Iarna bate recorduri în Europa. În Alpii Francezi au fost ninsori fără precedent în ultimii 30 de ani

Dată publicare: 10-01-2018 13:53
Dată actualizare: 26-01-2018 17:50


Dacă la noi iarna se lasă aşteptată, în alte ţări nu numai că a venit, dar bate recorduri. În Alpii Francezi au fost ninsori fără precedent în ultimii 30 de ani.

Mai multe staţiuni montane din Franţa, Italia şi Elveţia sunt izolate din cauza riscului de avalanşă, iar autorităţile elveţiene au organizat un pod aerian pentru a evacua 13.000 de turişti. Între timp, Spania, de obicei însorită, a tremurat la minime de minus 14 grade Celsius.

În doar 24 de ore, un strat de zăpadă de cel puţin 80 de centimetri s-a depus în Zermatt, o staţiune de pe muntele Matterhorn, din Alpii Elveţieni, frecventată şi de milionari.

Zăpada mare şi vântul puternic au determinat autorităţile să avertizeze că riscul de avalanşă este maxim. Telecabina şi drumurile au fost închise, iar turiştii care au cerut ajutor au fost preluaţi de elicoptere.

Şi în Italia inchiderea unui drum din cauza riscului de avalanşă a lăsat cinci mii de turişti izolaţi în două staţiuni din regiunea Val d'Aosta.

 

Ninsori fără precedent în ultimii 30 de ani s-au înregistrat în Alpii Francezi. Şcolile şi grădiniţele au fost închise din cauza riscului maxim de avalanşă. La fel şi drumul spre staţiunea Val d'Isere . Pe de altă parte, în două staţiuni montane, accesul pe pârtii a fost interzis până la noi ordine.

La rândul său, Spania se confruntă cu temperaturi neobişnuit de scăzute. La Avila, în centrul ţării, s-a înregistrat o minimă de minus 14 grade Celsius.

Zona din jurul Madridului şi două regiuni din nordul ţării au fost marti sub cod galben de ninsori şi polei.


VIDEO PROTVPLUS.RO