Financial Times: Grecia trebuie sa renunte la suveranitate pentru bani de la UE

Dată publicare: 30-05-2011 12:24
Dată actualizare: 18-10-2012 13:18


Grecia

Liderii Europei analizeaza in aceste zile aplicarea unor masuri fara precedent in istoria economica a unei tari. Grecia ar putea fi fortata sa renunte la o parte din suveranitate si sa accepte o interventie externa in economia elena.

"Vesti importante de pe forntul Greciei. Pentru a putea beneficia in continuare de planurile de salvare europene, aceasta tara va fi nevoita sa renunte la o parte din suveranitate" - anunta jurnalistii de la Business Insider, care citeaza Financial Times.

Mai exact, este vorba de faptul ca, autoritati din afara Greciei, vor ocupa functii importante in institutii care se ocupa cu colectarea taxelor (o mare problema in Grecia) si privatizarile. Deocamdata, insa, nimic din toate acestea nu este sigur. Sunt doar variante de lucru, care se afla pe masa liderilor europeni, si, in mor cert, politicienii de la Atena vor face scandal.

Cu toate acestea, trebuie mentionat ca, pana acum, orice incercare de taiere a deficitului a esuat, iar UE, FMI si Banca Centrala Europeana s-au opus vehement la orice incercare de restructurare a creditelor, pentru a nu crea un precedent.

Grecia are nevoie de bani, cat mai multi bani!

Oficialii spera ca aproximativ jumatate din finantarea noua de 60-70 de miliarde euro, de care Atena are nevoie pana la finele anului 2013, sa fie obtinuta fara a se recurge la noi datorii, scriu si jurnalistii de la Ziarul Financiar. Astfel, o mare parte din aceste fonduri ar putea fi acoperite prin vanzarea unor active de stat si modificarii ale conditiilor de plata catre detinatorii privati de obligatiuni.

De asemenea, statele din zona euro si Fondul Monetar International ar trebui sa vina, la randul lor, cu imprumuturi de 30-35 miliarde de euro, suma care se adauga pachetului de 110 miliarde euro stabilit anul trecut. Oficialii au avertizat, insa, ca aproape fiecare componenta a noului pachet a intampinat opozitia hotarata a cel putin unui guvern si a unei institutii implicate in negocieri, astfel ca acordul ... poate sa cada.

Citeste pe www.incont.ro ce solutie propun italienii pentru salvarea Greciei!

18 iulie 2011. Ziua scadentei pentru Grecia. FMI, BCE si UE cauta solutii sa evite falimentul tarii

FMI lanseaza un nou avertisment. Pericolul declansarii unei noi crize nu a trecut.

Grecia, in "tunelul mortii". Risca sa nu mai ia bani de la FMI. Ce impact are asupra noastra

 

Sursa: Business Insider, incont.ro, Ziarul Financiar

Tags: grecia, fmi, criza,


VIDEO PROTVPLUS.RO