"Suntem admirabil de nepregatiti". Adoptarea euro in 2015 poate duce Romania in situatia Greciei

Ultima actualizare: 16-09-2012 15:30

Pe drumul catre adoptarea euro nu curge lapte cu miere, ne spun specialistii, iar daca ajungem acolo nepregatiti, riscam sa patim ca si Grecia, Irlanda sau Portugalia. De aceea, tinta oficiala de adoptare a acestei monede in 2015 este prea ambitioasa.

Adoptarea euro in 2015 a fost propusa de cei din Banca Nationala care acum recunosc ca, de fapt, nu suntem deloc gata, dar insista sa totusi mentinem acest obiectiv.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat:
"Cred ca si acum suntem admirabil de nepregatiti. Dar daca nu ne stabilim un reper si nu pornim sa mergem pe urmele acestui reper, oricat am amana. Daca zicem 2017, amanam pregatirile pentru 2017".

Problema este ca preturile vor atinge un nivel "european" inaintea salariilor. "Nivelul general al preturilor din Romania, fata de media UE este in acest moment undeva sub 50%. O sa vedem ca nivelul preturilor va converge catre nivelul preturilor europene", explica Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.

Nu e cazul sa ne grabim spre euro daca economia noastra nu are performantele din vest, avertizeaza finantistii.

Romania poate cere intrarea in zona euro atunci cand va indeplini criteriile oficiale. Planul Guvernului este ca euro sa devina moneda noastra din 2015. Timp de 11 luni leul si euro ar circula in paralel, iar de la 1 decembrie 2015 moneda noastra ar trebui sa dispara din portofele.

Citeste si:

Dintr-o extrema in alta. Caldura nefireasca seaca Dunarea. Autoritatile sunt in alerta

Strivita de un TIR pe trecerea de pietoni - imagini socante suprinse de camerele de supraveghere

VIDEO. Stelistii si dinamovistii au facut haos la Brasov - 9 huligani au fost retinuti

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO