Tragedia din Japonia, pas cu pas. Citeste cronologia evenimentelor
Bazinul de stocare al reactorului 4 al centralei nucleare Fukushima nu mai contine apa, ceea ce are ca efect niveluri "extrem de ridicate" ale radiatiilor, a declarat miercuri presedintele Autoritatii americane pentru reglementare nucleara (NRC).
Cele mai distrugatoare tsunami care au lovit omenirea. VIDEO
VEZI aici momentul exploziei de la centrala nucleara Fukushima
In Japonia dupa tsunami: "Oras cu 10.000 de locuitori, niciun semn de viata"
Miercuri, 16 martie
"In plus fata de cele trei trei reactoare care erau in functiune in momentul incidentului, cel de-al patrulea reactor constituie, de asemenea, de acum, un motiv de ingrijorare. Acest reactor nu era in functiune in momentul cutremurului", a declarat presedintele NRC, Gregory Jaczko, in cadrul unei audieri in Congres. "Credem ca a fost o explozie de hidrogen la nivelul acestui reactor", a explicat el.
20.15 Directorul general al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), Yukiya Amano, a anuntat miercuri ca vrea sa se deplaseze in Japonia chiar joi daca este posibil, pentru a se informa direct in legatura cu criza nucleara si a vedea cum poate AIEA sa ajute, transmite AFP.
20.00 MAE a precizat, miercuri seara, ca numarul solicitarilor de asistenta consulara si informatii primite de Ambasada de la Tokyo si de Departamentul Consular a ajuns la 132, iar o parte din personalul ambasadei, preponderent feminin, va reveni temporar in Romania.
19.00 Numarul locuitorilor din Ishinomaki disparuti dupa cutremurul de vineri urmat de un tsunami devastator se ridica la 10.000, a declarat primarul orasului. Asta
17.17 Comisarul european pentru energie, Guenther Oettinger, a declarat in fata Parlamentului European ca in urmatoarele ore ar putea urma alte catastrofe care sa puna in pericol japonezii.
13:31 Operatiunile de salvare a sinistratilor sunt ingreunate de temperaturile scazute si de ninsorile abatute asupra nord-estului Japoniei. Meteorologii atentioneaza ca maine se va raci si mai tare. 80.000 de politisti, militari si salvatori sunt impiedicati de conditiile meteo deloc favorabile sa-i caute pe supravietuitori.
500.000 de persoane ramase fara adapost dupa ce locuintele lor au fost rase de pe suprafata pamantului de furia naturii, tremura acum de frig.
12:55 Imparatul Akihito a tinut un discurs in timpul diminetii in care si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu criza continua de la centrala nucleara Fukushima.
Este primul discurs public pe care il sustine imparatul Japoniei de vineri, atunci cand tara a fost cutremurata de un seism puternic de 9 pe scara Richter, urmat de un tsunami devastator.
Aceste discursuri publice, tinute de imparat, sunt foarte rare. Acesta a spus ca este "profund ingrijorat" si descrie catastrofa ca avand o "gravitate fara precedent".
Imparatul a adus, de asemenea, condoleante victimelor dezastrului si i-a indemnat pe oameni sa nu isi piarda speranta. "Ma rog pentru siguranta a cat mai multor oameni".
11:13 Secretarul-sef al guvernului japonez, Yukio Edano, a afrirmat, din nou, ca nu exista niciun risc imediat asupra sanatatii in jurul centralei nucleare de la Fukushima.
11:11 NHK TV: Armata a renuntat la planul de a imprastia apa deasupra centralei nucleare de la Fukushima.
10:20 NHK TV transmite ca un elicopter va survola reactorul trei de la Fukushima si va imprastia apa deasupra acestuia. Elicopterul nu poate sta mult timp deasupra centralei. Exista un risc ridicat ca pilotii sa fie iradiati.
10:15 Recapitulare: Personalul centralei s-a intors la lucru dupa ce o crestere brusca a nivelului de radiatii i-a determinat sa paraseasca incinta centralei Fukushima, cu cateva ore in urma. Inainte de evacuare, un incendiu a izbucnit la reactorul 4, pentru a doua oara in doua zile, iar, deasupra reactorului 3, a putut fi vazut fum.
09:51 Numarul mortilor confirmate a ajuns la 3.771, informeaza televiziunea de stat japoneza NHK. Aproape 8.000 sunt dati disparuti.
09:40 Numarul total al mortilor si disparutilor a ajuns acum la mai mult de 11.000, informeaza televiziunea NHK. Este prima data dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial cand au murit atat de multi oameni in Japonia, in urma unui dezastru natural.
08:40 Reprezentantii TEPCO citati de CNN: Muncitorii centralei nucleare de la Fukushima se intorc la unitate dupa ce au fost evacuati in urma cu cateva ore. Acestia au fost evacuati dupa ce nivelul radiatiilor a crescut.
Soarta lumii in mainile a 50 de oameni: eroii de la Fukushima
06:16 Desi, ulterior, nivelul de radioactivitate a mai scazut, autoritatile le-au cerut oamenilor care se mai afla pe o raza de 20-30 de kilometri in jurul centralei sa paraseasca zona sau sa ramana inchisi in case. Teama nu dispare nici cand treci dincolo de zona de siguranta din jurul centralei Fukushima, care a devenit si zona de excludere aeriana.
Japonezii se tem, dar nicaieri nu vezi scene de panica.
Oamenii se aliniaza in locurile special amenajate unde se masoara nivelul de radiatii si isi asteapta rabdatori randul. Multi au copii in brate. N-au uitat nici animalele de casa.
Chiar daca nu la niveluri ucigase, elemente radioactive au ajuns in aer dupa defectarea sistemelor de racire la centrala de la Fukushima. Iar guvernele din toata lumea, la presiunea opiniei publice, sunt nevoite sa reconsidere masurile de siguranta nucleara. Inclusiv administratia Obama.
06:10 Apa pompata din mare este turnata peste reactoarele 1, 2 si 3 pentru a raci miezul fierbinte al reactoarelor. Autoritatile au declarat ca este o lupta foarte mare pentru a reduce temperatura si in reactoarele 5 si 6.
06:00 Un nou cutremur a avut loc in arhipelag. Seismul de 6 pe scara Richter s-a resimtit in Tokyo si a zguduit din temelii cladirile deja afectate de cutremurul de vineri.
05:40 A inceput sa ninga in Japonia, iar autoritatile se tem ca zapada care atinge solul este radioactiva.
05:00 Potrivit agentiei nucleare, muncitorilor care lucreaza la centrala Fukushima li s-a spus sa plece, deoarece nivelul radiatiilor este in continua crestere.
04:00 Potrivit Reuters, care citeaza o televiziune japoneza, se observa fum alb iesind din reactorul 3 Daiichi al centralei Fukushima. TEPCO a declarat ca acest fum este rezultatul supraincalzirii baii de combustibili a centralei.
03:10 Operatorul Electrica Tokyo a declarat ca se ia in considerare folosirea unui elicopter pentru a se asigura ca nu mai izbucnesc noi focuri la reactoarele centralei. Cei doi muncitori care au fost dati disparuti, inca nu au fost gasiti, la o zi de la explozia reactorului patru al centralei.
00:11 Potrivit CNN, Japonia este unica tara din lume care s-a confruntat in acelasi timp cu seism, tsunami si dezastru nuclear, la distanta de numai cateva zile.
00:03 Potrivit CNBS, autoritatile incearca cu disperare sa raceasca miezul reactoarelor, pompand apa din mare.
Marti, 15 martie
22:13 - Valurile seismice care au lovit nord-estul Japoniei vineri apar intr-o regiune o data la 1.000 de ani, spune seismologul britanic Roger Musson, citat de BBC. Dr. Roger Musson a mai spus ca tsunami similare celor care au lovit nord-estul Japoniei au mai lovit coasta Sendai, in anul 869 dupa Hristos.
21:17 - Corespondentul BBC la Tokyo, Chris Hogg, relateaza ca situatia de la reactorul numarul 4 al centralei nucleare de la Fukushima 1 este ingrijoratoare. Specialistii se tem ca nivelul apei de racire este inca prea scazut, ceea ce inseamna ca substante radioactive se raspandesc in atmosfera.
21:11 - Directorul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), Yukiya Amano, a anuntat ca este posibil ca miezul reactorului 2, dintre cele 6 ale centralei Fukushima 1, sa fi fost usor avariat, relateaza AFP.
18:58 Compania de electricitate japoneza TEPCO, care exploateaza centrala Fukushima 1, a anuntat marti ca vrea sa verse apa, cu ajutorul unui elicopter, intr-un bazin al reactorului 4, pentru a raci combustibilul nuclear folosit, transmite AFP.
Autoritatile anunta ca nivelul radiatiilor a atins cote catastrofale in miezul reactorului 2, dupa explozia de la Fukushima. Oficialii au admis ca radiatiile ar putea afecta chiar si capitala, Tokyo.
17:10
Inca 15 persoane din apropierea centralei Fukushima au fost expuse radiatiilor, a confirmat agentia care se ocupa cu gestionarea dezastrelor in Japonia.
15:50
Un cutremur puternic, cu magnitudinea 6, s-a produs marti la sud-vest de Tokyo, unde imobilele s-au clatinat.
Epicentrul seismului a fost localizat in prefectura Shizuoka, la aproximativ 120 de kilometri sud-vest de capitala, si in apropierea muntelui Fuji, zona in care cutremurele au fost cel mai puternic resimtite, potrivit Agentiei de meteorologie japoneze.
Hipocentrul cutremurului a fost localizat la numai zece kilometri adancime, a precizat agentia.
15:00
Premierul Japoniei, Yukio Edan, a declarat in cea mai recenta conferina de presa ca "radioactivitatea este acum la niveluri scazute in jurul centralei afectate de cutremurul de vineri".
Dupa care a adaugat: “Am inregistrat niveluri de 10.000 mSv (microsieverti) pe ora intr-unul dintre reactoare, dar azui la amiaza nivelul era de 1.300 mSv pe ora si continua sa scada.”
Potrivit Asociatiei Nucleare Mondiale, “expunerea la 100,000 mSv poate provoca cancer in termen de un an".
Sv (sievert) - este unitatea de masura a dozei efective a radiatiilor ionizate.
Franta acuza Japonia ca minimizeaza intentionat alerta nucleara
13:10
Agentia meteorologica a Natiunilor Unite (WMO) anunta ca in acest moment curentii atmosferici disperseaza orice posibile particule radioactive prezente in aer, deasupra centralei de la Fukushima. Vantul bate dinspre uscat spre ocean, asa ca nu exista pericol deocamdata, scrie Reuters.
Soarta lumii in mana a 50 de oameni: eroii de la Fukushima
12:00
Nivelul de radioactivitate a scazut la centrala japoneza Fukushima, a declarat marti purtatorul de cuvant al Guvernului pentru presa.
Un nivel care ar putea prezenta pericol pentru sanatate a fost atins marti dimineata, dar a scazut, intre timp.
Aceste variatii sugereaza ca radioactivitatea provine de la particulele de materiale radioactive expulzate in explozia de luni, la o cladire a reactorului 3 al centralei Fukushima, si nu de la o scurgere continua de substante radioactive, a precizat Yukio Edano.
Centrala Fukushima 1, care are 6 reactoare, se afla la 250 de kilometri nord-est de capitala japoneza, Tokyo.
11:00
Nivelul de radioactivitate a scazut marti dupa-amiaza la Tokyo, dupa ce crescuse peste limita normala din cauza emanatiilor de la centrala Fukushima, a anuntat municipalitatea, citata de AFP.
Nivelul "aproape a revenit la normal. Dar noi trebuie sa continuam sa il supraveghem atent", a declarat un oficial, Keiichi Nakaya. Acesta a scazut la o medie de 0,075 microsievert pe ora la pranz.
10:20
Substante radioactive au fost eliberate direct in atmosfera, in urma incendiului de la reactorul 4 al centralei nucleare Fukushima 1, a confirmat Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA).
"Bazinul de combustibil folosit al reactorului 4 al centralei Fukushima Daiichi (1) a luat foc si erau eliberate, direct in atmosfera, emisii radioactive", a adaugat Agentia ONU intr-un comunicat.
Incendiul de la reactorul 4 este "aparent stins", au anuntat marti mai multe publicatii japoneze.
"La fata locului au fost semnalate niveluri (de radioactivitate) de pana la 400 de milisievert pe ora", a adaugat AIEA.
Observatiile medicale arata ca, incepand de la un nivel de 100 de milisievert ajuns in corpul uman, se inregistreaza o cresetere a numarului cancerelor.
07:00 Retrospectiva: Vestile din Japonia sunt din ce in ce mai proaste. Milioane de oameni sunt terorizati, dupa ce luni noapte a avut loc a treia explozie, de data aceasta la reactorul 2 de la centrala nucleara de la Fukushima. Asta dupa ce, in cursul zilei de luni, s-au produs doua explozii la nivelul reactorului 3 al centralei nucleare Fukushima 1. Japonia a cerut oficial asistenta din partea Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) si a SUA.
Autoritatile au anuntat ca, dupa deflagratia de luni noaptea, nivelul de radioactivitate din regiune a depasit limitele normale. La putin timp dupa aceea, a izbucnit si un incendiu la reactorul 4, care a fost stins intre timp.
Oficialii niponi le-au cerut celor care locuiesc pe o raza de 30 de kilometri in jurul centralei sa se baricadeze in case, ca sa nu se expuna radiatiilor.
Acestea au atins valori si de cateva sute de ori mai mari decat cele admise in apropierea celor patru reactoare cu probleme.
Explozia de luni noapte a avariat, se pare, cladirea care izoleaza reactorul 2 al centralei din Fukushima. La fel si bazinul de condensare, adica partea de jos a vasului de izolare, care asigura racirea reactorului si controlul presiunii din interiorul camerei.
Autoritatile au anuntat ca invelisul reactorului 2 nu pare sa fi fost strapuns si se incearca ridicarea nivelului apei pentru a acoperi barele de combustibil.
Nivelul radiatiilor a fost de opt ori mai mare decat cel la care ar fi expus in mod normal o persoana, de-a lungul unui an.
Toti angajatii de acolo au fost evacuati de urgenta. Cu exceptia celor care controleaza procesul de pompare a apei de mare. Acestia au ramas pe loc, sperand ca vor reusi sa raceasca reactorul.
In urma topirii se degaja o cantitate uriasa de vapori, continand si elemente radioactive, iar presiunea creste periculos, amenintand sa distruga incinta unde se afla miezul reactorului.
La doar cateva ore, autoritatile au anuntat ca si reactorul 4 al centralei are probleme. Acolo s-a declansat un incendiu, iar nivelul radiatiilor a crescut "considerabil", punand in pericol sanatatea oricarei persoane aflate pe o raza de 30 de kilometri din jur.
Alerta din Japonia a starnit ingrijorare privind o posibila contaminare radioactiva peste tot in lume. Guvernele europene incep sa se gandeasca serios la masurile de siguranta pentru centralele lor.
"In Japonia, energia electrica de la centrala nucleara a fost intrerupta din cauza cutremurului si acesta a fost inceputul dezastrului la care suntem martori acum. Ceva asemanator se poate intampla de exemplu in tari ca Bulgaria, Romania, Elvetia, Slovenia, Franta sau Germania", a spus Jan Haverkamp, specialist Greenpeace pe probleme de energie nucleara.
Mai mult, specialistul a comparat vulnerabilitatea nucleara a Japoniei cu cea a Romaniei, in cazul producerii unui cutremur: "Una dintre tarile care ar trebui sa ne ingrijoreze destul de tare este Romania, unde a fost amplasata o centrala nucleara intr-o zona amenintata de intalnirea a trei placi tectonice continentale. Daca acolo ar avea loc vreun dezastru, atunci lucrurile ar semana foarte tare cu ceea ce vedem acum in Japonia".
Germania a fost prima tara care a trecut la actiune: "Am suspendat decizia decenta de a prelungi durata de functionare pentru centralele nucleare invechite", a spus Angela Merkel, cancelarul Germaniei.
Si Elvetia a suspendat procesul de aprobare a trei noi centrale nucleare, pentru a reanaliza standardele de siguranta.
In Europa exista 195 de centrale nucleare operationale si alte 19 sunt in constructie.
Luni, 14 martie
22:15 Nivelul apei in reactorul 2 al centralei nucleare Fukushima 1 a scazut din nou, ceea ce impiedica racirea barelor de combustibil. Compania ce detine centrala explicase ca a reusit sa injecteze apa de mare si sa scufunde la jumatate barele de combustibil nuclear. Nivelul apei, care serveste la racire, a coborat din nou din cauza evaporarii provocate de cresterea temperaturii, a explicat un expert.
20:10 Japonia a cerut oficial Statelor Unite ajutor in eforturile de asigurare a racirii mai multor reactoare nucleare, a anunţat autoritatea americana de reglementare in domeniul nuclear NRC. Este vorba de asistenta tehnica.
19:25 Japonia a cerut oficial Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) sa trimita la Tokyo echipe de experti.
18:00 Autoritatile au inceput sa distribuie doze de iod catre centrele de evacuari, ca o masura de precautie. Aproximativ 185.000 de persoane au fost deja evacuate din zonele vizate de o eventuala contaminare. Iodul este folosit ca protectie impotriva aparitiei cancerului tiroidian, in cazul expunerii la radioactivitate.
16:50 Guvernul nipon anunta ca nivelul radiatiilor in zona centralei nucleare Fukushima 1 este "suportabil pentru oameni" si ca nivelul apei la reactorul numarul 2 al centralei a fost crescut la doi metri. Specialistii sunt increzatori ca nu este posibila o explozie acolo.
16:00 Mai multe ambasade si companii din Franta, Olanda, Germania, Austria, Ungaria, Finlanda si Luxemburg le-au recomandat cetatenilor si angajatilor sa evacueze regiunea Tokyo. Americanii si-au sfatuit compatriotii din Japonia sa urmeze instructiunile autoritatilor.
13:00 Compania Tokyo Electric Power a anuntat ca va incepe intreruperea pe rand a energiei electrice in mai multe regiuni ale Japoniei. Penele vor dura intre trei si sase ore si au ca scop economisirea rezervelor.
09:11 Nivelul radioactivitatii la centrala nucleara Onagawa din Japonia a revenit la normal, dupa decretarea duminica a starii de urgenta, a anuntat Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA), citata de AFP.
"Autoritatile japoneze au informat AIEA ca nivelul de radioactivitate in zona centralei nucleare Onagawa a revenit la normal", precizeaza AIEA, intr-un comunicat.
Nivelul crescut de radioactivitate constatat anterior la Onagawa determinase autoritatile sa declare stare de urgenta.
08:47 Sistemul de racire al reactorul numarul 2 al centralei Fukushima este "in pana", a anuntat luni compania Tokyo Electric Power (TEPCO), citata de agentia de presa Jiji, relateaza AFP.
08:00 7 persoane date disparute dupa exploziile produse luni in cladirea reactorului 3 al centralei nucleare Fukushima 1 au fost gasite, iar 6 dintre ele sunt ranite, transmite agentia Jiji, precizand ca in total au fost ranite noua persoane, scrie AFP.
07:30 Potrivit surselor citate de BBC, in urma exploziei de la reactorul 3 au fost cel putin 6 raniti. De cealalta parte, postul american de televiziune CNN scrie ca bilantul celor raniti ar fi de 6 persoane. Niciun oficial nu a confirmat insa cifrele.
07:00 Purtatorul de cuvant al Guvernului japonez, Yukio Edano, a confirmat ulterior aceste informatii si a adaugat ca posibilitatea unei importante scurgeri radioactive este "scazuta". "Potrivit Agentiei pentru siguranta nucleara, desi acoperisul cladirii a fost spulberat, incinta care adaposteste reactorul nu a fost afectata", a detaliat, la randul sau, postul public de televiziune NHK. Agentia japoneza pentru siguranta nucleara a explicat de altfel ca aceste explozii au fost provocate de hidrogen. O explozie similara a avut loc sambata la reactorul numarul 1 al centralei.
06:00 BBC: O a doua explozie s-a produs la centrala nucleara Fukushima 1 din Japonia, care a fost afectata de cutremurul de vineri. Oficialii spun ca centrala a rezistrat exploziei. Deflagratia s-a produs la o zi dupa ce o prima explozie, la reactorul ,1 a pus pe jar autoritatile. Agentia pentru siguranta nucleara a declarat ca explozia a fost cauzata de o acumulare de hidrogen. Oficiali guvernamentali au declarat ca miezul reactorului 3 este inca intact si ca nu exista risc de contaminare radioactiva.
Duminica, 13 martie
19:48 - Sistemul de pompare al centralei japoneze Tokai reuseste sa asigure scaderea temperaturii in reactor, desi una dintre pompe a fost oprita, a anuntat operatorul centralei aflate la 120 de kilometri nord-est de Tokyo, citat de AFP
17:58 Recapitulare: Premierul Japoniei, Naoto Kan, a declarat ca tara sa se confrunta cu cea mai grava criza dupa al II-lea Razboi Mondial, la doua zile dupa seism si tsunami, afirmand ca situatia la centrala nucleara Fukushima 1 ramane grava. Vesti ingrijoratoare vin in continuare din Japonia. Starea de alerta nucleara se mentine, dupa ce autoritatile au anuntat ca si un al doilea reactor al centralei nucleare Fukushima a fost avariat.
Specialistii lucreaza la foc continuu ca sa previna o noua explozie, iar guvernul ia masuri extraordinare. A anuntat ca de luni va intrerupe temporar alimentarea cu electricitate in anumite regiuni, pentru a face economie la curentul electric.
Situatia s-a agravat, pentru ca autoritatile au dat alarma si la o a doua centrala nucleara, Onagawa, aflata la 160 de kilometri nord de Fukushima. Aici s-a inregistrat o crestere de patru ori a nivelului radiatiilor.
Ingrijorate ca scenariul de sambata se va repeta, autoritatile au ordonat masuri menite sa reduca presiunea acumulata la reactoare.
Specialistii cred ca o explozie la reactorul 3, alimentat cu plutoniu si uraniu, ar fi mai grava decat la celelalte reactoare, care contin numai uraniu. Cu toate anunturile autotitatilor, romanii care locuiesc in Japonia sunt panicati.
Prevazatoare, autoritatile au ordonat evacuare a inca 40.000 de persoane care locuiesc in apropiere. Speriati, oamenii se tem ca nu au cum sa paraseasca zona.
Eforturile de evacuare a zonei sunt ingreunate de o problema majora: drumurile raman impracticabile.
Potrivit informatiilor preliminare, aproximativ 160 de persoane au fost contaminate radioactiv in urma exploziei de sambata. Toti locuitorii sunt verificati cu atentie, iar daca se constata ca au fost expusi unei cantitatati de radiatii peste limita admisa, sunt trimisi in centre specializate, pentru tratament.
Ca situatia este dramatica a recunoscut-o, coplesit, si premierul: "Ne confruntam cu cea mai grava criza din ultimii 65 de ani, dupa incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial".
Si nu este deloc o exagerare, daca ne gandim ca valoarea pagubelor este de peste 34 de miliarde de dolari. In acest timp, echipele de salvare lucreaza la foc continuu.
16.40 Autoritatile nipone au decretat starea de urgenta la a doua centrala nucleara afectata de cutremurul de vineri, dupa inregistrarea unui nivel ridicat de radioactivitate, anunta Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA), citata de AFP.
15.50 Austria s-a pronuntat duminica in favoarea instituirii unor teste de rezidenta la centralele nucleare din Europa, in contextul in care Japonia se confrunta cu riscul unui incident nuclear dupa cutremurul de vineri, informeaza AFP.
15.03 Premierul nipon a atras atentia ca Japonia s-ar putea confrunta cu intreruperi masive ale alimentarii cu energie electrica. Kan a precizat ca peste 12.000 de persoane au fost salvate din zonele sinistrate situate pe coasta Oceanului Pacific.
14.00 Japonia a cerut Rusiei suplimentarea gazului furnizat. Premierul Rusiei, Vladimir Putin, a declarat ca tot ajutorul necesar va fi acordat Japoniei.
13:58 Premierul Japoniei, Naoto Kan, a declarat ca tara sa se confrunta cu cea mai grava criza dupa al II-lea Razboi Mondial, la doua zile dupa seism si tsunami, afirmand ca situatia la centrala nucleara Fukushima 1 ramane grava, relateaza AFP.
13.00 Banca Japoniei se va angaja luni sa asigure toate fondurile necesare prevenirii destabilizarii pietelor si sistemului bancar.
Institutia nu va reduce dobanda de politica monetara, aflata deja la un nivel foarte mic, asa cum a facut banca centrala din Noua Zeelenda saptamana trecuta dupa un cutremur puternic.
12.55 Cel putin 49 de tari, inclusiv Romania, au facut propuneri pentru oferirea de asistenta Japoniei.
12.00 Guvernul chinez a trimis o echipa de 15 experti pentru a oferi consultanta la coordonarea operatiunilor de cautare a victimelor. De asemenea, Beijingul a trimis patru tone de echipamente si materiale in zonele afectate de cutremur si tsunami.
09.00 Guvernul nipon a avertizat asupra riscurilor de producere a unei explozii la reactorul 3 al centralei nucleare, ca cea de sambata, care a fost provocata de acumularea de hidrogen, relateaza agentia Kyodo.
Oficiali din guvernul japonez au recunoscut astazi ca la Fukushima miezul unui al doilea reactor a inceput sa se topeasca.
Purtatorul de cuvant al guvernului nipon, Yukio Edano, a adaugat insa ca invelisul reactorului 3 poate rezista in cazul unei explozii, chiar daca ar putea fi deformat.
El a precizat ca nu sunt necesare noi evacuari in apropierea centralei, iar o eventuala explozie nu va pune in pericol populatia din zona.
Sambata, reactorul numarul 1 a explodat, iar nivelul de radioactivitate din zona a depasit cu mult limitele normale. Peste 200.000 de persoane au fost evacuate de urgenta.
08.00 Accidentul nuclear a fost evaluat de specialisti la gradul 4, pe o scara de la 1 la 7.
"Suntem foarte ingrijorati pentru ca nu prea avem cum sa plecam de aici."
"Mi-e teama ca am putea fi deja contaminati cu radiatii.". Sunt reactii ale locuitorilor din zona.
Potrivit informatiilor preliminare, aproximativ 160 de persoane au fost contaminate radioactiv in urma exploziei de ieri.
"Materialul radioactiv se scurge in atmosfera sub forma de gaz. Oamenii care locuiesc in zonele expuse trebuie sa-si acopere gura si nasul cu prosoape umede. Si pielea trebuie acoperita cat mai mult. Legumele fructele si apa de la robinet trebuie evitate pana cand autoritatile vor da unda verde pentru consumul lor", spun specialistii.
"Oamenii sunt sfatuiti sa stea in casa, sa-si ia rezerve de apa, mancare. Cei din zona afectata au fost indreptati catre adaposturi, li se ofera apa, mincare, caldura, pentru ca aici e cam frig", a povestit Irina Kaitar, o romanca stabilita in Japonia.
Nivelul radiatiilor cu cesiu la Fukushima, de 8 ori peste limita normala
Sursa: Pro TV
Etichete: cutremur, japonia, explozie, centrale nucleare, fukushima,
Dată publicare:
13-03-2011 08:21