Grecia, in "tunelul mortii". Risca sa nu mai ia bani de la FMI. Ce impact are asupra noastra
Situatia din Grecia se inrautateste pe zi ce trece, iar o poveste cu un final fericit pare de domeniul SF. Elenii au mai primit o lovitura: FMI s-ar putea sa nu le mai dea urmatoarea transa de bani, aceasta decizie avand o influenta asupra zonei euro.
The Wall Street Journal: Grecia risca sa nu primeasca urmatoarea transa de imprumut de la FMI si exista sanse reduse ca statele europene sa acopere lipsa acestor fonduri, a declarat Jean-Claude Juncker, seful Eurogroup, care reuneste ministrii de Finante din zona euro.
“Vindeti-va insulele, greci falimentari, si chiar Acropolele!”. Datoriile Greciei, la 150% din PIB
Grecia, "calul troian" care aduce blestemul asupra monedei euro
Pentru a doua oara in cateva zile, moneda euro a atins un nou minim record fata de francul elvetian, de 1,2235 franci pe unitate, in urma afirmatiei lui Juncker. Remarcile lui Juncker coincid cu accentuarea presiunilor asupra Greciei pentru accelerarea reformelor si vanzarilor de active, in schimbul ajutorului financiar din partea tarilor din zona euro si a Fondului Monetar International.
18 iulie 2011. Ziua scadentei pentru Grecia. FMI, BCE si UE cauta solutii sa evite falimentul tarii
"FMI poate acorda fonduri doar daca exista garantii de refinantare pentru 12 luni", a afirmat Juncker intr-o conferinta la Luxemburg. El a adaugat ca nu crede ca Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana si FMI vor conchide ca aceasta conditie a fost indeplinita. "Nu cred ca troica va ajunge la aceasta concluzie", a spus el.
In cazul in care FMI nu va contribui la transa de imprumut, vor fi presiuni asupra statelor europene sa faca acest lucru, a aratat Juncker. "Daca transa de la FMI nu va fi operationala pe 29 iunie, asteptarile vor fi ca europenii sa sa intervina si sa acopere partea de finantare care revine Fondului", a spus seful Eurogroup.
Unde se traieste cel mai bine. Top 10 tari cu cea mai buna calitate a vietii. Cum sta Romania
El a avertizat insa ca acest lucru ar putea sa nu functioneze, intrucat anumite parlamente, precum cele din Germania, Finlanda si Olanda, nu sunt pregatite sa faca acest lucru. Reprezentanti ai UE, BCE si FMI analizeaza finantele Greciei inainte de a decide furnizarea unei noi transe de 12 miliarde de euro din programul de sprijin de 110 miliarde de euro.
Profetul crizei, Nouriel Roubini: Romania are o revenire lenta a economiei, in forma de U
Cum va fi influentata Romania de situatia din Grecia
Potrivit Ziarului Financiar oficialii BNR sustin ca bancile elene prezente in Romania sunt cat se poate de sanatoase. "Vorbesc in Grecia cel putin saptamanal. Contactul cu ei este permanent. Rambursari anticipate de surse atrase din Grecia pana acum nu s-au raportat, decat cele la scadenta", a declarat recent Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere din cadrul BNR.
"Solvabilitatea lor este mai mare decat media pe sistem, calitatea activelor este la media pe sistem, lichiditatea este buna", a adaugat oficialul bancii centrale.
In ceea ce priveste efectele situatiei din Grecia asupra Romaniei, analistul Ilie Serbanescu, citat de Gandul, sustine ca "pana sa ne afecteze pe noi o eventuala intrare in incapacitate de plata a statului elen mai intai va cutremura zona euro". Ulterior, este posibil, sustine el, ca sistemul bancar local sa resimta, intr-o oarecare masura, acest soc in sensul in care bancile-mama din Grecia "vor renunta la operatiunile din Romania".
Sursa: Pro TV
Etichete: grecia, fmi, faliment, criza economica, imprumuturi, recesiune, revista presei,
Dată publicare:
27-05-2011 00:04