Profetul crizei, Nouriel Roubini: Romania are o revenire lenta a economiei, in forma de U

Ultima actualizare: 15-08-2012 18:35

Nouriel Roubini, profesorul de economie care a prevazut criza, a analizat situatia Romaniei. El spune ca ne revenim la fel ca tarile dezvoltate si nu crede ca vom trece la euro in 2015, iar daca vom continua reformele nu vom fi influentati de Grecia.

Romania are o revenire lenta a economiei, in forma de U, la fel ca statele dezvoltate, desi dupa o recesiune se asteapta o crestere mult mai robusta, in forma de V, afirma economistul Nouriel Roubini.

Faceti reforme in continuare si mentineti austeritatea

Roubini este profesor de economie la Universitatea din New York si a venit la Bucuresti ca invitat la un forum economic. El sustine ca, desi majoritatea tarilor din regiune au o revenire mai consistenta, ele trebuie sa se mentina pe o politica de austeritate fiscala, sa continue reformele structurale si sa finalizeze procesul de privatizare, scrie Mediafax.

Economistul crede ca statele emergente din UE nu vor fi afecatate de situatia din Grecia, chiar si in situatia restructurari datoriilor statului elen, pe care o considera de fapt ca cea mai buna solutie pentru Europa.

BNR face bine ca nu modifica dobanda cheie

In opinia lui Roubini, optiunea BNR de a mentine nemodificata rata dobanzii este cea mai potrivita alegere de politica monetara, intrucat miscari intr-o directie sau alta ar stimula si mai mult capitalurile straine sau ar mari presiunile inflationiste.

Nouriel Roubini incendiaza pietele financiare de la Bucuresti

Nu veti trece la euro in 2015

Romania nu va fi pregatita sa intre in zona euro in 2015, dar nu este nimic rau in a astepta un an sau doi, considera Nouriel Roubini.

"In mod realist, nu cred ca tara va fi capabila sa intre in zona euro in 2015, pentru ca in primul rand s-ar putea sa nu fiti pregatiti. Nu este nimic rau in a mai astepta un an sau doi. In al doilea rand, din cauza a ceea ce s-a intamplat in Grecia exista o rezistenta a actualilor membri, care sunt ingrijorati daca sunteti pregatiti sau nu sa aderati", a spus Roubini.

El a adaugat ca zona euro s-ar putea schimba pana in 2015. Roubini nu exclude posibilitatea ca unele state mai slabe sa nu mai faca parte din zona euro pana in 2015, in conditiile in care unii politicieni mai populari ar putea decide revenirea la fostele monede nationale pentru a castiga competitivitate.

"Este mai bine sa o luati incet. Este mai bine sa fiti siguri, decat sa regretati. Trebuie sa va faceti treaba indiferent daca sunteti afara sau inauntru (zonei euro - n.r.)", a spus economistul american.

Cine este Nouriel Roubini?

Roubini a castigat notorietate in ultimii ani dupa ce a avertizat in 2007 ca va urma o criza a creditelor. Si-a atras titlul de "Doctor Doom" si de profet al crizei, in presa de specialitate, prin felul sau de a previziona anumite evenimente economice.

Citeste și...
Parteneri