Guvernul japonez se pregăteşte să reinstaureze starea de urgenţă. Măsura va fi valabilă pe toată durata JO de la Tokyo

Dată publicare: 08-07-2021 14:25
Dată actualizare: 08-07-2021 14:28


Jocurile Olimpice

Guvernul japonez a confirmat, joi, intenţia sa de a institui o nouă stare de urgenţă sanitară pe durata Jocurilor Olimpice de la Tokyo, care urmează să se deschidă peste două săptămâni, informează AFP.

 

De asemenea, probele olimpice s-ar putea desfăşura fără spectatori, transmite News.ro.

Preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional (COI), Thomas Bach, a sosit în Japonia joi, şi va intra în carantină pentru trei zile. El va participa online la o întâlnire pe tema spectatorilor cu comitetul local de organizare, cu reprezentanţi ai guvernul japonez şi cu municipalitatea oraşului Tokyo.

În Japonia, restricţiile stării de urgenţă sanitară sunt mult mai puţin stricte decât cele impuse în alte părţi ale lumii, limitând vânzarea de alcool şi obligând barurile şi restaurantele să închidă mai devreme. Dar restricţiile vizează şi evenimentele culturale şi sportive, o problemă esenţială cu două săptămâni înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice, la 23 iulie.

"Numărul de noi cazuri de infectare cu nou coronavirus continuă să crească la Tokyo. Odată cu creşterea deplasării populaţiei, varianta Delta, mai contagioasă, reprezintă acum aproximativ 30 la sută din cazuri. Se estimează că această cifră va creşte în continuare", a declarat, joi, Yasutoshi Nishimura, ministrul japonez responsabil pentru situaţiile legate de Covid-19.

Nishimura a declarat că noua stare de urgenţă sanitară, care va fi instaurată joi, va dura până la 22 august şi va stabili un plafon de 5.000 de spectatori sau 50 la sută din capacitatea locului de desfăşurare a unui eveniment, oricare dintre acestea limite este mai mică. Alcoolul va fi interzis în baruri şi restaurante, care vor trebui să se închidă la ora 20.00. Evenimente precum concertele trebuie să se încheie la ora 21.00.

"Sperăm să limităm răspândirea infecţiilor prin plasarea oraşului Tokyo în stare de urgenţă", a spus ministrul, adăugând că spitalizările au crescut în rândul celor cu vârsta cuprinsă între 40 şi 50 de ani.

În timp ce arhipelagul japonez a fost relativ scutit până acum de pandemia Covid-19, cu aproximativ 14.900 de decese înregistrate oficial de la începutul anului 2020, programul său de vaccinare a progresat foarte lent. Puţin peste 15 la sută din populaţie a fost complet vaccinată până acum şi experţii se tem că varianta Delta ar putea provoca un nou val, care ar putea copleşi spitalele din Japonia, ţară în care starea de urgenţă a fost instaurată de mai multe ori din 2020.

Decizia guvernului japonez vine în timp ce organizatorii Jocurilor Olimpice se străduiesc să stabilească o cotă finală pentru numărul de spectatori care poate fi admis în arenele probelor olimpice. În martie, Japonia a interzis deja sosirea spectatorilor din străinătate, o premieră în istoria olimpică. De atunci, autorităţile de la Tokyo au recunoscut că Jocurile Olimpice ar putea avea loc chiar cu porţile închise, dacă situaţia sanitară se va înrăutăţi.

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO