ultimele știri referitoare la războiului din Ucraina, ziua 94

Iar Kremlinul susţine că a închis așa-zisele graniţe dintre Herson şi Ucraina, a instituit rubla drept monedă oficială şi a trecut oraşul pe ora Moscovei. Între timp, Ucraina a primit armament american modern, inclusiv rachete și obuziere autopropulsate.

Rusii avansează în mai multe direcții în Donbas, după ce au concentrat în regiune în jur de 1.500 de piese de artilerie. Sâmbătă, Moscova a proclamat cucerirea localitatea Lîman, important nod feroviar, care deschide drumul către orasele Sloviansk, preluat de Kiev de la separatiștii pro-ruși în 2014, și Kramatorsk, capitala portiunii din Donețk, aflată sub control ucrainean.

Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânț al Ministerului rus al Apărării: “Orașul Krasni Lîman a fost complet eliberat din mâinile naționaliștilor ucraineni. Rachete de mare precizie lansate de Forțe Aerospațiale Ruse au distrus comandamentul celei de-a 30-a Brigăzi Mecanizate a forțelor armate ucrainene din Bahmut, precum și postul de comandă al Brigăzii de apărare teritoariale din orașul Soleda”.

Citește și
LIVE UPDATE Război în Ucraina, ziua 74. Putin intensifică ofensiva, pentru că ”nu își permite să piardă”
Vladimir Putin denunţă ”caracterul periculos” și avertizează Franța și Germania cu privire la înarmarea Ucrainei
CTP, mesaj pentru Patriarhie după anchetarea arhiepiscopului Teodosie de DNA: ”Mache BOR Great Again!”

Chiar dacă nu o spun de-a dreptul, ucrainenii recunosc loviturile suferite în ultimele zile.

Oleksandr Shtupun, purtătorul de cuvânt al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei: “În Donețk, inamicul duce o ofensivă foarte intensă, cu mortiere, rachete și aviație. Invadatorii încearcă să preia controlul în Lîman. De asemenea, vor să-și consolideze pozițiile în Bahmut și să se strecoare în spatele pozițiilor noastre, ca să ne perturbe liniile de sprijin logistic. Cât despre Severodonetsk, loviturile de artilerie ale rușilor nu au avut succes, au suferit pierderi și s-au retras pe pozițiile anterioare”.

Totuși, orașul Severodonețk este aproape încercuit de ruși. În nord, au deja loc lupte din casă în casă, iar în prim-plan sunt unitățile cecene ale lui Kadîrov.

Situația e la fel de dramatică și în Lisihansk

Cum bombardamentele nu contenesc, polițiștilor le revine sinistră misiune de a duce cadavrele în gropi săpate în pripă la marginea orașului.

Alex Crawford, corespondent SKY News: “E imposibil să țină pasul cu numărul de morți din cauza intensității luptelor. Numai aici sunt 150 de cadavre. Deja sapă alte gropi, nu doar asta, ci și acest șanț imens, pentru că se așteaptă la mult mai multe victime”.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului: "În multe privințe, luptele sunt foarte apropiate, le-aș descrie drept lupte de cuțit. Sunt orașe, sate și catunuri în care ucrainenii și rușîi lupta foarte aproape unii de alții. Și totul e foarte dinamic. Se întâmplă că localități să cadă astăzi în mâinile rușilor, iar ucrainenii să le recucerească după câteva zile".

Dmtiro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei: "Fără artilerie, fără lansatoare multiple de rachete nu vom reuși să-i împingem pe ruși înapoi. Dacă va pasă de Ucraina, trimiteți-ne cât mai rapid lansatoare multiple de rachete".

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului: "Analiza noastră este că rușii continuă să avanseze în Donbas, dar nu sunt câștiguri de amploare, nu sunt salturi, pentru că se lovesc de o rezistență ucraineană îndârjita. Este și motivul pentru că n-aș zice că e prea târziu să dăm Ucrainei armamentul și sistemele de care au nevoie".

La principalul post de televiziune al Rusiei, încă un expert militar a făcut o analiză dură asupra armatei ruse.

Vladimir Popov, expert miliar: "În Est, soldații ucraineni sunt foarte motivați. La fel în sudul Ucrainei, în zona Hersonului, unde repurtam 'unele succese', dar unde luptăm cu pușcași ucraineni din unități militare foarte puternice și foarte motivate. Va trebui să-i nimicim fizic, nu există nicio altă cale".

Popov a recunoscut printre rânduri că rușii nu prea folosesc aviația în Ucraina, dovadă că, după 3 luni de război, încă n-au reușit să obțină supremația aeriană. Analistul a explicat totodată de ce armata țării sale nu poate cuceri orașe importante.

Popov: "Totul este minat. Toate școlile, spitalele și pozițiile de artilerie. Am riscă pierderi majore doar pentru a ne pune steagul în centrul orașului. Nu are nicio noimă".

Serviciul de Securitate al Ucrainei a interceptat noi convorbiri telefonice între comandanții ruși, care se plâng că unități întregi refuză să între în luptă: "Din nou un rebel, la naiba! După cum am înțeles, personalul militar... toată lumea. Aproape toți!"

Un tribunal rus a confirmat, vineri, concedierea a 115 membri ai Gărzii Naționale, care au refuzat să participe la ceea ce Moscova continuă să numească "operațiunea militară specială" din Ucraina.

Articol recomandat de sport.ro
Belgienii ironizează un român după tragere: "Bani aruncați pe fereastră! Lukaku îi va face sandvici"
Belgienii ironizează un român după tragere: "Bani aruncați pe fereastră! Lukaku îi va face sandvici"
Citește și...
Război în Ucraina, ziua 94. Ucrainean condamnat la 15 ani de închisoare, după ce i-a ajutat pe ruși
Război în Ucraina, ziua 94. Ucrainean condamnat la 15 ani de închisoare, după ce i-a ajutat pe ruși

Știrile PRO TV.ro v-au prezentat cele mai noi informații despre războiul din Ucraina în format LIVE TEXT.

Vladimir Putin denunţă ”caracterul periculos” și avertizează Franța și Germania cu privire la înarmarea Ucrainei
Vladimir Putin denunţă ”caracterul periculos” și avertizează Franța și Germania cu privire la înarmarea Ucrainei

Preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat, sâmbătă, într-o convorbire la telefon cu omologul său francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz, ”caracterul periculos” al livrărilor de armament al Occidentului în Ucraina, scrie AFP.

Guvernatorul regiunii ucrainene Lugansk: Oraşul ucrainean Sievierodonețk ”nu este încercuit”
Guvernatorul regiunii ucrainene Lugansk: Oraşul ucrainean Sievierodonețk ”nu este încercuit”

Bombardamente continuă la Sievierodoneţk, unde ”armata (rusă) distruge pur şi simplu oraşul”, anunţă într-o postare pe Telegram guvernatorul regiunii ucrainene Lugansk Serghii Gaidai, relatează AFP, conform News.ro. 

Recomandări
IPS Teodosie este urmărit penal de DNA pentru cumpărare de influență. Surse: Este vorba despre „dosarul mană cerească”
IPS Teodosie este urmărit penal de DNA pentru cumpărare de influență. Surse: Este vorba despre „dosarul mană cerească”

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, este urmărit penal de DNA pentru cumpărare de influență, pentru că ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri. 

„România educată”. Penultimi în UE la testele PISA. Șefa de la Educație: „Nu sunt pierderi semnificative față de 2018”
„România educată”. Penultimi în UE la testele PISA. Șefa de la Educație: „Nu sunt pierderi semnificative față de 2018”

Rezultatele la testele PISA obținute de România s-au menținut la nivelul anului 2018, a spus ministrul Educației, Ligia Deca. Nu s-au înregistrat „pierderi semnificative la performanțele elevilor”, crede ea.

Cele 3 obiective reale ale Israelului în Fâșia Gaza. Pentru ultimul se cere
Cele 3 obiective reale ale Israelului în Fâșia Gaza. Pentru ultimul se cere "implicarea comunității internaționale"

În cea de-a 60-a zi de război, armata israeliană își extinde operațiunile în sudul Gazei. Militarii au masat tancuri și vehicule blindate la periferia orașului Khan Younis.