Fukushima moare. Ultimele ore ale centralei nucleare
Centrala nucleara de la Fukushima, care tine in suspans o lume intreaga, pare a-si "trai" ultimele ore de viata. Autoritatile, expertii, guvernele si chiar Japonia insasi - cu totii spun ca situatia este "apocaliptica". Acest cosmar nu pare ca se va opri.
Explozii, topirea partiala a miezului, incendii, eliberare de particule radioactive in atmosfera. Acesta este peisajul ultimelor zile la Fukushima.
Cele 6 reactoare care formeaza centrala japoneza au probleme grave si situatia tinde spre o catastrofa. Ceea ce multi au incercat sa limiteze, incepe sa scape de sub control. Situatia reactoarelor este una de cosmar, iar o lume intreaga se teme ca s-ar putea confrunta cu o catastrofa similara celei de la Cernobil, din 1986.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cernobilul, cosmarul reactivat dupa explozia de la Fukushima
Orasul unde vezi moartea cu ochii: Cernobil, la 25 de ani dupa tragedie
De altfel, purtatorul de cuvant al Guvernului francez, Francois Baroin, citat de AFP, a afirmat ca, "in cel mai grav dintre scenarii", dupa accidentul nuclear din Japonia, catastrofa ar putea avea "un impact superior celei de la Cernobil".
Rugat sa comenteze declaratiile ministrului Ecologiei, Nathalie Kosciusko-Morizet, care a afirmat ca "scenariul cel mai grav este posibil si chiar probabil", Baroin a afirmat ca ministrul a "evocat efectiv (in timpul Consiliului de Ministri) situatia, evolutia sa incepand de vineri, dificultatile autoritatilor japoneze in obtinerea unei raciri rapide a diferitelor reactoare".
Soarta lumii in mainile a 50 de oameni: eroii de la Fukushima
Centrala de la Fukushima nu va mai rezista mult timp, dar sfarsitul ei poate dezlantui teroarea nucleara in Japonia, scrie El Mundo.
Primul reactor a explodat dupa ce nu s-a reusit racirea sa. Al doilea este si mai afectat de evenimentele produse pentru ca a luat foc, a si explodat, iar peretii au fost distrusi pentru a putea fi racit cu apa din ocean. In acest moment nu exista niciun sistem de racire in functiune.
Reactoarele 5 si 6, de asemenea, se confrunta cu probleme de racire, iar temperatura din interior a crescut considerabil.
Cele mai periculoase sunt acum reactoarele 3 si 4. Primul dintre ele, afectat de o explozie, luni, are probleme serioase de racire. Nucleul s-a topit partial si sistemul de retentie este grav avariat. De aici au fost eliminate in atmosfera particule radioactive.
Discursul Imparatului. Japonia isi numara mortii
La randul sau, reactorul 4, care este in stare "critica", ieri au fost doua incendii, iar compartimentul in care era stocat combustibilul de racire este acum gol.
Luand in considerare toata aceasta situatie, guvernul de la Tokyo a ordonat companiei sa injecteze apa in miezul nuclear "cat mai curand posibil pentru a evita un dezastru major."
Flacarile din reactorul 4 au fost repede eliminate dar o explozie puternica a provocat doua gauri de 8 metri patrati in pe peretele exterior al cladirii acestuia.
Pe scurt, se estimeaza ca 70% din miezul nuclear a fost deteriorat, dintre care 33% din pagube sunt in reactorul 2.
Masurile luate de Guvern pana in prezent au inclus evacuarea cetatenilor pe o raza de 20 kilometri si stabilirea unei zone de interzicere a zborurilor pe o raza de 30 kilometri. In plus, locuitorii din regiunea Fukushima au fost sfatuiti sa stea in casa si sa nu iasa pe strada.
Fantoma Cernobilului bantuie Japonia. Ce vor face oamenii?
Deficitul de energie de dupa cutremur a fortat autoritatile sa intrerupa consumul de curent in anumite momente ale zilei.
Agentia japoneza de securitate nucleara nu are un sistem de masurare care sa functioneze la capacitate completa, pentru ca multe dintre punctele sale nu au curent electric si nu transmit date.
Moarte in chinuri. Care este nivelul la care radiatiile devin ucigatoare
FOTO uluitoare! Cutremurul si tsunamiul din Japonia surprinse din spatiu
Criza nucleara a fost adancita prin dezinformare
Japonia a fost acuzata de nenumarati specialisti si in mod vehement de Franta ca ar ascunde realitatea. Informatiile prezentate nu oglindeau deloc situatia din teren, iar oficialii niponi se pare ca au "coafat" stirile astfel incat sa para ca detin controlul situatiei.
In cele din urma premierul a iesit public si a declarat ca tara sa nu este in stare sa faca fata acestei crize, iar in acest moment Japonia este pregatita sa ceara cooperarea armatei americane pentru a preveni o catastrofa nucleara.
Opt nave militare americane, intre care portavionul USS Ronald Reagan si escorta sa, participa deja la operatiuni de salvare in nord-estul Japoniei.
Pe de alta parte, particulele de radiatii eliberate in atmosfera dupa exploziile repetate de la reactoarele centralui Fukushima, au fost considerate nepericuloase de catre autoritatile japoneze. Cu toate acestea, Autoritatea de aviatie mondiala a dat un aviz catre toate companiile care au zboruri in zona sa ia in considerare nivelul de radiatii crescut.
Pana acum doar o companie mare a redirectionat toate zborurile de pe aeroportul din Tokyo, restul inca opereaza acolo.
Sursa: Pro TV
Etichete: accident nuclear, alerta nucleara, fukushima,
Dată publicare:
16-03-2011 11:20