General în rezervă din SUA: „Ucraina va elibera Crimeea până în vară și va câștiga astfel războiul cu Rusia”

×
Codul embed a fost copiat

„Ucraina va elibera Crimeea până în vară și va câștiga astfel războiul cu Rusia”. Este previziunea generalului în rezervă Ben Hodges, fost comandant al trupelor aliate din Europa.

Până atunci, „Putin va continua atacurile asupra civililor nevinovați și a infrastructurii vitale”, mai spune acesta într-un interviu pentru Știrile PRO TV, realizat Cosmin Stan. Acelasi general este de părere ca rușii nu vor îndrăzni să atace vreo țară NATO.

Cât de mare este riscul ca Rusia să atace o țară NATO?

Nici măcar nu pot să-mi imaginez că ar face așa ceva. Adică asta ar garanta nu doar pierderea definitivă a Ucrainei, dar distrugerea substanțială a propriei armate. Am văzut deja cât de slab pregătiți sunt.

Dar atunci credeți că NATO face suficient pentru a descuraja Rusia?

Niciodată nu e suficient. Mă întrebi acum dacă cinci mii de militari sunt de ajuns și dacă NATO face suficient? Ei bine, niciodată nu e suficient. Dar, de fapt, asta înseamnă descurajare, să continui să te antrenezi, să fii pregătit, atât la nivel de comandă NATO, cât și la nivel local în Europa și SUA. Există întotdeauna o evaluare constantă a capabilităților: ceea ce avem este suficient pentru a transmite inamicului să nu atace, să nu facă o greșeală imensă? Asta înseamnă descurajare! Să ai logistică suficientă, muniție suficientă, combustibil, infrastructură care să îți permită să te miști rapid, apărare antiaeriană, exerciții și pregătire suficientă până greșești pentru a descoperi astfel care îți sunt slăbiciunile și apoi să lucrezi ca să le depășești. Toate astea se întâmplă fără oprire așa că nu există un număr magic pe care trebuie să-l atingi ca să spui că ești în siguranță!

Ucraina a obținut acum un moment extrem de important, ireversebil. Nu mai există cale de întoarcere. Cred că în următoarele două luni vom vedea lupte grele așa că e prea devreme să sărbătorim victoria. Rușii vor lansa în continuare atacuri cu rachete asupra obiectivelor civile, dar cu toate astea cred că în februarie, probabil, forțele ucrainene vor fi în poziția să înceapă eliberarea Crimeei ceea ce va dura câteva luni și, de asemenea, mai cred că până la sfârșitul verii, prin august, trupele rusești vor fi forțate să plece.

Citește și
explozie rusia
Explozii la două aerodromuri militare din Rusia, mai multe bombardiere strategice au fost avariate | Video
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Pur și simplu, cred că ucrainenii vor fi mai buni. Sunt mai bine pregătiți, mai bine organizați pentru lupta pe timp de iarnă și să nu uităm că soldații ăștia ruși care se află acum în Donbass, în Luhansk și toate teritoriile ocupate, ei nu se află pe pământul natal, ei nu își apără pământul natal, nu apără Rusia așa că eu cred că dorința de a lupta mai ales în condiții grele, fiind acum loviți și de forțele ucrainene, nu va putea fi susținută.

Vedeți așadar sfârșitul războiului până la vară?

Da, dar partea principală ar fi, bineînțeles, eliberarea Crimeei. Cum va arăta asta, cum se va întâmpla? Încerc să-mi imaginez cum ar putea fi.

Ar putea fi, până la urmă, un acord cu Rusia prin care recunoaște că Crimeea este teritoriu ucrainean suveran însă ar putea urma și o perioadă de tranziție, bineînțeles, prin care bazinul marinei militare Sevastopol să fie predat ucrainenilor de-abia în câțiva ani. Nu știu, n-am nicio idee acum și n-am niciun amestec în asta, dar ceea ce știu și sunt convins este că nu va putea fi niciodată pace și securitate pentru Ucraina câtă vreme Rusia controlează Crimeea.

Care credeți că va fi următoarea mișcare a lui Putin în aceste condiții?

Cred că va continua să lanseze rachete asupra civililor nevinovați, va încerca să distrugă rețeaua de electricitate în orașele ucrainene pentru a le face de nelocuit acum pe timpul iernii doar cu scopul de a-i alunga pe oameni spre vestul Europei ca refugiați, de a pune presiune pe capitalele europene în speranța că acestea, la rândul lor, vor pune presiune pe Kiev. Una peste alta, scopul Kremlinului este de a ne face pe noi occidentalii să ne pierdem dorința de a mai sprijini Kiev-ul.

Dar mai vedeți amenințarea nucleară ca o amenințare viitoare în contextul războiului?

Sigur, o iau în serios! Putin are mii de astfel de arme și nu-i pasă câți oameni nevinovați ucide. Dar cred că Statul Major al armatei și oamenii din jurul lui Putin, în primul rând, îl cred pe președintele Biden când a spus că ar fi consecințe catastrofale. Chiar cred că și ei cred asta și sunt conștienți că nu e o linie roșie care să poată fi sărită.

În al doilea rând, chiar dacă s-ar gândi că ar putea-o face oricum, nu ar obține niciun avantaj. Folosirea unei arme nucleare tactice, să spunem, nu va schimba situația generală de pe front, așa că de ce ar face asta știind consecințele care ar putea apărea, nu ar avea niciun beneficiu, tocmai de aceea ma îndoiesc că o vor folosi.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Putin a condus un autoturism pe podul restaurat care leagă Crimeea de Rusia | Video
Putin a condus un autoturism pe podul restaurat care leagă Crimeea de Rusia | Video

Președintele rus Vladimir Putin a vizitat Podul Crimeei, iar viceprim-ministrul Marat Khusnullin i-a raportat despre lucrările de reparație, scrie publicația de propagandă Ria Novosti.

Explozii la două aerodromuri militare din Rusia, mai multe bombardiere strategice au fost avariate | Video
Explozii la două aerodromuri militare din Rusia, mai multe bombardiere strategice au fost avariate | Video

Cel puțin trei persoane au murit în explozii la două aerodromuri militare din Rusia, potrivit rapoartelor, scrie SkyNews. 

Recomandări
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”

După ce liderii PSD și PNL i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate, medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al celor două partide la primăria Capitalei, a anunțat ieri că mandatul său este pe masa coaliției.

Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit
Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit

Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5 a fost raportat vineri noapte, la ora 23:59:32, ora locală a României.

 

Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington

Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia anonimatului, scrie AFP.