Hillary Clinton: "China incearca sa hack-uiasca tot ce nu misca in America". Raspunsul Beijingului la aceste acuzatii


Ultimul update: Miercuri 08 Iulie 2015 07:10
Data publicarii: Duminica 05 Iulie 2015 12:57
Categorie: Stiri externe
Hillary Clinton

Unul dintre candidatii la presedintia Statelor Unite, fost sef al diplomatiei americane, face declaratii dure la adresa guvernului de la Beijing.

Hillary Clinton a acuzat sambata China ca fura secrete comerciale si "cantitati uriase de informatii guvernamentale" si ca incearca "sa hack-uiasca tot ce nu misca in America", transmite Reuters, citat de Agerpres. Aceste par sa fie mult mai dure decat cele la care recurge in mod obisnuit administratia presedintelui Barack Obama, remarca agentia citata.

Luand cuvantul la un eveniment de campanie in New Hampshire, Clinton a spus ca doreste sa vada o crestere pasnica a Chinei. "Dar trebuie sa fim foarte vigilenti, armata Chinei se dezvolta foarte rapid, creeaza instalatii militare care ameninta din nou tari cu care noi avem tratate, cum este cazul Filipinelor, deoarece (China) construieste pe teritorii disputate", a spus Clinton, care a fost secretar de stat al SUA intre 2009 si 2013.

"Totodata, ei incearca sa hack-uiasca tot ce nu misca in America. Fura secrete comerciale... de la contractorii din domeniul apararii, fura cantitati uriase de informatii guvernamentale, in cautarea unui avantaj", a avertizat ea.

AFP aminteste ca, in iunie, directorul serviciilor de informatii americane, James Clapper, a declarat ca Republica Populara Chineza este "principalul suspect" dupa un atac informatic care a afectat datele personale a catorva milioane de functionari guvernamentali americani. Beijingul a calificat aceste acuzatii drept "absurde".

Pe de alta parte, Hillary Clinton are propriile ei probleme cu datele de pe Internet dupa ce recunoscut, în martie, că a utilizat exclusiv un cont de e-mail privat pentru probleme guvernamentale în perioada în care a deţinut funcţia de secretar de stat al SUA, decizie pe care ar putea sa o justifice prin temerile legate de securitatea informatica. Scandalul a afectat imaginea politicianului, care momentan are cele mai mari sanse sa devina candidatul democratilor la presedintia SUA.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO