Joia Mare a datoriilor de la Atena. Guvernul a platit catre FMI o transa de 450 de milioane de euro

Ultima actualizare: 12-04-2015 00:16

Grecia a platit marti catre FMI o transa de 450 de milioane de euro din imprumut, scadenta in aprilie.
 

Grecia a rambursat Fondului Monetar International o transa in valoare de 450 de milioane de euro scadenta joi, din impumutul primit de la institutie, in conditiile in care rezervele monetare ale tarii continua sa scada, informeaza Mediafax.

Ministrul de finante anunta zilele trecute ca va face plata, dar noul guvern elen nu e tocmai previzibil, asa ca o doza de suspans persista. Intre timp, premierul Alexis Tsipras isi continua vizita la Moscova. Miercuri s-a intalnit cu Vladimir Putin caruia, se pare, nu i-a cerut niciun ajutor financiar.

Suntem guvern de stanga, si daca avem de ales intre pensii si datorii, platim pensiile - spunea in urma cu cateva zile un oficial grec. Ministrul de finante a revenit ulterior si a dat asigurari ca Grecia isi va plati datoriile. E insa mai usor de zis decat de facut.

Pe langa plata de joi catre FMI, pe 14 aprilie guvernul trebuie sa gaseasca 1,7 miliarde de euro pentru platile catre bugetari si pensionari. Urmeaza apoi, la diferente de cate doua-trei zile, alte plati consistente catre Banca Centrala Europeana, creditori privati si din nou FMI. In fata atator facturi, Grecia a lasat sa planeze amenintarea ca ar putea cere ajutorul Rusiei, in conditiile in care negocierile cu UE si FMI treneaza. Cel care a lamurit lucrurile a fost Putin.

Vladimir Putin, presedintele Rusiei: "Grecia nu a cerut ajutor./ Reporter: Avem un interes de a investi in Grecia?/ Avem. In primul rand in infrastructura: porturi, aeroporturi, gazoducte si nu numai."

Interesul Rusiei s-a concretizat in semnarea catorva acorduri economice. Grecia i-a oferit Rusiei, la schimb, satisfactia de a auzi cum o tara membra a Uniunii Europene critica, la Moscova, sanctiunile economice impuse in timpul conflictului din Ucraina.

Alexis Tsipras, premierul Greciei zice de sanctiuni: "Nu suntem de acord cu logica sanctiunilor si aceasta pozitie a noastra am declarat-o public si in timpul summiturilor internationale."

Tsipras isi continua joi vizita cu un discurs la o prestigioasa universitate din Moscova si o intalnire cu presedintele Parlamentului rus.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO