18 iulie 2011. Ziua scadentei pentru Grecia. FMI, BCE si UE cauta solutii sa evite falimentul tarii
18 iulie - este ziua in care Apocalipsa financiara poate sa puna capat unei tari. Grecia risca sa intre in faliment, iar acest lucru ar afecta intreaga zona euro. De aceea, FMI, BCE si UE isi pun "mintea la contributie" pentru a scoate tara la liman.
Informatia referitoare la data limita a Greciei a fost lansata de ziarul elen Kathimerini. Jurnalistii greci au scris ca tara lor mai are bani doar pana la 18 iulie, astfel ca, daca nu va fi incheiat un nou acord cu UE si FMI in valoare de 12 miliarde de euro, Grecia va falimenta.
In februarie 2011, delegatiile Uniunii Europene si FMI in Grecia au aprobat deblocarea unei noi transe de imprumut, de 15 miliarde euro, dar oficialii considerau inca de atunci ca progresele erau prea lente si au cerut autoritatilor de la Atena sa accelereze reformele, pentru a respecta programul de sustinere financiara. In afara acestei sume, Grecia a mai primit un ajutor de 38 de miliarde de euro.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Chiar daca Grecia va respecta termenii acordului de finantare pe trei ani, datoria statului va ajunge in 2013 la 158% din PIB, nivel considerat nesustenabil, potrivit analistilor. Comisia Europeana a prognozat in noiembrie ca datoria publica a Greciei va creste in acest an de la 140,2% la 150,2% din PIB si apoi la 156% in 2012.
Reuters: Situatia in care se afla Grecia demonstreaza cat de importante sunt unitatea si bunastarea tuturor statelor UE. O singura tara intrata in colaps afecteaza evolutia financiara a celorlalte. Totul se aseamana cu un joc de domino, iar siguranta monedei euro se afla in capatul piramidei.
“Vindeti-va insulele, greci falimentari, si chiar Acropolele!”. Datoriile Greciei, la 150% din PIB
Intreaga lume economica priveste in aceste zile spre Grecia, iar jocul burselor din UE si SUA a devenit din ce in ce mai nesigur. Se poate spune ca, odata cu aflarea adevarului despre Grecia s-a deschis o adevarata Cutie a Pandorei, care poate readuce in discutie termenul de "recesiune" pentru intreaga Europa.
Moneda care s-a depreciat cu 56%. Oamenii au dat buluc la casele de schimb sa cumpere euro si dolari
Unde se traieste cel mai bine. Top 10 tari cu cea mai buna calitate a vietii. Cum sta Romania
Cancerul financiar a mancat incet dar sigur siguranta Greciei. Din luna mai a anului trecut si pana in prezent, grecii au deveni un fel de "paria" pentru celelalte piete financiare internationale: nimeni nu ii mai imprumuta, si toti isi cer banii inapoi.
Chiar si scandalul din varful FMI a influentat revenirea economica a grecilor, incetinind reformele de austeritate menite sa diminueze impactul negativ al recesiunii.
In timp ce FMI isi doreste o politica mai putin dura fata de Grecia, UE vrea ca masurile de austeritate sa ii determine pe greci sa faca sacrificii mai mari pentru a demonstra ca merita ajutorul financiar din partea tarilor UE.
Ce s-ar intampla daca Grecia si-ar declara falimentul?
“Ipotetic vorbind, daca grecii si-ar declara falimentul maine, tara n-ar mai putea accesa la pietele financiare internationale pentru multi ani, si cei mai importanti creditori ai sai ar - bancile germane - avea probleme enorme – cu consecinte incalculabile pentru pietele financiare. Desi s-a zis ca am iesit din criza economica, sunt de parere ca suntem in continuare in mijlocul unei crize globale. Dorinta de a face bani cu orice pret avem de-a face cu investitori nervosi si agentii de rating a caror concluzii nu sunt intotdeauna reale.
Asa in cazul unui faliment national, cu o restructurare subsecventa a datoriei, am da drumul unui duh din lampa fara sa stim in ce directie va zbura”, a declarat Jean-Claude Juncker, premierul Luxemburgului pentru cotidianul german Der Speigel.
Sursa: Pro TV
Etichete: grecia, fmi, faliment, criza economica, imprumuturi, recesiune, revista presei,
Dată publicare:
25-05-2011 22:58