Guvernul din India investighează un site care pretindea că vinde femei musulmane la licitație

Ultima actualizare: 04-01-2022 09:05
femei india
Getty

Guvernul indian a declarat că investighează un site care pretindea că oferă femei musulmane la vânzare, relatează CNN.

Este a doua oară în ultimul an când o licitație online falsă de acest gen a stârnit indignare în India.

Site-ul a fost creat pe GitHub, o platformă americană de codare, pe care dezvoltatorii o folosesc pentru a construi și găzdui software.

Site-ul se numea „Bulli Bai”,o expresie care combină argoul vulgar pentru cuvântul „penis” în sudul Indiei cu un cuvânt comun în nordul Indiei care înseamnă „servitoare”, potrivit lui Mohammed Zubair, co-fondator al site-ului Alt News.

Zubair a declarat pentru CNN Business că site-ul a postat fotografii cu 100 de femei musulmane și că a făcut capturi de ecran ale tuturor înainte de a fi șterse. Pagina a fost eliminată de atunci și nu există nicio indicație că ar fi avut vreo utilizare practică în afară de folosirea unei licitații false pentru a hărțui și „trola” femeile musulmane.

GitHub are politici intrate în vigoare de mult timp împotriva conținutului și conduitei care implică hărțuire, discriminare și incitare la violență”, a spus un purtător de cuvânt al GitHub.

Am suspendat contul de utilizator în urma investigației și după ce a fost raportată o astfel de activitate, toate acestea încalcând politicile noastre”, a adăugat acesta.

Laureata Nobel Malala Yousafzai și actrița indiană Shabana Azmi se numără printre victime

Potrivit lui Zubair, care ajută poliția cu ancheta, pagina a inclus fotografii cu laureata pakistaneză a premiului Nobel Malala Yousafzai și actrița indiană Shabana Azmi. Mai mulți jurnaliști și activiști din țară au postat și capturi de ecran ale site-ului după ce și-au găsit fotografiile însoțite de cuvintele „Bulli Bai a zilei este”.

Pagina a provocat indignare pe Twitter în weekend. Politicienii partidelor de opoziție au cerut partidului de guvernământ Bharatiya Janata (BJP) să ia măsuri împotriva hărțuirii online și a țintirii femeilor musulmane.

A „vinde” pe cineva online este o crimă cibernetică și fac apel la poliție să ia măsuri imediate”, a scris pe Twitter liderul Congresului Shashi Tharoor. „Făptuitorii merită pedepse exemplare.

Nu este prima dată când femeile musulmane din India se confruntă cu acest tip de hărțuire

În iulie anul trecut, fotografii cu peste 80 de femei musulmane – inclusiv jurnaliști, scriitori și influenceri – au fost postate pe o aplicație numită Sulli Deals, un termen derogatoriu pentru femeile musulmane, folosit de obicei de bărbații hinduși de dreapta.

Utilizatorilor li s-a oferit șansa de a „cumpăra” femeile ca mărfuri într-o licitație pe site, care a fost găzduită și pe GitHub.

La acel moment, femeile musulmane au declarat pentru CNN că abuzul online cu care se confruntă indică starea de spirit față de musulmani din India de când BJP-ul naționalist hindus al prim-ministrului Narendra Modi a venit la putere în 2014.

În ultimii ani, rapoartele privind crimele motivate de ură împotriva musulmanilor au crescut, iar mai multe state conduse de BJP au adoptat o legislație despre care criticii spun că a contribuit la o creștere a polarizării religioase.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO