FMI lanseaza un nou avertisment. Pericolul declansarii unei noi crize nu a trecut.
Fondul Monetar International indeamna comunitatea financiara sa nu "adoarma" din nou si sa fie foarte atenta la evolutiile economiei si practicile bancare. Un studiu realizat de FMI arata ca pericolul declansarii unei noi crize nu a trecut.
Fondul Monetar International, adica exact acea institutie care a recunoscut faptul ca a fost incapabila sa anticipeze la timp criza mondiala, vine acum cu niste previziuni sumbre, numai bune sa alimenteze tensiunile din tarile cu probleme.
Alegeri 2024
19:32
Alegeri prezidențiale 2024. PSD a cheltuit cei mai mulți bani: peste 55 de milioane de lei. PNL: ”doar” 18 milioane
17:01
Surpriză. Ce partid are cel mai tânăr parlamentar, după alegerile din 1 decembrie. Nu este Partidul Oamenilor Tineri
14:23
AEP a publicat cheltuielile electorale ale candidaților la prezidențiale. „Călin Georgescu - zero lei”
13:46
Călin Georgescu a dat în judecată statul pentru că a desecretizat documentele care au dus la anularea alegerilor
Ce-i drept, nu este vorba despre un raport oficial al FMI, ci doar de cateva note informative si analize, realizate de oficialii acestei institutii, care nu vor, insa, sa fie asociati cu pozitia oficiala a Fondului. Scopul acestui raport, dupa cum se mentioneaza si in documentul publicat pe blogul FMI, este de a provoca discutii si dezbateri pe marginea subiectului.
"Folclorul este ciuruit de povesti in care un singur erou se lupta cu un titan: David si Goliat, Heracles si Atlas, Jack si vrejul de fasole - ca sa numim doar cativa dintre acestia. Institutiile financiare, care sunt considerate prea importante ca sa pice, au devenit si mai mari ca pana acum, mult mai complexe, de la declansarea crizei globale. Nu trebuie sa privim mai departe de exemplul bancii Lehman Brothers ca sa intelegem cum caderea unei singure institutii financiare poate ameninta un sistem financiar global si poate provoca efecte devastatoare in economia tututor tarilor" - scriu, pe blogul FMI, Aditya Narain si İnci Ötker-Robe, doi reprezentanti ai Fondului Monetar International.
Cei doi oficiali au realizat un studiu, in care analizeaza situatia actuala a economiei mondiale, iar rezultatele nu sunt deloc satisfacatoare. Ei sustin ca problema institutiilor financiare "prea mari ca sa fie lasate sa cada", care au cauzat la inceputul crizei falimentul unui mare numar de banci interdependente, nu numai ca nu a fost rezolvata, ci s-a agravat de la inceputul crizei pana in prezent.
Cei doi experti afirma ca, pentru a se putea evita o eventuala viitoare catastrofa financiara, este nevoie de implementarea unui set nou de masuri, sustinut in aceeasi masura si de regulile care au fost impuse tututor bancilor din lume, prin programul cunoscut sub numele de Basel III. Regulile elementare la care se refera reprezentantii Fondului sunt:
-► bancile sa dispuna de lichiditati mai mari, sub forma de rezerve
-► supraveghere intensiva a sistemului, de catre institutiile fincaciare
-► transparenta imbunatatita
-► rezolutii eficienta la nivel national si international
Profetul crizei, Nouriel Roubini: Romania are o revenire lenta a economiei, in forma de U
Istoria crizei economice in imagini. Cand au fost primele semnale si cum stam in prezent. FOTO
18 iulie 2011. Ziua scadentei pentru Grecia. FMI, BCE si UE cauta solutii sa evite falimentul tarii