18 iulie 2011. Ziua scadentei pentru Grecia. FMI, BCE si UE cauta solutii sa evite falimentul tarii

Piese domino

18 iulie - este ziua in care Apocalipsa financiara poate sa puna capat unei tari. Grecia risca sa intre in faliment, iar acest lucru ar afecta intreaga zona euro. De aceea, FMI, BCE si UE isi pun "mintea la contributie" pentru a scoate tara la liman.

Informatia referitoare la data limita a Greciei a fost lansata de ziarul elen Kathimerini. Jurnalistii greci au scris ca tara lor mai are bani doar pana la 18 iulie, astfel ca, daca nu va fi incheiat un nou acord cu UE si FMI in valoare de 12 miliarde de euro, Grecia va falimenta.

In februarie 2011, delegatiile Uniunii Europene si FMI in Grecia au aprobat deblocarea unei noi transe de imprumut, de 15 miliarde euro, dar oficialii considerau inca de atunci ca progresele erau prea lente si au cerut autoritatilor de la Atena sa accelereze reformele, pentru a respecta programul de sustinere financiara. In afara acestei sume, Grecia a mai primit un ajutor de 38 de miliarde de euro.

 Guvernul de la Atena a obtinut in mai 2010 un program de finantare de 110 miliarde de euro din partea Uniunii Europene si a Fondului Monetar International pentru a evita intrarea in faliment, in schimbul unui program drastic de austeritate in curs de aplicare.

Chiar daca Grecia va respecta termenii acordului de finantare pe trei ani, datoria statului va ajunge in 2013 la 158% din PIB, nivel considerat nesustenabil, potrivit analistilor. Comisia Europeana a prognozat in noiembrie ca datoria publica a Greciei va creste in acest an de la 140,2% la 150,2% din PIB si apoi la 156% in 2012.

Citește și
Caii salbatici din padurea Letea
Cruzime dictata de bani. Miza financiara a scandalului de la Letea
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Reuters: Situatia in care se afla Grecia demonstreaza cat de importante sunt unitatea si bunastarea tuturor statelor UE. O singura tara intrata in colaps afecteaza evolutia financiara a celorlalte. Totul se aseamana cu un joc de domino, iar siguranta monedei euro se afla in capatul piramidei.

“Vindeti-va insulele, greci falimentari, si chiar Acropolele!”. Datoriile Greciei, la 150% din PIB

Intreaga lume economica priveste in aceste zile spre Grecia, iar jocul burselor din UE si SUA a devenit din ce in ce mai nesigur. Se poate spune ca, odata cu aflarea adevarului despre Grecia s-a deschis o adevarata Cutie a Pandorei, care poate readuce in discutie termenul de "recesiune" pentru intreaga Europa.

Moneda care s-a depreciat cu 56%. Oamenii au dat buluc la casele de schimb sa cumpere euro si dolari

Unde se traieste cel mai bine. Top 10 tari cu cea mai buna calitate a vietii. Cum sta Romania

Cancerul financiar a mancat incet dar sigur siguranta Greciei. Din luna mai a anului trecut si pana in prezent, grecii au deveni un fel de "paria" pentru celelalte piete financiare internationale: nimeni nu ii mai imprumuta, si toti isi cer banii inapoi.

Chiar si scandalul din varful FMI a influentat revenirea economica a grecilor, incetinind reformele de austeritate menite sa diminueze impactul negativ al recesiunii.

In timp ce FMI isi doreste o politica mai putin dura fata de Grecia, UE vrea ca masurile de austeritate sa ii determine pe greci sa faca sacrificii mai mari pentru a demonstra ca merita ajutorul financiar din partea tarilor UE.

Ce s-ar intampla daca Grecia si-ar declara falimentul?

Ipotetic vorbind, daca grecii si-ar declara falimentul maine, tara n-ar mai putea accesa la pietele financiare internationale pentru multi ani, si cei mai importanti creditori ai sai ar - bancile germane -  avea probleme enorme – cu consecinte incalculabile pentru pietele financiare. Desi s-a zis ca am iesit din criza economica, sunt de parere ca suntem in continuare in mijlocul unei crize globale. Dorinta de a face bani cu orice pret avem de-a face cu investitori nervosi si agentii de rating a caror concluzii nu sunt intotdeauna reale.

Asa in cazul unui faliment national, cu o restructurare subsecventa a datoriei, am da drumul unui duh din lampa fara sa stim in ce directie va zbura”, a declarat Jean-Claude Juncker, premierul Luxemburgului pentru cotidianul german Der Speigel.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Sapte lucruri pe care nu le stiai despre Facebook
Sapte lucruri pe care nu le stiai despre Facebook

Despre Facebook, cea mai populara retea sociala din lume, s-au scris mii de articole si s-a facut chiar un film, insa cei care vor sa afle totul despre retea o pot face citind cartea “The Facebook Effect” a lui David Kirkpatrick.

Cruzime dictata de bani. Miza financiara a scandalului de la Letea
Cruzime dictata de bani. Miza financiara a scandalului de la Letea

Autoritatile si asociatiile pentru protectia animalelor si-au adus reciproc noi acuzatii in cazul cailor salbatici de la Letea, salvati in ultima clipa de abator.

Furtuna penala in paradisul coruptiei. Furturi de milioane de euro,
Furtuna penala in paradisul coruptiei. Furturi de milioane de euro, "autorizate"

Dupa descinderile de la punctele de frontiera terestre, procurorii anticoruptie au ajuns ieri si in Portul Constanta, dupa ce SRI si DNA au cercetat timp de mai multe luni schema de fraudare a statului cu marfuri aduse din China si Hong Kong.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.